Geen probleem, stapelen kan dan nog steeds. Als de wasmachine niet kleiner is dan 55 centimeter kun je een grotere droger prima op een wasmachine stapelen met een stapelkit. Is de wasmachine kleiner dan dit formaat, dan is het beter om de apparaten naast elkaar te plaatsen.
2. Droger op wasmachine en niet andersom. Voordat je begint is het belangrijk om te weten dat je altijd de droger bovenop de wasmachine moet plaatsen en nooit andersom. Een wasmachine is veel zwaarder dan een droger en er ontstaan tijdens het centrifugeren veel trillingen.
Overweeg je droger dan op je wasmachine te plaatsen (doe dit niet andersom). Erg handig, maar niet zonder risico's. Je wilt uiteraard voorkomen dat je droger van je wasmachine valt door trillingen van beide apparaten. Gebruik daarom een tussenstuk om je apparaten zorgvuldig te stapelen.
Gezien het feit dat nagenoeg alle wasmachines van tegenwoordig een aansluitwaarde van meer dan 2000 Watt is het verplicht deze op een aparte groep aan te sluiten. Een wasmachine en wasdroger mogen niet op een groep worden aangesloten d.m.v een dubbelstopcontact.
Stapelkit. De tweede manier is de meest verantwoorde manier: met stapelkit. Als je wasmachine van het zelfde merk (en type) is als de wasdroger, kun je van hetzelfde merk vaak een stapelkit aanschaffen die deze twee apparaten veilig verbindt.
Hiermee voorkom je dat je wasdroger tijdens het centrifugeren van je wasmachine valt. Wanneer je een tussenstuk plaatst, maak je je geen zorgen wanneer je droger dieper is dan je wasmachine. De stapelkit zorgt ervoor dat ze ook dan veilig op elkaar staan.
Droger en wasmachine op dezelfde afvoer
Wil je de droger op dezelfde afvoer aansluiten als de wasmachine? Dat kan. Door een zogenaamd Y-stuk op de afvoer te zetten kan je hier heel eenvoudig twee apparaten op aansluiten.
Zo wordt geadviseerd om apparaten die een vermogen hebben van meer dan 2.000 watt, op een aparte groep aan te sluiten. Denk daarbij aan de wasmachine, de wasdroger, vaatwasser, combimagnetron of oven.
Houd lichte en donkere kleuren goed gescheiden. Felle, warme kleuren zoals paars, rood, oranje en zelfs geel mag je samen wassen. Groen kan bij blauw. Nieuwe kleding of stukken waarvan je niet wilt dat de kleur verbleekt was je maar best met de hand.
Apparaten welke meer dan 2,0 kW (2.000 Watt) gebruiken moeten op een afzonderlijke eigen elektragroep in de meterkast worden aangesloten. Bijna alle wasdrogers behoren tot deze categorie. U kunt door de vakmensen van Zeemanelektro afzonderlijke eigen elektragroepen laten installeren t.b.v. de wasdroger.
Warmtepompdroger op wasmachine plaatsen
Tenslotte kun je de warmtepompdroger ook stapelen met de wasmachine, wel zo efficiënt als je weinig ruimte hebt. De warmtepompdroger moet dan bovenop vanwege het gewicht van de droger. Het is wel handig om in dit geval een anti-trillingsmat aan te schaffen.
Vroeger waren wastrommels voor 5 á 6 kg normaal, nu hebben de meeste machines een vulgewicht van 8 of 9 kg. Zelfs wasmachines met trommels voor 10 kg of meer worden steeds meer verkocht.
Opgelet, want heel wat stoffen en kledingstukken droog je beter niet in de droogkast! Delicate stoffen slijten of krimpen sneller. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer je kledij hiervan afziet. Probeer dus zoveel mogelijk te drogen op lage temperatuur.
Stapelkit. Een stapelkit is een soort tussenstuk voor tussen je wasmachine en je droger. Dit tussenstuk houdt de apparaten stevig op elkaar, zodat je niet bang hoeft te zijn dat de droger van de wasmachine af valt.
Om ervoor te zorgen dat je beddengoed niet meer in elkaar draait tijdens het wassen of drogen kun je het uiteinde van de stof het beste vastbinden. Bijvoorbeeld met een elastiekje of sokkenknijpers. Doordat de opening nu afgesloten is kan de stof niet meer in elkaar verwikkeld raken en één grote prop vormen.
In principe geldt dat je alles wat je op 60 graden kunt wassen ook veilig kunt drogen in de droger. Daarnaast hebben drogers vaak een programma voor synthetische was en soms zelfs voor kleding van wol of zijde.
Bonte was en witte was kun je beter niet bij elkaar doen.
Witte kleding kan namelijk de kleuren van de bonte was overnemen.
Je kunt echt niet alles op hetzelfde programma wassen. Sommige stoffen beschadigen of worden vaal als ze op een verkeerd programma gewassen worden. Kleding met een mix van bijvoorbeeld wol, viscose of zijde kan krimpen tot kabouterproporties of beschadigd raken als het met andere kledingstukken een trommel deelt.
Kledingstukken die in de machine mogen sorteer je eerst per kleur. Houd lichte en donkere kleuren goed gescheiden. Felle, warme kleuren zoals paars, rood, oranje en zelfs geel mag je samen wassen. Groen kan bij blauw.
Door uw apparatuur op verschillende groepen aan te sluiten is de belasting per groep lager dan wanneer u alles op 1 groep aansluit. Sluit niet meer dan 3600 watt aan per groep. Op het typeplaatje van uw apparatuur of in de gebruiksaanwijzing kunt u opzoeken hoeveel watt een toestel vraagt.
Je kunt je wasmachine en droger niet op één groep aansluiten. Hierbij is het risico op overbelasting te groot en riskeer je brand. Als je toch deze apparaten tegelijk op hetzelfde stopcontact wilt hebben, kun je gebruikmaken van een dubbele trekschakelaar.
Wasmachine en wasdroger combineren
De wasmachine en de wasdroger mogen absoluut niet samen op één groep aangesloten worden. Doet u dit wel, dan bestaat de kans dat uw verzekeringsmaatschappij uw schadeclaim afwijst wanneer er sprake is van een onveilige installatie.
Ook een warmtepompdroger laat het vocht condenseren. Het opgevangen vocht wordt afgevoerd via een slang in de afvoer. Het verschil zit hem in de wasdroger-warmtepomp die de warme lucht niet afvoert, maar terugvoert naar de droogtrommel. Door het recyclen van de warme lucht bespaar je veel energie.
Een condensdroger vangt, net als een warmtepompdroger, het vocht uit jouw wasgoed op in een condensbak. Hierdoor heb je geen extra afvoerslang nodig en plaats je de condensdroger en warmtepompdroger overal in huis. Wel moet je de condensbak legen.