U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
Wilt u langer dan 90 dagen in Nederland verblijven? Dan heeft u mogelijk een verblijfsvergunning nodig.
Als je visum is verlopen en je wilt nog langer in het land blijven, kun je bij de betreffende overheids- of gemeente-instelling een verlenging aanvragen. Dit is echter lang niet altijd mogelijk en hieraan zijn ook maximumverlengingen verbonden.
Komt een persoon langer dan 90 dagen naar Nederland? Dan heeft hij of zij een verblijfsvergunning nodig. Om een verblijfsvergunning aan te vragen heeft een immigrant mogelijk ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig. De mvv is nodig om het land binnen te komen.
U kunt uw Schengenvisum en vrije termijn met maximaal 90 dagen verlengen. In totaal mag u niet meer dan 180 dagen in het Schengengebied verblijven. Na verlenging is uw Schengenvisum en vrije termijn alleen geldig voor België, Nederland en Luxemburg.
U mag maximaal 8 maanden per 12 maanden buiten Nederland verblijven. Losse periodes tellen we bij elkaar op. U moet wel blijven voldoen aan de voorwaarden van uw verblijfsvergunning.
Als iemand zonder verblijfsvergunning in Nederland verblijft betekent dat wel dat hij: geen recht heeft op onderdak en sociale zekerheid. elk moment in vreemdelingendetentie opgesloten kan worden 'ter fine van uitzetting'. een terugkeerbesluit en inreisverbod kan krijgen.
Langer dan 8 maanden buiten Nederland
Verblijft u in een periode van een jaar meer dan 8 maanden buiten Nederland? Dan moet u zich altijd uitschrijven bij uw gemeente in Nederland. Wanneer u dit niet doet, kunt u een boete krijgen.
Reizigers met verblijfsvergunning
Dan mag u maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen in alle landen van het Schengengebied zijn. Neem naast uw paspoort of ander reisdocument, uw verblijfsvergunning mee als u op reis gaat.
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) is verantwoordelijk voor de beslissing op de visumaanvraag.
U moet in het bezit zijn van een verblijfsvergunning waaruit uw toelating als vluchteling blijkt. U kunt met het vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort reizen naar alle landen, behalve uw land van herkomst. U moet als u reist ook uw verblijfsdocument meenemen.
Illegaal in Nederland verblijven wordt dan een overtreding op zich, waarop een boete staat. Als de boete niet betaald wordt, is gevangenisstraf mogelijk. Concreet betekent dat, dat een illegaal die opgepakt wordt niet alleen in de uitzetprocedure komt, maar daar bovenop dus een boete krijgt.
Een asielzoeker krijgt een verblijfsvergunning als hij te vrezen heeft voor oorlog, doodstraf of executie, marteling of een andere onmenselijke of vernederende behandeling in het land van herkomst. Deze beslissing neemt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
Om in Nederland te mogen werken, is het belangrijk dat je over een onbeschadigd identiteitsbewijs of paspoort beschikt. Zo is een Burgerservicenummer (BSN-nummer) noodzakelijk om te kunnen werken in Nederland.
Uitzetting burger Europese Unie
Als het gepleegde misdrijf zodanig ernstig is dat er sprake is van actuele dreiging en een gevaar voor de openbare orde, kan de Immigratie- en Naturalisatiedienst besluiten het verblijfsrecht te beëindigen en de vreemdeling tot ongewenst vreemdeling te verklaren.
Er zijn 3 manieren om Nederlander te worden: Automatisch door geboorte (als bij de geboorte 1 van uw ouders Nederlander is), adoptie of erkenning in Nederland. Via een korte (3 maanden) eenvoudige procedure voor Nederlander worden. Dit heet de optieprocedure.
Inschrijven bij gemeente
U schrijft zich in bij uw gemeente als u langer dan 4 maanden in Nederland komt wonen.
Als resident ingeschreven staan in beiden landen is niet toegestaan, dus woonachtig zijn in Nederland b.v. en tegelijkertijd in bezit zijn van een “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” (Spaans groen kaartje of A4), waaruit blijkt dat de persoon resident is in Spanje..
Voor een reis naar Indonesië heeft u alleen een visum nodig als u er langer dan 30 dagen verblijft. Het visum kunt u voor € 89,95 per persoon (zie specificatie) aanvragen met het digitale aanvraagformulier op deze website.
U kunt de aanvraag online of schriftelijk per post doen. U kunt de aanvraag indienen vanaf 3 maanden voor de einddatum van uw verblijfsdocument. Het vernieuwen van een verblijfsdocument voor onbepaalde tijd of duurzaam verblijf kost € 70,00.
Uw aanvraag is normaal gesproken binnen 15 tot 22 kalenderdagen verwerkt. Het duurt langer als u meer documenten moet laten zien. Maar het duurt nooit langer dan 45 kalenderdagen. Door drukte duurt het nu vaak langer dan 15 kalenderdagen om een visumaanvraag te verwerken.