Elk soort vlees heeft zijn eigen voedingswaarden. De gehakt die het gezondst is komt van kip, omdat er minder vet in is verwerkt. Vaak blijkt dat de slimste keuze biologisch is: in dit gehakt zitten de meeste voedingsstoffen. Je hebt runder- en varkensgehakt, half om half en kip of schaap, maar ook vegetarisch.
Kipgehakt is een gezondere optie voor wie eens wat anders wil dan de gebruikelijke rund- of kalfsvleesgerechten. Kipgehakt bevat over het algemeen iets minder verzadigd vet dan rundergehakt. Wel is er niks mis mee om zo nu en dan rundergehakt te gebruiken.
Zo telt een portie mager ongekruid kalfsgehakt het laagst aantal calorieën, maar bevat evenveel ongekruid rundergehakt het minste vet. Kippengehakt komt op de derde plaats. Het is iets vetter dan kalfs- of rundergehakt, maar is ideaal ter afwisseling.
In vergelijking met andere soorten vlees zit er in alle soorten gehakt relatief veel verzadigd vet. Wil je gehakt met minder vet, dan kun je beter kiezen voor tartaar. Vegetarisch gehakt varieert in de hoeveelheid verzadigd vet en sommige soorten bevatten veel zout.
Voor wie graag vlees eet, zijn er gelukkig vetarme alternatieven zoals kalfslapje, magere biefstuk, rundsvlees (bijvoorbeeld rugspier), kalkoenham, … Stukken vlees met alleen spieren zijn het magerst, maar een beetje vet kan geen kwaad.
Rood en bewerkt vlees zijn niet de beste vrienden van onze gezondheid. En ook voor de planeet eet je best wat minder rund en lam. Aan de slag: Vervang bewerkt vlees of charcuterie eens door gezond (plantaardig) beleg.
Veel eiwitten, gezonde vetten, vitamine E en een reeks aan mineralen maakt dat pindakaas een gezond product is. Echter kunnen toevoegingen in pindakaas de goede gezondheidseffecten teniet doen. Daarom houden wij onze pindakaas zo puur en gezond mogelijk!
Kleine porties volstaan in een gezonde voeding. Qua frequentie geldt het volgende advies: maximaal twee tot drie keer per week gevogelte, maximaal een tot twee keer per week en in totaal niet meer dan 300 g rood vlees en zo weinig mogelijk bewerkt vlees.
Vet uit gehakt is verzadigd vet dat de kans op hart- en vaatziekten verhoogt, en niet een van de gezonde onverzadigde vetten die je lichaam goed kan gebruiken zoals vet uit bijvoorbeeld noten, avocado's en vette vis.
Het vet in gehakt bestaat voor bijna de helft uit verzadigd vet. Voedingswetenschappers zijn het erover eens dat je hier beter niet te veel van kunt binnenkrijgen, omdat het voor een verhoging van het slechte LDL-cholesterol zorgt en daarmee het risico op hart- en vaatziekten vergroot.
Het beste gebruik je groene of bruine linzen, omdat deze een mildere smaak hebben dan rode linzen en zo meer smaken opnemen. Bruine en groene linzen zijn na het koken ook steviger van structuur, zoals rul gehakt. Je kunt linzen in vrijwel alle gerechten in plaats van gehakt gebruiken.
Het kipgehakt wordt gemaakt van een mix van de kipfilet en het vet van de kip. Omdat de filet van zichzelf heel mager is, voegen we ongeveer 20% vet van de kip toe. Je kan het kipgehakt, net als met onze andere gehakt soorten, heel goed gebruiken voor van alles en nog wat.
Rundergehakt bevat het minste vetgehalte, varkensgehakt het meeste. Wil je geen smaakverlies? Kies dan voor varkensgehakt en voeg de helft americain toe. Zo halveer je het vetgehalte, maar bekom je toch evenveel smaak.
Kip is mager vlees.
Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund- en varkenvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Kip en gevogelte zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten.
Vlees varieert in vetgehalte. Voorbeelden van vette vleessoorten met veel verzadigd vet zijn zoals speklap, gehakt, krabbetjes, lamskotelet en lamskarbonade. Magere vleessoorten met weinig verzadigd vet zijn biefstuk, kipfilet en varkensfilet.
Bij het bewerkingsproces van vlees en vis wordt vaak water toegevoegd. Dit gebeurt als technologisch hulpmiddel om indroogverliezen te compenseren, producten te marineren of sappiger te maken, maar ook om het rendement te verbeteren.
Is gehakt van de slager gezonder? (Of slanker)
Uit de NEVO-tabel blijkt dat structureel rundergehakt van de slager nog magerder is dan mager rundergehakt uit de supermarkt! Bij één slager werd er niet meer dan twee procent vet in aangetroffen, vergelijkbaar met kip en biefstuk.
Varkensgehakt is vaak een product van de slager en het kan magerder zijn dan rundvlees. Het bevat gemiddeld ook minder calorieën, waardoor varkensvlees de gezondere optie is, echter blijft het belangrijk om de vleessoort te kiezen die het beste bij het gerecht past.
Volgens voedingswetenschappers is gezond eten met minder of helemaal geen vlees mogelijk, als je weet welke andere producten je nodig hebt. Het is belangrijk om voldoende en de juiste eiwitten en genoeg ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnen te krijgen.
"Vegetariërs hebben minder kans op hart- en vaatziekten, minder kans op diabetes en het risico op een aantal kankers daalt." Nadelen zijn er weinig. "Je moet enkel zorgen dat je genoeg ijzer en eiwitten opneemt." "En - als we even buiten het menselijke lichaam stappen - is het ook veel beter voor onze planeet.
Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo'n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring. Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, radijs, rucola, gebakken champignons, gegrilde courgette, avocado, banaan, appel, peer, vijgen en aardbei.
Gebruik Calvé Pindakaas als onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl. Bron van eiwitten, rijk aan onverzadigde vetten. Bron van vitamine B3, vitamine E, Magnesium, Zink en Fosfor. Calvé werkt continu samen met haar pindaboeren aan het verder verduurzamen van de pindateelt.