Omdat Filips II weinig vertrouwen had in zijn zoon en opvolger Filips III, droeg hij op 6 mei 1598 de Zuidelijke Nederlanden over aan zijn dochter en vertrouwelinge Isabella van Spanje, als bruidsschat voor haar huwelijk met aartshertog Albrecht uit de Oostenrijkse lijn van het huis Habsburg.
De Slag bij Heiligerlee in 1568 wordt algemeen gezien als het begin van de Tachtigjarige Oorlog met Spanje die duurde tot 1648. Slechts weinigen weten, dat er voorafgaand aan die slag ook al een gewelddadig treffen tussen de beide partijen was.
De Opstand, ook wel bekend als de Tachtigjarige Oorlog, duurde van 1568 tot 1648. Het verzet begon naar aanleiding van de invoering van een belastingmaatregel en de harde vervolging van protestanten. Al snel werd het echter een algehele opstand tegen de Spaanse machthebber in de Nederlanden, Filips II.
Tijdens de Nederlandse Opstand, beter bekend als Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), komen de Nederlandse gewesten in verzet tegen koning Filips II van Spanje. In 1588 ontstaat uiteindelijk de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
In 1936 plegen conservatieve rechtse nationalisten een militaire staatsgreep in Spanje. Al snel krijgen de nationalisten steun uit nazi-Duitsland en fascistisch Italië. Hun tegenstanders, de republikeinen, worden gesteund vanuit Frankrijk en de Sovjet-Unie.
Een oorlog tussen Spanje en Nederland? IIn 2018 herdenken we het begin van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Dit langdurige conflict heeft een enorme invloed gehad op de geschiedenis van zowel Spanje als Nederland, maar natuurlijk ook op de wederzijdse betrekkingen tussen beide gebieden.
Moorse volksverhuizing – de economische & culturele opleving van Spanje. De Moren staken in 711 de straat van Gibraltar over en veroverden in rap tempo het Iberisch Schiereiland. Ze veroverden zelfs delen van Frankrijk, totdat ze door Karel Martel werden verslagen in de Slag bij Poitiers (732).
Feniciërs, Grieken en Keltiberiërs
was de Fenicische. Vanuit hun belangrijkste havens Tyrus en Sidon stichtten zij o.a. de kolonie Gades. Deze Feniciërs gaven, volgens de meest geaccepteerde theorie, de naam Spanje aan dit schiereiland. In het Fenicisch betekende deze naam "Kust der konijnen".
Hoewel de Spanjaarden in eerste instantie verslagen werden, moest Abdelkrim zich uiteindelijk gewonnen geven.
Einde Opstand
Het leger van de Republiek boekte in de jaren daarna een aantal belangrijke overwinningen op het Spaanse leger. In 1648 werd de Vrede van Münster getekend en eindigde de Tachtigjarige Oorlog. De Republiek der Nederlanden was vanaf dan een onafhankelijke staat en werd internationaal erkend.
1. De Honderdjarige Oorlog (1337 -1453) De Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk duurde technisch gezien 116 jaar, maar werd onderbroken door verschillende vredesperiodes.
In 1555 kreeg Filips II de Habsburgse Nederlanden van zijn vader Karel V. Een jaar later zou hij koning worden van Spanje. Aangezien Filips II koning was van Spanje werden de Habsburgse Nederlanden ook omgedoopt naar Spaanse Nederlanden.
Vroege middeleeuwen
Na de Romeinse tijd in Nederland werd het land bevolkt door drie Germaanse stammen: Franken, Friezen en Saksen. De Franken waren het sterkst, versloegen de andere twee volken tussen de 7e eeuw en 804 en veroverden onder leiding van Karel de Grote heel Nederland.
De naam Spanje (Spaans: España) is afgeleid van Hispania, dat door de Romeinen werd gebruikt voor het hele Iberisch Schiereiland.
Het gebied dat nu Nederland is werd economisch steeds belangrijker voor het rijk, waardoor de Bourgondiërs het een eigen naam gaven. Rond 1400 stond Nederland bekend als 'de Lage landen bij de zee'. In de 15e eeuw werd het woord 'Nederlanden' voor het eerst gebruikt om het gebied aan te duiden.
Nederland bestaat sinds 1813 als zelfstandige eenheidsstaat. Sinds 16 maart 1815 is Nederland een koninkrijk, nadat soeverein vorst Willem zichzelf tot koning uitriep . Van 1798 tot 1813 verbleef erfprins Willem, zoon van de laatste stadhouder Willem V , in Duitsland en Engeland.
De Spanjaarden bestaan uit verschillende etnische groepen die in verschillende fases naar het Iberisch Schiereiland getrokken zijn, het tegenwoordige Spanje en Portugal. Hiertoe behoren de Iberiërs, de Basken en verschillende Keltische, Fenicische en Griekse kolonisten.
Het Spaanse Rijk kwam in 1898 ten val na de Spaans-Amerikaanse Oorlog. Hierdoor werd Cuba onafhankelijk en moest Spanje Puerto Rico, Guam en de Filipijnen afstaan. Desondanks had Spanje nog drie koloniën in Afrika (Equatoriaal-Guinea, Spaans-Marokko en de Spaanse Sahara).
MADRID - Spanje is een van de armste landen van Europa, zo blijkt uit de laatste gegevens. Veel Spanjaarden hebben het financieel erg zwaar en leven onder de armoedegrens of zitten daar niet ver vandaan. De jarenlange economische en financiële crisis die heel Europa trof, heeft in Spanje diepe sporen achtergelaten.
Nooit hadden Hicham Ghalbane (37) en Rick Leeuwestein (35) kunnen bedenken dat ze een huissleutel zouden vasthouden uit Al-Andalus, beter bekend als het Moorse rijk dat tussen 711 en 1492 was gevestigd op het Iberisch Schiereiland, het huidige Spanje en Portugal.
Maar het was niet tachtig jaar volop oorlog. In 1609 werd namelijk een bestand gesloten, waarbij de strijdende partijen afspraken de wapens (voorlopig) neer te leggen. Deze vrede duurde twaalf jaar en heet daarom het Twaalfjarig Bestand. Als we zo rekenen duurde de Tachtigjarige Oorlog dus 80-12 = 68 jaar.
Guam, de Fillipijnen, Cuba en Puerto Rico waren de laatste Spaanse koloniën. Guam en Puerto Rico werden veroverd door de VS en de andere 2 werden onafhankelijk. In de 20e eeuw ontstond de Spaanse burgeroorlog (1936 – 1939) en werden grote delen van het land verwoest. De dictator Fransisco Franco kwam aan de macht.
De Tachtigjarige Oorlog, was een strijd in de Nederlanden die duurde van 1568 tot 1648 en zich richtte tegen de Spaansche overheersing. In 1568 vielen de Oranjes de Nederlanden binnen.