Krijg je van wielrennen dus gespierde benen? Absoluut. En daar hoef je zelfs geen 30 uur per week voor te fietsen. Zelfs wanneer je 'maar' een paar keer per week fietst, dan kun je na enkele maanden een subtiele transformatie opmerken bij jezelf.
Tijdens het fietsen train je vooral je been- en bilspieren. Hieronder vallen je hamstrings, quadriceps, kuitspieren en scheenbeenspieren. Je krijgt er dus een optimaal onderlichaam van!
Iemand die op de fiets naar het werk gaat, zal merken dat zijn benen slanker en strakker worden. Een regelmatige fietser zal zijn belangrijkste beenspieren meer ontwikkeld zien: bilspieren, kuiten en quadriceps vooral; adductoren, hamstrings en soleus iets minder.
De bovenbenen van Robert Förstemann zijn zo impossant dat het amper voor te stellen is dat de Duitser er mee kan fietsen. Förstemann heeft zonder twijfel de dikste dijen van het mondiale baanwielrennen.
Een strakke fiets, een snelle helm en een kekke zonnebril. Een wielrenner is niet moeilijk te herkennen tijdens sportbeoefening.
Het lichaam van een professionele wielrenner bestaat ongeveer voor 10% uit vet, 15% uit bot en 50% uit spiermassa. Dat betekent dat een wielrenner van 70 kilo toch al snel 7 kilo aan vet met zich meetorst.
Snelheid. Door de verschillen tussen het vrouwen- en mannenlichaam, is ook de snelheid en duur van het fietsen verschillend. Vrouwen rijden gemiddeld rond de 22 km/u en maken tochten van ongeveer 40 km. Mannen rijden tijdens een rondje fietsen gemiddeld rond de 26 km/u en maken tochten van ongeveer 50 km.
Dikke benen worden veroorzaakt door problemen met de doorbloeding. Steunkousen kunnen vaak een oplossing bieden. Bij dikke benen wordt er vocht vastgehouden. Dat komt omdat de aderen niet (meer) goed in staat zijn om al het bloed af te voeren naar uw hart.
Door veel te wandelen en af en toe een helling of een trap te nemen zal je vet op je benen verdwijnen en behoud je toch strakke benen en billen. Wil je spiermassa kwijt dan is cardio zoals wandelen beter dan krachttraining. Om spiermassa te verliezen is in de eerste plaats een energietekort essentieel.
' Er zijn meer oorzaken voor de almaar dunner wordende benen. Oudere lopers neigen over het algemeen naar langere en rustigere trainingen, misschien deels omdat het aandeel snelle spiervezels afneemt. Hierdoor wordt er steeds minder een beroep gedaan op die snelle spiervezels en ontstaat een vicieuze cirkel.
Om 1 kilogram te verliezen, moet je ongeveer 7.000 calorieën kwijtspelen. Dat doe je door meer calorieën te verbranden dan je opneemt. Stel: je weegt 60 kg en wilt graag een halve kilo per week afvallen. Je fietst drie keer per week een uur lang aan 18 kilometer per uur.
Van buikvet afkomen
Het goede nieuws is dat je al over het beste instrument beschikt om van dat slechte buikvet af te komen: je fiets. De sleutel is het uitvoeren van verschillende trainingen die je vet-verbrandende enzym, je metabolisme en de productie van vet verbrandende hormonen verhogen.
Vijf of meer dagen per week 30 min tot 1 uur per dag fietsen, maakt uw lichaam sterker en beter in staat virussen en griep af te weren. Daarnaast verkleint u met fietsen de kans op diabetes type 2 en hart- & vaatziekten. Ook worden uw bloedvaten flexibeler en sterker en slibben minder snel dicht.
Het is niet belastend voor je gewrichten en helpt stress te verminderen. Fietsen blijkt ook angst en depressie te verminderen. Bij een onderzoek zagen mannen die hun dagelijkse woon-werkverkeer per fiets deden, verbeteringen in hun algehele geestelijke gezondheid.
Gezondheid gaat echter over veel meer dan alleen calorieën verbranden. Wielrennen helpt met het opbouwen van zowel cardio als spiermassa in je volledige lichaam en daarnaast verbetert sporten de bloeddoorstroom. Ook is het halen van een frisse neus natuurlijk ook mooi meegenomen.
Er zijn tal van leuke sporten waarin aandacht aan de bovenbenen wordt besteed, zoals zumba, pilates, spinning en streetdance. Variatie is niet alleen goed voor je motivatie, maar ook belangrijk voor een effectieve spieropbouw en vetverbranding.
Wil je zichtbare beenspieren dan is krachttraining natuurlijk heel belangrijk, maar onderschat ook niet de kracht van cardio. Goede cardio workouts voor je benen zijn hardlopen en spinning. Tijdens deze workouts train je je beenspieren en verbrand je tussen de 500-700 calorieën per uur.
U krijgt drukverband om uw onderbeen en moet veel gaan lopen. Zo drukken de spieren in uw kuiten het bloed beter terug naar uw hart. Als uw been niet meer dik is, kunt u elastische steunkousen gaan dragen. Er zijn geen medicijnen om uw aderen beter te laten werken.
Bij de vraag: “Waar val je het eerst af?” denk je meestal meteen aan het verschil tussen het onderhuidse vet op je benen, buik en bovenlichaam. Maar wat blijkt, is dat mensen met overgewicht voornamelijk eerst visceraal vet verliezen. Visceraal vet is het vet binnen in de buikholte, tussen de organen.
Wanneer je lipoedeem hebt, zijn je benen in verhouding met de rest van je lichaam vaak veel dikker. Ook kunnen je onder- of bovenbenen pijnlijk aanvoelen. De Dikke Benen Poli helpt je om erachter te komen of je aan deze aandoening lijdt.
De gemiddelde snelheid van een fietser is dus van meerdere aspecten afhankelijk. Door zo licht mogelijk van gewicht en zo gestroomlijnd mogelijk te zijn kunnen wielrenners gemiddeld zo'n 25-30 kilometer per uur fietsen. Je snelheid tijdens het fietsen op een stadsfiets is gemiddeld 17 kilometer per uur.
Vanaf 2023 is een fietsbel verplicht voor alle wielrenners. Dit heeft de Internationale Wielerunie samen met de NTFU bekendgemaakt... Geintje: 1 april! Gisteren berichtten we dat vanaf aankomend wielerjaar een fietsbel verplicht zou worden voor zowel amateur- als profwielrenners.
Wielrenners houden niet van de fietsbel, omdat het zorgt voor extra gewicht en omdat het de aerodynamica aantast. Desondanks is het hebben van een bel op de fiets wel verplicht, ook als je met een racefiets rijdt.