Brie is een zachte Franse witschimmelkaas, die meestal wordt gemaakt van koemelk. Deze melk wordt gepasteuriseerd. Dit betekent dat het verhit is tot meer dan 70°C, waardoor eventuele schadelijke bacteriën doodgaan.
De brie de je koopt in de Nederlandse supermarkt is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dat betekent dat er in deze brie geen schadelijke bacteriën kunnen voorkomen.
De meeste kazen zijn gepasteuriseerd
De meeste kazen in de supermarkt zijn gepasteuriseerd. Dit geldt onder meer voor camembert, roombrie, munster en chaumes.
De kazen en boters van Président die in België en Nederland worden verkocht, worden gemaakt met gepasteuriseerde melk en zijn dus geschikt voor zwangere vrouwen.
Er zijn echter wel kazen die gemaakt worden van rauwe melk, zoals bijvoorbeeld Brie de meaux, boerenkaas, Camembert au lait cru, Roquefort of Reblochon kaas. Het hangt echter van de bereidingswijze af of bepaalde bacteriën verder uit kunnen groeien in deze kazen.
Brie de Meaux is een zachte kaas met een bloemige dunne witte korst, gemaakt van rauwe melk uit het door de BOB Brie de Meaux afgebakende geografische gebied. De smaak is boterig en nootachtig.
Controleer of de mozzarella gemaakt is van verhitte melk. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Eet geen mozzarella gemaakt van rauwe melk ('rauwe melk' of 'au lait cru' op de verpakking). Er kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.
Wetenschappelijke informatie over brie
Kaas is rijk aan jodium en calcium, maar bevat ook veel natrium. Te veel natrium is niet goed voor het lichaam. Ook bevat kaas een beetje B12 en een ruime hoeveelheid foliumzuur (vitamine B11).
De brie van de Lidl is ook erg lekker en op dat etiket staat duidelijk vermeld dat het van gepasteuriseerde melk is gemaakt...
Roombrie is de populaire variant van de oorspronkelijke Brie de Meaux en Brie de Melun. In tegenstelling tot deze rauwmelkse soorten wordt de melk voor een roombrie wel gepasteuriseerd, en daarbij voegt de kaasmaker er nog een scheutje room aan toe. Het resultaat is een zachte, romige kaas, geliefd bij jong en oud.
Feta: Feta is over het algemeen gemaakt van gepasteuriseerde melk waardoor je het haast altijd kunt eten. Als het niet gepasteuriseerd is, staat dit altijd op de verpakkingen kun je het beter laten staan. Haast alle feta in de supermarkt is echter gemaakt van gepasteuriseerde melk.
Listeria bacterie
Vermijd daarom kaas die gemaakt is op basis van rauwe melk. Deze kazen kan je herkennen doordat er op het etiket 'au lait cru' of 'gemaakt van rauwe melk' staat. Staat er alleen 'melk' op, dan kan je het veilig eten. Dit geldt ook voor alle kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk.
Zwangere vrouwen mogen alle zachte en harde kaassoorten eten, met uitzondering van zachte kaas gemaakt van rauwe melk. Rauwmelkse kaas kan besmet zijn met Listeria monocytogenes, die een gevaarlijke voedselinfectie kan veroorzaken.
Algemeen geldt de regel dat je van zachte kazen, zoals Brie en Camembert de korst kan opeten.
Door ze regelmatig te keren en te bestrooien met de schimmel (Penicillium camemberti, Penicillium candidum, en/of Brevibacterium linens) krijgen ze de kenmerkende smaak en vorm. Brie rijpt het best bij constante temperatuur.
Brie heeft een verfijnde smaak en een zachte textuur, terwijl Camembert een meer rustieke kaas is met een aardsere smaak en compactere textuur. De verhouding tussen korst en kaasdeeg maakt de Camembert iets sterker in vergelijking met een brie, wanneer ze die even lang is gerijpt.
Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden, kan de listeria-bacterie zich daar makkelijk in vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn voor je baby. Als je de gerookte vis eerst goed verhit (boven de 75 °C), is het wel veilig. Je doodt dan namelijk de bacteriën.
Honing is veilig voor iedereen ouder dan 1 jaar. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen honing eten.
Sommige buitenlandse speciale kazen zijn van rauwe melk gemaakt. Denk aan zachte soorten zoals een roquefort, sommige soorten brie of camembert. Maar ook hardere soorten zoals een appenzeller of emmentaler kan van rauwe melk gemaakt zijn. Verder zijn Nederlandse boerenkazen altijd van rauwe melk gemaakt.
Algemeen geldt de regel dat je van zachte kazen, zoals Brie en Camembert de korst kan opeten. De korst, gevormd tijdens het rijpingsproces, is eetbaar. De witte schimmelkorst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas.
Is brie of camembert gezond? Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent).
Let je op je lijn en vermijd je daarom brie, camembert en andere smeuïge en oh zo smakelijke kazen? Er is geen reden om zo streng te zijn voor jezelf. De meeste zachte kazen zijn minder calorierijk dan harde (48+) kazen zoals Gouda en Leerdammer, waarvan 100 gram ongeveer 28 gram vet bevat.
Feta wordt namelijk bijna altijd gemaakt van verhitte melk. Door het verhitten worden eventuele schadelijke bacteriën gedood. Als op de verpakking 'au lait cru' staat, is de kaas gemaakt van onverhitte (rauwe) melk. In dat geval kan je hem beter laten liggen.
Listeria bacterie
Is de feta wel van rauwe melk gemaakt dan kun je de kaas beter niet eten. In rauwe melk kan de listeria bacterie namelijk voorkomen.