Zet je bierglazen NOOIT in een vaatwasser. Afwasmiddelen die in de vaatwasser gebruikt worden zijn vaak bijtend en maken de glazen dof (=glascorrosie). Een beschadigd glas heeft een negatieve invloed op de vorming van een schuimkraag.
Wassen met soda
Gebruik hiervoor een schone wasbak of afwasteil met warm water, waar je een beetje soda in hebt opgelost. Er zijn ook speciale spoelmiddelen voor bierglazen. Laat je glazen even weken en maak ze vervolgens grondig schoon met een borstel of spons.
Door het glas te spoelen maken we het niet alleen schoon, maar we koelen het ook en we zorgen dat het nat is als we starten met tappen. Doordat het glas nat is, kunnen we tijdens het tappen de schuimkraag goed controleren. Bij het schenken van sommige biertypen is het beter om een droog glas te gebruiken.
Het feit dat je je bier drinkt zonder schuimkraag en bier dat zo dood als een pier is, komt vaak vanwege een vettig glas. Dit enorme probleem los je eigenlijk heel simpel op: je spoelt het glas namelijk gewoon even met warm sodawater.
Dit komt voornamelijk door het verschillende kooldioxidegehalte. Voor bier van de tap is dat zo'n vijf procent hoger dan voor bier uit de fles. Daarom parelt een vers getapt biertje gewoon lekkerder en smaakt het natuurlijk veel pittiger.
Het advies is eenvoudigweg: kijk, ruik en proef. Doorgaans weet je hoe jouw (favoriete) bier eruit hoort te zien: drijven er plots brokjes in, dan kun je het beter niet meer opdrinken. Ruikt het zoals het hoort te ruiken? Dan kun je jouw bier dat over datum is gewoon opdrinken.
Het Heineken glas waar Jos op doelt stamt oorspronkelijk uit de twintiger jaren van de vorige eeuw. Het heeft een rondere vorm dan de fluitjes en vaasjes van nu en is iets lager en breder. Jos: “Voeger waren ze nog iets wijder en hadden ze een gouden randje voor extra stevigheid bij het afschuimen.
Bier slaat dood als u het in een glas schenkt dat niet goed is afgewassen. Voor een mooie schuimkraag kunt u bierglazen beter afwassen in water met een schepje zilversoda!
Wat zijn aandachtspunten bij het tappen van speciaalbier? Alle bovenstaande punten zijn belangrijk bij het tappen van speciaalbier.In de schuimkraag van speciaalbier zitten veel aroma's. Die sluit je af door af te schuimen. Wil je de smaak van het speciaalbier goed laten beleven, dan schuim je speciaalbier niet af.
Vul de gootsteen met warm water en voeg een kopje witte azijn toe. Laat de glazen een kwartier in dit mengsel staan. Haal de glazen eruit en spoel ze af met schoon water. Wrijf de glazen vervolgens droog met een schone theedoek.
Geen zorgen, zelfs dure wijnglazen kunnen gewoon in de vaatwasser! Zorg ervoor dat je aan het einde van het wasprogramma de deur van de vaatwasser opent om de stoom te laten ontsnappen. Stoom kan nogal agressief zijn voor fijne wijnglazen en kan er op termijn voor zorgen dat je glazen mat uitslaan.
De schuimkraag zit bovenop het bier en is een soort isolatiemateriaal. Het zorgt ervoor dat het bier niet direct in contact komt met de lucht. Wanneer een speciaalbier in aanraking zou komen met de open lucht gaat het bier namelijk oxideren.
Daarom kun je ze beter met de hand afwassen en niet in de vaatwasser doen. In de vaatwasser kunnen je schitterende glazen hun glans verliezen en dof worden. Bovendien is kristal erg kwetsbaar en zou het kunnen breken als je het in de vaatwasser doet.
Stop geen kristal of kristalglas in de vaatwasser. Was je glaswerk niet op een hogere temperatuur dan nodig. Hogere temperaturen versnellen de chemische reactie tussen het glas, het afwasmiddel en het water. Draai geen langer programma dan nodig.
Wijnglazen in vaatwasser
Want wat blijkt nu? Het bovenste rek van de vaatwasser kan gewoon een stukje naar beneden. Door het klemmetje aan de zijkant van het rek in te drukken, zakt het rek en passen je wijnglazen er gewoon in.
Soda werkt ontkalkend én ontvettend en is dus uitermate geschikt om glazen weer te laten glanzen. Stap 1: Vul de wasbak of een teiltje met warm water. Stap 2: Giet een schep Driehoek soda in het water. Stap 3: Laat de doffe glazen even in de teil of wasbak liggen en was ze vervolgens af met het sodasopje.
Glascorrosie is niet meer te verwijderen, maar gelukkig wel te voorkomen. Glascorrosie ontstaat gelukkig niet bij elk type glas. Let er bij de aanschaf van servies dus even op of het glas vaatwasserbestendig is. Zo niet, dan kan je die glazen beter met de hand afwassen.
Kalkaanslag verwijder je met de vaatwaser en wat kunstgebitreiniger. Zet alleen al je doffe glazen in de vaatwasser en leg twee tabletten kunstgebitreiniger in het bestekmandje. Doe er geen normale vaatwastabletten bij en laat hem gewoon draaien. Om je glazen aanslagvrij te houden kun je zout toevoegen.
Vandaag is meer dan 90% van de bierconsumptie gebrouwen volgens de Pilsener methode. Pint was oorspronkelijk een oude maateenheid voor vloeistoffen. De grootte kon verschillen naargelang van de streek, de tijd of hetgeen men afmat. De hoeveelheid was meestal ongeveer gelijk aan een halve liter.
Pul / Oktoberfest / Mass glas
Dit zijn de grootste, dikste bierglazen in het rijtje. Deze glazen worden gebruikt voor het Oktoberfest in Duitsland. Het glas is zo dik gemaakt om het bier goed koel te houden.
Kantel het schone glas met een hoek van 45° graden, houd het glas dicht bij de kraan. Je wilt dat het bier op een schuine vlakte wordt gegoten. Zorg ervoor dat de tapkraan het glas of het bier nooit raakt en laat het zeker niet in het bier dompelen. Dit is zeer belangrijk voor de hygiëne en de smaak van het bier.
1-3 glazen (0 tot 0,5 promille): Ontspannen – ontremd
Je polsslag en ademhaling versnellen. Je krijgt een warm gevoel. Smaak, reuk en gezichtsvermogen gaan achteruit en je voelt minder pijn. Je eetlust neemt toe en je moet vaker plassen.
Word ik ziek na de houdbaarheidsdatum? Neen, want bier bederft zelden ten gevolge van bacteriën! Maar de kwaliteit kan dus wel verminderen. Het is nog steeds hetzelfde bier, alleen met een licht ander aroma, kleur en/of smaak.
Het drinken van pils dat troebel is heeft echter geen gevolgen voor de gezondheid. Sommige speciaalbieren worden juist bewust troebel gehouden (ongefilterd) en worden ook zo verkocht. Een voorbeeld van een troebel bier is een Hefe Weizen, waarbij de gist nog in de fles zit en je het gist mee schenkt.