Het best kan men het volgende zeggen (vertaling uit het Arabisch): “O Allah, vergeef onze levenden en onze doden, degenen die met ons aanwezig zijn en degenen die afwezig zijn, onze jongeren en onze ouderen, onze mannen en onze vrouwen.
U zegt dan 'Inna lillahi wa inna ilayhi raji'oen' wat letterlijk betekent: 'Voorwaar, wij behoren tot Allah, en voorwaar tot Hem keren wij terug. '.
Het dodengebed
Het gebed is uitsluitend voor en door moslims en het is vereist dat alle deelnemers in staat van reinheid zijn (wudu). Het dodengebed duurt maar enkele minuten en wordt meestal gedaan door een imam of een zoon van de overledene.
In de 40 dagen periode neemt de ziel afscheid van de aarde en verlaat uiteindelijk deze wereld, in sommige geloofstradities wordt dit ook wel de hemelvaart genoemd. Gedurende deze periode moeten de ontslapenen of overledenen gaan beseffen dat ze moeten doorstromen naar hun nieuwe bestaan en herenigd worden met God.
Putrefactie (decompositie / verrotting / ontbinding)
Het lichaam begint van kleur te veranderen met als opvallendste "het wegschieten van kleuren" langs de slagaders en aders gelegen aan het huidoppervlak (marmer tekening / marmering). Dit komt doordat het bloed begint te ontbinden en bacteriën de overhand krijgen.
De rouwperiode
Na de begrafenis geldt een eerste rouwperiode van drie dagen, waarin de nabestaanden worden gecondoleerd en eten krijgen van familie en buren. Voor weduwen geldt na die drie dagen een rouwperiode van vier maanden en tien dagen, waarin zij geen make-up of sieraden dragen.
In sommige culturen wordt de rouwperiode uitgebreid tot 40 dagen. In deze 40 dagen worden er verzen uit de Koran gereciteerd en veel gebeden. Ook ontbreken smeekbedes voor de dode niet in deze dagen. Islamitisch gezien is het uitbreiden van een rouwperiode niet noodzakelijk.
In de begrafenisstoet worden moslims geacht te denken aan de dood en God te aanroepen en aanbidden. De begrafenis moet op een islamitische begraafplaats plaatshebben, crematie is verboden. Onderaan in het graf wordt een uitholling gemaakt in de richting van Mekka.
We antwoorden meestal met "Alhamdulillah" ("Geprezen zij God") gevolgd door "Subhanallah wa bihamdihi" ("Glorie zij God"). Maar als we onze condoleances aanbieden in het Arabisch: "Allah y rahma", reageren we met "Amin" .
Toespraak bij het graf
Wij vertrouwen het toe aan de aarde en het zal tot stof vergaan. Maar zijn/haar naam zal blijven bestaan .......... Houdt de herinnering aan hem/haar in leven, want hij/zij is pas echt dood als we zijn/haan naam niet meer noemen.
U zegt dan 'Inna lillahi wa inna ilayhi raji'oen' wat letterlijk betekent: 'Voorwaar, wij behoren tot Allah, en voorwaar tot Hem keren wij terug.
“Vrede zij met jullie, bewoners van deze verblijfplaats, vanonder de gelovigen en de moslims. Met Allahs Wil zullen wij met jullie herenigd worden. Wij vragen Allah om ons en jullie veiligheid te schenken.”
Het samenvoegen van de gebeden is toegestaan voor iedereen voor wie het te moeilijk is elk gebed op tijd te verrichten.
De tekst die op de voorzijde van de wenskaart staat is: "Umrah Moebaraka". Op de binnenzijde van deze Islamitische wenskaart staat de volgende tekst: "Moge Allah jouw Umrah accepteren, al jouw smeekbeden verhoren, jouw zonden doen vergeven en jou Jannat al-Firdaws schenken. Amien".
De periode vanaf de dag van overlijden t/m je eigen Hemelvaart is een periode die 40 dagen duurt. Deze 40 dagen zijn nodig om te acclimatiseren, om ervan bewust te worden dat je dood bent en dat de meeste mensen jou niet horen en/of zien. Jij hoort en ziet alles wat er gebeurt op de aarde.
Een crematie is goedkoper dan een begrafenis. Cremeren is beter voor het milieu. Er is geen graf dat onderhouden moet worden en dat op een later moment weer extra kosten met zich meebrengt.
Op de elfde dag zullen de lichamen van de doden verrijzen en uit hun graven opstaan. Van de dageraad tot zonsondergang zullen de graven opengaan, zodat de overleden mannen en vrouwen eruit kunnen komen. Op de twaalfde dag zal het lijken alsof de sterren naar beneden vallen, omdat ze met vurige stralen zullen schijnen.
Hoe gaan moslims om met verdriet? Moslims vinden het ongepast uiting te geven aan groot leed. Volgens hen past ontroostbaar verdriet eigenlijk niet bij het geloof. Het zou een teken zijn van gebrek aan geloofsovergave en godsvertrouwen.
Verlies geeft veel emoties, zoals verdriet, somberheid en boosheid. Ook lichamelijk kost rouwen veel energie. Praten met familie of een goede vriend helpt vaak goed. Blijf goed voor uzelf zorgen als u rouwt: goed eten, slapen en bewegen.
Wat is cremeren? Cremeren is het proces waarbij een overleden lichaam wordt verbrand. Het verbranden van het lichaam doet voor diegene geen pijn, je voelt er dan niks meer van want alleen je lijf is er nog.
Is het echt zo dat door onweer en benauwd en drukkend weer de overledene groen kan worden? Antwoord: Nee, het is niet zo dat door onweer de overledene groen wordt. Ook andere vormen van het ontbindingsproces worden niet bespoedigd door onweer.
Lijkvocht ontstaat door het vloeibaar worden van een lichaam door ontbinding. Het lichaamsvocht vermengt zich met bloed en bacteriën en is onderhevig aan allerlei chemische processen die in het lichaam plaatsvinden. Dat maakt het dat lijkvocht ook wel eens als giftig wordt beschouwd.