Wij raden aan om de ontstoken wond te ontsmetten en goed droog te houden. Er bestaan verschillende ontsmettings- en verzorgingsproducten om een ontstoken wond mee te behandelen. Het is van belang om een wond altijd eerst goed met water te spoelen. Daarna moet je de wond met een steriel gaasje netjes droogdeppen.
Het is normaal dat een wond in de eerste 7 dagen na ontstaan tekenen van infectie vertoont, dit hoort bij de fasen van wondgenezing. Wanneer u twijfelt binnen de 7 dagen of de wond aan het infecteren is, neem contact op met uw behandelend arts.
als er een of meer tekenen van infectie ontstaan: er komt troebel geelwit vocht (pus) uit de wond. de wondranden worden roder, dikker of warmer of doen meer pijn. u voelt zich ziek of u krijgt koorts.
Meestal wordt eerst een antibioticum voor plaatselijk gebruik voorgeschreven, bijvoorbeeld in een crème of lotion. Wanneer dit onvoldoende helpt of het gaat om een ernstige huidinfectie wordt een antibioticum om in te nemen voorgeschreven. Voorbeelden zijn feneticilline, fenoxymethylpenicilline en flucloxacilline.
Wondinfectie behandelen
Antibiotica worden veel gebruikt om de ontsteking mee te behandelen. Het zorgt ervoor dat de bacteriën in de ontstoken wond gedood worden. Een antibiotica krijg je altijd via de huisarts. Soms zeggen mensen dat het goed is om een ontstoken wond te weken in lauwwarm water met soda of wasmiddel.
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Wondinfecties kunnen symptomen geven zoals: roodheid, warmte, koorts, pijn of gevoeligheid rond de aangedane plek of afscheiding van pus.
Dit is wondvocht. Het ruimt vuil en bacteriën op. Het is nodig om uw wond beter te maken. Als er te veel vocht komt, dan wordt de wond zacht.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing.
Bijvoorbeeld bij ontstoken eczeem, krentenbaard, infecties in huidplooien en bij infecties van het nagelbed. Meestal schrijven artsen in dat geval fusidinezuur in een crème of zalf voor. Fusidinezuur bestrijdt verschillende soorten bacteriën. Na een paar dagen merkt u dat de klachten afnemen.
Het ontsmetten van een wond gebeurt door eerst de wond voorzichtig schoon te spoelen met handwarm, liefst steriel, water. Dep de wond droog met een niet-pluizende doek en neem vervolgens een wondgaasje. Hierop druppelt u wat ontsmettingsmiddel.
Smeer witte vaseline in de wond om het vochtig te houden. Dat zorgt voor een optimale genezing. U mag eventueel een pleister over de wond plakken. U hoeft de wond niet steriel te behandelen.
Welke soda tegen ontstekingen? Badjes met huishoudelijke reinigingsoplossingen zoals Biotex of soda worden ontraden in de nieuwe richtlijn voor behandeling van acute wonden. De middelen vergroten de kans op infectie, vertragen de genezing, zorgen voor maceratie van de huid, en zijn belastend voor de patiënt.
Genezing gaat minder snel als de wond ontstoken raakt
Bij een ontsteking is de plek rood, pijnlijk en warm en er komt vocht of pus uit. De verwonde persoon kan zelfs (lichte) koorts hebben. Een ontsteking ontstaat door vuil en bacteriën.
Koorts. Roodheid op de plek van de ontsteking. Warmte op de plek van de ontsteking. Verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het bewegen van het pijnlijke lichaamsdeel.
Als een wond niet begint te genezen binnen de 3 weken, neem dan contact met de huisarts. Als je bekend bent met diabetes of hart- en vaatproblemen of als je veel medicijnen slikt, neem dan sneller contact op.
Meestal gaat het vanzelf weer over. Soms moet de huisarts een sneetje in je huid maken om de pus eruit te laten. Bij een erge ontsteking krijg je soms medicijnen.
Mensen die een katheter hebben, kunnen afscheiding krijgen die geel of groen van kleur is. Vaak wordt dit omschreven als pus, maar dat is het niet Het verschil tussen afscheiding en pus is, is dat pus geïnfecteerd is. Pus stinkt en afscheiding niet.
Ontsmet de wond eerste met water. Vervolgens is het slim om een desinfectiemiddel te gebruiken. Daarna is het belangrijk om de wond goed af te dekken, zodat er geen bacteriën bij de wond komen en het mooi kan genezen. Gebruik voor het afdekken verband, een gaasje of een pleister.
Een acute ontsteking treedt meteen na de weefselbeschadiging op en duurt meestal niet langer dan enkele dagen. Van een chronische ontsteking is sprake als deze langer dan drie maanden aanhoudt.
Voldoende vocht is nodig om de afbraakstoffen van weefselbeschadiging (ureum, creatinine) uit het lichaam te verwijderen. Ook het wondvocht zelf betekent natuurlijk verlies van vocht.
Wanneer u een operatiewond heeft, kunnen deze micro-organismen uw lichaam binnendringen. Sommige soorten bacteriën kunnen dan een wondinfectie veroorzaken. Dat geldt vooral voor een stafylokok-bacterie, ofwel de Staphylococcus aureus. Deze bacterie veroorzaakt ongeveer drie van de tien wondinfecties.
Bij diepe huidinfecties zijn meestal orale antibiotica geïndiceerd of is operatief ingrijpen noodzakelijk. Bij orale antimicrobiële behandeling heeft een smalspectrum-penicilline de voorkeur. Macroliden en clindamycine zijn alternatieven wanneer bijvoorbeeld penicillinen niet worden verdragen.
De aanmaak van nieuwe bloedvaatjes wordt gestimuleerd en er wordt nieuw weefsel gevormd. Dit is vochtig, helderrood en korrelig. Cellen aan de wondrand vermenigvuldigen zich en bedekken het weefsel. De wond is gesloten (genezing wond).