Het is belangrijk dat de olie goed op temperatuur is en blijft. Zo voorkom je dat je te vette oliebollen krijgt. Houd voor de olie een temperatuur van 180 °C aan. Met een lagere temperatuur worden de oliebollen vettig en minder bruin van kleur.
Wanneer u een oliebol te lang bakt, krijgt deze de kans te veel olie op te nemen. Hoe meer vocht uit de oliebol verdampt, hoe meer olie hij opneemt. De baktijd is daarom erg belangrijk. Oliebollen van circa 80 gram hebben een baktijd van 6 tot maximaal 7 minuten.
Gebruik 'onbehandelde bloem'; dat is een bloem zonder toevoeging van ascorbinezuur. Hierdoor wordt het beslag minder snel koppig en taai. Dit is belangrijk voor het model van de oliebol zowel bij machinaal als handmatig vormen.
Maak de oijsbolletjestang na een serie oliebollen bakken schoon met water. Droog hem goed af voor de volgende serie, want water en hete olie spat. Bij het bakken draaien de oliebollen vanzelf om waardoor de mooi rond en bruin worden.
Als het beslag langer rijst, kan het voorkomen dat de oliebollen in het vet in elkaar zakken (dan krijg je platte oliebollen). Het oliebollenbeslag moet na het rijzen ongeveer het dubbele volume hebben gekregen.
Zorg ervoor dat het oliebollenbeslag niet op de tocht staat. Laat het beslag niet te lang rijzen. Te lang rijzen zorgt ervoor dat het oliebollenbeslag te luchtig wordt.
Oliebollen bak je op maximaal 190 °0. Om te checken of je olie heet genoeg is voor je oliebollen kun je de truc met het broodkorstje toepassen: houd een broodkorstje in de olie. Bij de juiste temperatuur zal deze dichtschroeien. Als er een walm ontstaat, is de olie te warm.
Beste olie voor oliebollen bakken
Gebruik voor het oliebollen bakken een neutrale olie, zoals zonnebloemolie, arachide olie of slaolie. Gebruik geen frituurvet. Dit vet wordt hard tijdens het afkoelen, waardoor er een wit laagje rondom de oliebollen komt. Ze smaken hierdoor minder lekker.
De provinciewinnaars van de Oliebollentestonline 2021 zijn bekend. De oliebollen van de Zuid-Hollandse Gebakkraam Nico Sterrenberg kregen de beste beoordeling van de jury, een 10.
Hoe lang moet ik het oliebollenbeslag laten rijzen? Ongevuld oliebollenbeslag ca. 50 minuten - laat het beslag 30 minuten rijzen, roer door en laat dan nog ongeveer 20 minuten rijzen. Gevuld oliebollenbeslag ca.
Oliebollen opwarmen
Opwarmen kan het beste in de oven, want dan krijgt de bol zijn krokante jasje weer terug. Doe de bollen 5 minuten in een voorverwarmde oven op 145 graden en ze zijn weer zo goed als nieuw. In de magnetron opwarmen kan ook, maar de kans is dan wel klein dat de buitenkant krokant is.
Bij het bakken van oliebollen hanteren we een olietemperatuur van 180ºC. Tijdens het bakken mag de olie niet te snel afkoelen. De frituurpan moet dan ook voldoende vermogen hebben.
Laat in een diepe pan of friteuse de olie heet worden, totdat er iets damp afkomt (circa 190 °C). Vorm met twee lepels of een oliebollentang (ijstang) bolletjes beslag. Laat de bolletjes in de hete olie glijden en dompel ze even onder. Bak de oliebollen in circa 3-4 min.
Hoeveel rijst het oliebollenbeslag? Het beslag van de oliebollen wordt ongeveer twee keer zo groot. Het oliebollenbeslag wil niet rijzen, wat nu? Is het water te koud of te warm, dan rijst de gist onvoldoende.
De ronde oliebol
Dit lijkt te herleiden tot het laatmiddeleeuwse gebruik om de armen rond oud en nieuw te trakteren op een speciaal plat wafeltje of oliekoek. Armen die mensen een gelukkig Nieuwjaar wensten moesten destijds getrakteerd worden.
Dompel een ijsboltang of lepel even in de hete olie en schep hiermee een bolletje uit het gerezen deeg. Laat de bol voorzichtig in de olie glijden. Het deeg zakt naar beneden, maar komt als het gaar wordt bovendrijven. Bak zo 4-5 oliebollen tegelijk.
Maar om een kilo aan te komen moeten er flink wat meer van verschanst worden. Per halve kilo gaat het om een extra inname van 3.500 calorieën, bovenop de gemiddelde inname van 2.000. Daarvoor moeten bijna 20 oliebollen gegeten worden. Voor een kilo gaat het dan om bijna 39 oliebollen.
Een appelbeignet (met gat en dun laagje deeg) is gezonder dan een oliebol; Let op, de dikke zonder gat zijn juist vaak extra gevuld en er zit meer deeg en suiker omheen. Ze zijn juist minder goed dan een oliebol. Worden vaak 'appelflap' genoemd, maar die zijn driehoekig en met bladerdeeg.
En dan, de onbetwiste nummer één (je voelt 'm al aankomen): de oliebollen van de Aldi. Dankzij een indrukwekkend knapperig korstje en een luchtige bite prijkt er een heuse 7,8 op het scoreformulier. 'Heerlijk!' , aldus de enthousiaste redactie.
En omdat je de olie waarin je oliebollen hebt gebakken maar één keer kunt gebruiken wordt het wel een erg duur oliebolletje ;-) Rijstolie is de meest voordelige optie. *Bak de oliebollen op 170/180 graden. Hoe lager de temperatuur des te meer vet de oliebollen opzuigen.
Voor het bakken van oliebollen kun je een frituurpan gebruiken of een gewone grote pan. Een frituurpan kun je instellen op de juiste temperatuur, maar moet je voor én na gebruik wel eerst heel erg goed schoonmaken om te voorkomen dat je oliebollen naar patat of kroketten smaken.
Het gebruik van oliën met een uitgesproken smaak, zoals olijfolie is niet aan te raden omdat de smaak van de olie de smaak van de oliebol zal beïnvloeden. Vast frituurvet en kokosvet laten na het afkoelen van de oliebol een wit laagje achter, en zijn om die reden ook geen goede keuze.
Gewoon omdat ze er klaar voor zijn. Dat komt omdat de onderkant dan gaar is en lichter wordt. En dit maakt dat het omdraaien vanzelf gaat. Uit ervaring weet ik dat je dan wel ruimte moet hebben dat die oliebol zichzelf kan omdraaien.
Bakken in de bijkeuken, garage of tuin
Dan is het een overweging om de oliebollen ergens anders te bakken. Een bijkeuken of garage zijn een goede optie, maar ook buiten bakken is een mogelijkheid. Wel dient u er rekening mee te houden dat het kan regenen, sneeuwen of erg koud kan zijn.
Als je wil zien of je olie helemaal klaar is om je vlees, vis of groenten van 'n heerlijk korstje te voorzien, gooi dan eens een rijstkorrel in de pan. Bij de juiste temperatuur (dat is rond de 180°C) zal het korreltje naar de oppervlakte komen en beginnen garen.