De meeste Russen hebben het niet breed. De helft van de bevolking heeft een inkomen van minder dan 8.000 euro per jaar en bezit gemiddeld zo'n 3.000 euro. Hiermee heeft de armste 50 procent van de Russen zo'n 3 procent van het vermogen in bezit.
MOSKOU - De helft van de Russische bevolking vindt zichzelf arm, hoewel volgens officiële cijfers minder dan 14 procent als arm te boek staat. Onderzoekers van de Russische Economische Hogeschool stelden vast dat 50,4 procent van de Russen denkt dat ze in armoede leven, blijkt uit een vrijdag gepubliceerde studie.
Geschat wordt dat het bruto binnenlands product (bbp) van Rusland in 2022 met 2,1% is gedaald. De Russische economie krimpt in 2023 mogelijk verder. Het bbp kan volgens de OESO met wel 2,5% dalen. De Wereldbank voorspelt een daling van 0,2%, terwijl het IMF in 2023 een groei van 0,7% verwacht.
Rusland, officieel ook de Russische Federatie, is een land dat geografisch gedeeltelijk gelegen is in Europa en gedeeltelijk in Azië. Vanuit politiek perspectief is het echter Europees, omdat de belangrijkste delen (waaronder de hoofdstad) in het Europese deel liggen en ruim 70% van de bevolking hier woont.
Er zijn wereldwijd ongeveer 1,4 miljard mensen die in absolute armoede leven: zij beschikken niet over basisbehoeften zoals schoon drinkwater, onderdak, voeding en onderwijs. Er wonen ongeveer 7 miljard mensen op de wereld. Dat betekent dus dat 20 %, een/vijfde deel van de hele wereld (!) echt in pure armoede leeft.
Vooral Griekenland kent veel armoede (64% in 2012), op enige afstand gevolgd door Portugal (56%). De meeste armoede komt echter voor in Midden- en Oost-Europa. In vrijwel alle landen in deze regio is meer dan de helft van de bevolking arm. Dit aandeel loopt op tot 90% of meer in Letland en Roemenië.
370 duizend mensen leefden in 2021 al ten minste vier jaar achtereen in een huishouden met een laag inkomen (2,3 procent van de bevolking). Het langdurige armoederisico kwam daarmee iets lager uit dan in 2020 (2,4 procent). Ook bij kinderen daalde het licht: van 3,1 procent naar 2,9 procent.
Gezien de ontwikkelingen, verscherpte veiligheidsregimes in Rusland en de hoge mate van onvoorspelbaarheid, wordt dringend geadviseerd niet naar Rusland te reizen en het land nu te verlaten. Op dit moment kunt u het land nog op verschillende manieren verlaten, per vliegtuig of over land, maar dit kan snel veranderen.
In 2019 lag de totale mankracht van de Regular Army op 483.000 soldaten.
Zo kost een Russische soldaat zo'n 200 euro per dag. Het is misschien niet een gemiddelde dag in de oorlog, maar op dinsdag 10 oktober gebruikten de Russen in één enkele aanval op Oekraïne 84 kruisraketten en 24 drones. Het weekblad Forbes berekende dat dit Moskou ergens tussen de 375 en 660 miljoen euro kostte.
Is Rusland een duur land? De prijzen van basisproducten in Rusland zijn lager dan in Nederland. Je moet 1.77 keer minder betalen om te winkelen in Rusland dan in Nederland. De gemiddelde accommodatie kost in Rusland bereik van: 11 EUR (1,100 RUB) in Hostel tot 31 EUR (3,000 RUB) in 3 sterren hotel.
Rusland is een kernwapenmacht met een groot leger, maar economisch is het een dwerg, amper groter dan de Benelux. In 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis, haalde Rusland een bruto binnenlands product (bbp) van 1698 miljard dollar.
De meeste Russen hebben het niet breed. De helft van de bevolking heeft een inkomen van minder dan 8.000 euro per jaar en bezit gemiddeld zo'n 3.000 euro.
Niger ligt in de Sahel regio en behoort tot de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld. De bevolking heeft te lijden onder een voedselcrisis, terugkerende hongersnoden. Sociale voorzieningen als gezondheidszorg en onderwijs ontbreken vaak.
De allerarmste landen bevinden zich in Afrika: Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan, DR Congo en Burundi behoren tot de armste landen ter wereld.
Na Rusland wordt de Britse krijgsmacht gezien als het sterkste leger in Europa, met een vijfde positie op de ranglijst.
#1 Verenigde Staten
De Verenigde Staten heeft het grootste militaire budget wereldwijd en heeft de modernste technologie en wapensystemen. Het leger is goed getraind en heeft een uitgebreid netwerk van bondgenoten. We kunnen dan ook wel zeggen dat de Verenigde Staten het sterkste leger ter wereld heeft.
De United States National Security Council meldde in december dat de Wagner Group meer dan 50.000 mensen in dienst heeft. Een groot deel daarvan zou zijn gerekruteerd uit gevangenissen.
Met een paspoort met geldig Russisch visum ben je welkom om Rusland binnen te reizen. Naar Rusland reizen is sinds voorjaar 2022 omslachtiger dan daarvoor (coronabeperkingen in de periode 2020-2022 niet meegerekend): door internationale sancties zijn er geen rechtstreekse passagiersvluchten vanuit EU-landen op Rusland.
Rotterdam is de armste stad van Nederland. Bijna een vijfde van de Rotterdammers (18,7%) leeft onder de armoedegrens. Ook in Amsterdam (18,2%) en Den Haag (16,6%) wonen verhoudingsgewijs veel armen. In de top 10 staan verder middelgrote steden van buiten de Randstad zoals Enschede, Groningen, Leeuwarden en Arnhem.
Vijf landen hebben een BBP per hoofd van de bevolking van 60 % onder het gemiddelde van de EU-27 of minder. Het gaat om twee kandidaat-lidstaten van de EU, Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, en de drie westelijke Balkanlanden Servië, Bosnië en Herzegovina en Albanië.
Rotterdam had het hoogste aandeel arme inwoners (10,9%), direct gevolgd door Amsterdam (10,5%) en Den Haag (10,3%).