In het algemeen kan het gebruik van een oude router als wifi extender een goede manier zijn om het bereik van je wifi-netwerk te vergroten, vooral als je geen andere opties hebt.
De betere wifi-routers hebben niet alleen een hoger zendvermogen en een hogere ontvangstgevoeligheid, maar ze gebruiken ook allerlei extra technieken voor een beter wifi-signaal.
Je router is nu geschikt om te gebruiken als switch. Gebruik hiervoor uitsluitend de LAN-aansluitingen. Omdat de DHCP-server is uitgeschakeld, kun je de beheermodule van je router niet meer eenvoudig bereiken. Reset de router naar de fabrieksinstellingen als je de aanpassingen ongedaan wilt maken.
Gebruik een ethernetkabel om het access point met je router te verbinden. Steek de kabel in een LAN-poort van je router en in de ethernethoofdpoort van het access point. Dit introduceert je access point in het gecreëerde lokale netwerk van de router. Gebruik een ethernet-kabel om de router met je computer te verbinden.
De meest voorkomende wifi-verstoorders zijn: videobewakingssystemen of alarmsensoren, DECT-telefoontoestellen, draadloze lichtschakelaars, babyfoons, weerstations en magnetrons. Deze apparaten maken gebruik van frequenties die het wifi-signaal behoorlijk verstoren.
De beste oplossing om het WiFi-bereik in huis te verbeteren, is om één of meerdere access points bekabeld op je router aan te sluiten. Voorwaarde hierbij is dat bekabeling aanleggen mogelijk is. Het voordeel van access points is dat ze een stabiele bekabelde verbinding hebben.
Je kunt je eigen router eenvoudig aansluiten op je modem-router door een netwerkkabel te verbinden met een netwerkpoort op de modem-router en die vervolgens aan te sluiten op de wan-poort van je eigen router. De wan-poort wordt bij sommige merken ook wel aangeduid met 'internet'.
Bridge-modus
In bridgemodus worden beide netwerken van de routers aan elkaar gekoppeld en fungeert het apparaat van je internetprovider enkel als modem. Met bridgemodus is het nodig om alle apparaten dan aan je tweede router te koppelen, omdat de eerste router in bridgemodus geen IP-adressen meer zal uitdelen.
Een accesspoint is een apparaat dat een draadloos lokaal netwerk of WLAN creëert, doorgaans in een kantoor of groot gebouw. Een accesspoint maakt via een Ethernet-kabel verbinding met een bedrade router, switch of hub en stuurt een WiFi-signaal naar een bepaald gebied.
Dan hebben we een switch. Die is best te vergelijken met een router, met één belangrijk verschil: hij kan niet routeren. Oftewel: hij kan een pakketje niet naar buiten sturen, maar wel binnen je eigen netwerk. Heb je dus meer dan één PC, dan heb je een switch nodig.
Switch versus router
Switches maken een netwerk. Routers verbinden een netwerk. Doordat een router computers met het internet verbindt, kunnen gebruikers deze verbinding delen.
Ja dat kan allemaal, meerdere routers achter je modem en eventueel een ethernethub ertussen. Let op dat je bij de configuratie wel bepaalde zaken uitzet zoals DHCP (het uitgeven van IP-adressen). Dit mag maar 1x per netwerk. Mogelijk kan je er voor kiezen om een router te nemen die 2 WIFI netwerken aan kan.
Wat is het verschil tussen een wifi versterker en een wifi repeater? Verleng je wifi signaal – Een wifi repeater is geen wifi versterker. Je plaatst een repeater namelijk alleen op een plek waar het signaal nu nog sterk genoeg is. Een repeater ontvangt het bestaande wifi signaal en stuurt dit door.
Zo werkt internet via het stopcontact
Je koopt powerline adapters altijd in sets van minimaal twee. De eerste adapter steek je in een stopcontact in de buurt van je router. Deze powerline adapter vangt het wifi-signaal op en zet dit om naar een internetsignaal dat via het stroomnetwerk bij je thuis verstuurd wordt.
Hang de wifibooster bij voorkeur op een centrale plek, zodat de aangrenzende kamers meeprofiteren van het signaal. Zorg dat de booster voldoende vrije ruimte om zich heen heeft. Plaats de booster niet dicht bij metalen voorwerpen zoals waterleidingen en radiatoren.
Meestal kun je op je modem of router niet meer dan vier apparaten aansluiten. Als je meer apparaten wilt aansluiten en dus meer LAN-poorten nodig hebt, kun je dit heel makkelijk uitbreiden met een switch. Kies een snelle switch die voldoet aan de gigabit-standaard (1000 Mbit/s).
De modem zorgt ervoor dat het internetsignaal van je provider wordt vertaald, zodat al je apparaten het kunnen gebruiken. Zonder een modem is er dus geen toegang tot het internet. Een router zorgt ervoor dat je het internet thuis op meerdere apparaten kunt gebruiken.
Een meterkast is een geliefde plek voor een router, want zo staat hij lekker uit het zicht, maar erg ongunstig voor het draadloze signaal ervan. Het signaal wordt meteen ingesloten en kan nooit zijn volledige bereik halen op deze manier.
Het modem en de router: allebei nodig
Het minimale dat je nodig hebt voor internetverbinding is een modem. Indien je meer dan één apparaat hebt dat je met het internet wil verbinden, heb je ook een router nodig.
Bij het eerste type koppel je een lan-poort van de eerste router via een utp-kabel met een lan-poort van je tweede router. En wel zo dat beide routers zich in hetzelfde lan-ip-segment bevinden, zodat computers en andere netwerkapparaten met beide routers kunnen verbinden.
De oplossing: een krachtig access point voor buiten
Een krachtig access point (zender) is dan de beste oplossing voor het creëren van stabiel WiFi in de tuin. U sluit het access point via een router of switch aan op uw netwerk, waarna het apparaat buiten wordt geplaatst en daar een WiFi-signaal uitzendt.
Beste oplossing voor internet op zolder
Powerline is de beste oplossing omdat de adapters via de elektriciteitsbekabeling een goede verbinding met de router kunnen maken. Dankzij deze bekabelde verbinding kan het wifi verkeer zonder obstakels of storing razendsnel doorgestuurd worden naar de router.
Binnenshuis komt het bereik van een wifi router gemiddeld tot 8 meter ver. Buitenshuis komt het signaal verder. Naar mate de afstand tot de router toeneemt verminderd het wifi signaal.