Oorzaak: Plast jouw kater regelmatig op de bank, de deurmat of op stoelen? Dat is gedrag dat we ook wel sproeien noemen. De kat bakent op deze manier zijn territorium af. Oplossing: Castreren maakt direct een einde aan sproeien.
Wat te doen als je kat op de bank plast? Als je merkt dat je kat regelmatig op ongewenste plekken zoals de bank plast, stimuleer je kat dan zoveel mogelijk om dit op een andere plek te doen. Zet meerdere kattenbakken met fijn, zacht kattengrit neer in je huis om de schade aan je meubels zoveel mogelijk te beperken.
Markeren / sproeien kater
Een ongecastreerde kater kan in huis plassen en zegt hiermee: Dit is mijn territorium! Hij plast staande, met een trillend omhoog gehouden staart tegen de gordijnen, bank of muur.
Van nature sproeien katten eigenlijk om hun territorium af te bakenen of om een partner te vinden. Bij stress zijn katten geneigd om hun territorium te markeren en grenzen aan te geven. Dit kunnen zowel katers als poezen doen door in huis te gaan sproeien. Daarnaast kan sproeien ook een hormonale oorzaak hebben.
Een kat kan naast de kattenbak gaan plassen omdat het ergens anders pijn heeft of zich niet lekker voelt. - Stress kan om tal van redenen de oorzaak zijn. Dit kan zijn door verhuizing, nieuwe meubels, verbouwing, gezinsuitbreiding, een nieuw huisdier maar ook een ander werkschema van de eigenaar kan al een reden zijn.
Medische problemen zijn de meest voorkomende oorzaak van onzindelijkheid. Katten zijn heel gevoelig voor blaasproblemen zoals blaasgruis en ontstekingen. Ook andere aandoeningen kunnen onzindelijkheid veroorzaken, bijvoorbeeld nierproblemen, suikerziekte, tandpijn, parasieten….
Zet je kitten op vaste tijdstippen op de bak: 's ochtends, 's avonds, na het eten en na het spelen. Beloon je kitten als hij zijn behoefte doet. Houd je kitten de eerste dagen goed in de gaten. Merk je dat hij zijn behoefte moet doen (draaien, zoeken naar een plekje) zet hem dan op de kattenbak.
Spray wat alcohol op de katten urine en laat het een tijdje inwerken. Veeg de alcohol daarna weg met wat water. Ook kunt u kattenpis geur verwijderen met bakpoeder. Strooi de poeder op het vuile oppervlak en laat het opdrogen.
Sommige katten kunnen de urine heel lang ophouden, het kan tot meer dan 24 uur duren voordat uw kat gaat plassen, dit is heel normaal. Als uw kat liever niet op de aangepaste kattenbakkorrel wil plassen kan het verstandig zijn om uw kat met de kattenbakkorrel in de badkamer op te sluiten.
De lus van Henle (het deel van de nieren dat resulteert in filtratie en concentratie) is zo goed in het uitpersen van elke druppel absorbeerbaar water dat er een concentratie over blijft die zorgt dat de urine erg vies ruikt. Katten hebben dus veel sterker geconcentreerde urine dan honden.
Katten kunnen de geur van sinaasappels, citroenen en grapefruits niet echt waarderen. Net zoals insecten hebben ze er een hekel aan. Leg wat schillen van citrusvruchten in uw tuin en u zult zien dat zwerfkatten wegblijven.
Plaats een krabobject in de buurt van plekken waar wij ons graag bevinden, denk bijvoorbeeld aan de bank. Katten zetten hier graag hun geuren op af, het plaatsen van een (kleine) krabobject kan voorkomen dat het dier aan de bank gaat krabben. Houd er rekening mee dat iedere kat zijn eigen voorkeur heeft.
Welke meubelstof met katten? Voor huishoudens met katten zijn slijtvaste banken van synthetische stoffen en in het bijzonder banken met een microvezelbekleding geschikt. Katoenen stoffen voelen heerlijk aan, maar helaas zijn ze ook erg gevoelig voor vuil. Bovendien ontstaan er gemakkelijker beschadigingen.
Als je kitten nog een beetje bang is in het begin, kan hij zich verstoppen onder een bank of kast. Laat je kitten daar gewoon rustig even zitten, zodat hij in zijn eigen tempo de omgeving kan verkennen. Misschien komt hij in eerste instantie zelfs pas 's nachts tevoorschijn, als er niemand meer in de buurt is.
de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak.
Gezondheid. Maar als de kat het liefst buiten plast, heeft hij dan een kattenbak nodig? Ja, want een kattenbak is essentieel om de gezondheid van je kat in de gaten te houden. Als hij alles buiten doet, zie je vrijwel nooit of hij kleine plasjes doet.
Dat je je kat overdag buiten de behoefte laat doen, en hem voor de nacht binnen houdt? Dan is het antwoord een dikke nee, dat is uiterst onverstandig (en asociaal naar je buren toe, maar dat is een tweede). Je wil kunnen controleren of je kat diarree heeft, verstopt zit, blaasontsteking heeft enz.
Het aroma van citrusvruchten kan de geur van kattenurine goed maskeren. Gebruik citrusolie of de schil van citroenen of sinaasappels. Gebruik citrusolie echter niet op textiel of gevoelige plekken. Er ontstaat anders een vetvlek op de plaats van de urineplek.
De sterke urinegeur lijkt misschien lastig te verwijderen, maar gelukkig hoeft het niet erg moeilijk te zijn. De urinegeur verwijderen kunt u onder andere doen met biotex en water. Niet alleen haalt het de geur weg die erg blijft hangen, maar ook kan het de lastige vlekken weghalen die urine ook met zich meebrengen.
Azijn wordt vaak aangeraden om plas- en sproeiplekken van katten (in huis of van andere katten die bijvoorbeeld buiten tegen je voordeur aan plassen) te lijf te gaan met keukenazijn of met schoonmaakazijn.
Springt uw kat op de tafel of het aanrecht en wilt u dit niet, leer hem dit meteen af. Zeg met harde stem nee, zet hem op de grond, en geef hem geen verdere aandacht. Laat ook geen eten liggen op tafel of aanrecht en blokkeer zoveel mogelijk de plek.
Elke dag de ontlasting en de urine uit de bak scheppen. Om de dag een klein laagje kattengrit toevoegen. Elke twee weken alleen de volledige kattenbakvulling verversen. Elke maand een grondige schoonmaak met warm water.
Toon je kitten letterlijk de weg naar zijn kattenbak
Help hem dan een handje om zindelijk te worden. Zet je kitten 's ochtends, 's avonds en na maaltijden op de kattenbak. Laat hem vervolgens zelf zijn kattenbak ontdekken. Herhaal dit een aantal dagen tot je kitten zelf de weg naar zijn toilet vindt.