Voorbeelden van ernstige psychische aandoeningen zijn: verslaving, ernstige depressie, psychose en bipolaire stoornis.
Wanneer we spreken van psychiatrische problematiek, dan bedoelen we zaken die het dagelijkse leven van mensen verstoren en waarbij het nodig kan zijn om behandelingen te ondergaan, soms in combinatie met medicijnen. Denk hierbij aan stoornissen als persoonlijkheidsstoornissen, ADHD en depressies.
Angststoornissen staan bovenaan de top 10 van meest voorkomende psychische stoornissen.
Mensen met ernstige psychische aandoeningen hebben niet alleen last van hun ziekte, maar krijgen ook allerlei problemen op andere terreinen. Denk aan lichamelijke gezondheid, werk en inkomen, sociale relaties en huisvesting. Deze problemen kunnen op hun beurt de psychische problemen weer verergeren.
'Onder psychiatrische aandoeningen versta ik de ernstigere ziektebeelden. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om ernstige depressies, angststoornissen en psychoses of psychiatrische problematiek bij dementie. Bij psychische aandoeningen gaat het om lichtere vormen daarvan, zoals somberheid bij rouw.
Hoe wordt een diagnose bij psychische klachten (ggz) vastgesteld? Een diagnose wordt (na verwijzing door de huisarts) vastgesteld door een psycholoog of psychiater. Deze kijkt naar al je klachten en symptomen door vragen te stellen en naar je te luisteren, soms vragenlijsten af te nemen en je gedrag te observeren.
Er zijn verschillende oorzaken van psychische aandoeningen. Wat je hebt meegemaakt kan veel invloed hebben. Maar ook hoe (on)gezond je leeft. Heftige gebeurtenissen, armoede, infectieziektes, drugsgebruik en alcohol kunnen mensen die er aanleg voor hebben, een duw geven in de richting van een psychische aandoening.
Bij een psychische stoornis is er sprake van een ernstige ontregeling van iemands denken, voelen of gedrag, die duidt op een probleem in het psychi- sche functioneren.
Nervositeit en rusteloosheid. Minderwaardigheidsgevoel, hevige schuldgevoelens. Minder concentratievermogen. Niet meer helder kunnen denken en besluiteloosheid.
Neem dan contact op met een cliëntondersteuner. Ga naar clientondersteuning.co.nl. Als u niet goed weet waar u terechtkunt kunt u ook contact opnemen met Het Juiste Loket. Op informatielangdurigezorg.nl vindt u de weg naar de juiste zorg en ondersteuning.
We spreken bij mensen van een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) als zij langer dan twee jaar lijden aan een psychiatrische stoornis en daardoor ook in de problemen komen met bijvoorbeeld hun werk, woonplek, relaties, financiën.
Mensen met psychische klachten isoleren zich meer van de buitenwereld. Ze trekken zich terug, spreken minder af met vrienden en familie, zijn stiller, meer in zichzelf gekeerd en komen minder buiten.
Alleen een deskundige, zoals een psychiater, kan vaststellen of u een persoonlijkheidsstoornis heeft. Deze doet daar eerst onderzoek naar bij u. Hij onderzoekt hoe u over zichzelf denkt en hoe anderen over u denken.
Er is niet één duidelijke oorzaak te geven voor het ontstaan van een psychiatrische stoornis. De stoornis ontstaat door een combinatie van factoren. In de kern gaat het om aanleg en omgevingsfactoren. Deze werken op een ingewikkelde manier op elkaar in.
12 december 2021 -De combinatie van drie sleutelfactoren, temperament, trauma en dopamine, kan met grote nauwkeurigheid helpen bij het voorspellen van een breed scala aan psychische aandoeningen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek aan de McGill Universiteit.
Voorbeelden van erfelijke psychische aandoening zijn schizofrenie, depressie en autisme. Maar niet gevreesd, wanneer iemand in je familie deze genvarianten erft, is dat nog geen garantie dat jij daar ook last van gaat krijgen.
Er zijn toch medicijnen voor? Er bestaan geen medicijnen waarmee een psychische stoornis kan worden genezen. Medicijnen voor psychische stoornissen werken als een prothese: ze ondervangen voor een deel een defect in de hersens van de lijder. Ze dempen de klachten.
Iedereen kan vrijwel bij alle problemen rondom geestelijke gezondheid en psychische stoornissen terecht bij een psycholoog van Mentaal Beter. Deze kan de diagnose stellen en vervolgens een psychologische behandeling samenstellen.
Het stellen van een diagnose vraagt om kennis, kunde en zorgvuldigheid. Om die reden mag alleen een gekwalificeerd en bevoegd behandelaar de diagnose stellen, zoals een BIG-geregistreerd gz-psycholoog, psychiater of psychotherapeut.
Een rustige basishouding is dus heel belangrijk. Wees vriendelijk, rustig en duidelijk, let erop dat je ademhaling 'laag' blijft, adem met je buik en niet met je borst. Gebruik geen ellenlange zinnen, moeilijke woorden en ga niet in discussie over mogelijke vreemde uitspraken die de patiënt doet.
Psychische aandoeningen in de algemene bevolking
In de afgelopen 12 maanden had ongeveer een op de vier volwassenen (26%) één of meerdere psychische aandoeningen. Dit komt overeen met bijna 3,3 miljoen volwassen Nederlanders van 18-75 jaar. Angststoornissen komen het vaakst voor, namelijk bij 15% van de volwassenen.
Met een psycholoog kun je gesprekken voeren om mentaal beter in je vel te komen zitten en de psychiater kan je medicijnen voorschrijven bij ernstige psychische problemen. Met de psycholoog kun je dan bijvoorbeeld praten over hoe de medicijnen je leven nu beïnvloeden en hoe je daarmee om moet gaan.