Een babydolfijn blijft ongeveer zes jaar lang bij zijn moeder. Dolfijnen zijn sociale en zeer intelligente dieren en leven graag in groepen, soms met wel meer dan 100 anderen. Soms zijn ze ook te vinden tussen andere soorten, en zwemmen ze lange stukken samen met walvissen.
Olifanten. Olifanten zijn misschien wel de meest beschermende moeders ter wereld. De kleintjes worden in de watten gelegd en groeien op in een matriarchale samenleving waar elk vrouwtje in de groep deelneemt aan de opvoeding van de kleintjes.
Dolfijnen zijn erg slim.
Dat kunnen maar weinig dieren. Dolfijnen kunnen trucjes leren en ze gebruiken zo nu en dan gereedschap. Ze leggen bijvoorbeeld een stuk spons op hun neus om hun neus te beschermen als ze in het zand van de zeebodem woelen, op zoek naar voedsel.
De draagtijd duurt twaalf maanden – ze zijn dus wel een jaar zwanger! Na dat jaar wordt de jonge dolfijn geboren, en zo'n jong noemen we een kalf.
Voortplanting. Het dier paart onder water of aan de oppervlakte. Na ongeveer 9 maanden wordt één jong geboren.
Ze hebben vaak seks – meerdere keren per dag. En die is zowel hetero- als homoseksueel. De bevindingen komen niet als een verrassing voor wetenschappers die dolfijnen onderzoeken.
Dolfijnen worden gemiddeld tussen de 35 en 40 jaar oud. In de Zwarte Zee worden ze gemiddeld een stuk minder oud: 22 jaar.
Haaien en orka's zijn vrijwel de enige vijanden van gewone dolfijnen. Alle belangrijke bedreigingen hangen samen met de mens: jacht (rond de Azoren alsook rond Japan en Zuid-Amerika).
Wat is het domste dier ter wereld? En de domste: de kakapo – Domheid is natuurlijk moeilijk te vergelijken, maar een van de allerdomste dieren is de kakapo. Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft. Hij kan helemaal niet vliegen namelijk.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
Het mannelijke zeepaardje is het enige dier op aarde, waarbij het mannetje zwanger wordt en bevalt. De vaders dragen hun nakomelingen in een broedbuidel voor 24 dagen. Een mooie video die dit illustreert: Een zeepaardje krijgt 2.000 baby's: Het vrouwtje legt haar eitjes in een broedbuidel op de buik van het mannetje.
Het langstlevende dier op aarde is nog altijd de Noordkromp, een weekdier dat meer dan 500 jaar oud kan worden. Het langstlevende gewervelde landdier is de Galapagos reuzenschildpad (één van deze schildpadden wist een leeftijd van 177 jaar te bereiken).
Dieren Behalve mensen zijn er ook veel dieren die hersenen hebben. Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
Koala (20-22 uur)
Het slaperigste dier in de wereld is de koala. Vooral in het eerste jaar is de koala extra lui. De eerste 6 maanden slaapt hij in de buidel van zijn moeder en het halfjaar daarna luiert hij lekker verder op de rug van zijn moeder.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven. Dit alles in één dag.
De meeste dolfijnen zijn vriendelijk maar het zijn wilde dieren en ze kunnen agressief zijn – hoewel ze zelden bijten – of mensen aanvallen, vooral als ze denken dat ze in gevaar zijn of erg gestrest zijn.
Ze herkennen zichzelf in de spiegel. Dat kunnen maar weinig dieren. Dolfijnen kunnen trucjes leren en ze gebruiken zo nu en dan gereedschap. Ze leggen bijvoorbeeld een stuk spons op hun neus om hun neus te beschermen als ze in het zand van de zeebodem woelen, op zoek naar voedsel.
Je zou het misschien niet denken, maar een dolfijn is net als mensen een zoogdier! Een pasgeboren dolfijn drinkt melk bij zijn moeder. Dit gebeurt onder water en dat is best moeilijk. Je zou het misschien niet denken, maar een dolfijn is net als mensen een zoogdier!
Peperdure robotdolfijn gaat langer mee dan echte
This opens in a new window. De robotdolfijnen zijn wel erg duur. Ze gaan omgerekend ruim 23 miljoen euro per stuk kosten.
hoe slapen dolfijnen? Onder water Dolfijnen zijn daarom nooit volledig in slaap, maar slapen eigenlijk maar voor de helft. Dit wordt ook wel unihemisferische slaap genoemd. Tijdens hun slaap is de ene helft van de hersenen in ruststand maar blijft de andere helft actief.
Ze weten niet alleen wie ze zijn, maar ze hebben ook een gevoel van wie, waar en wat hun groepen zijn. Ze spelen snel op elkaar in en begrijpen de gezondheid en gevoelens van andere dolfijnen heel goed, vertelt Marino.
In een 24 uur durende periode rust elke hersenhelft vier uur lang. Daarom slaapt de dolfijn acht uur per dag. Soms drijven dolfijnen onbeweeglijk aan de oppervlakte terwijl ze 'slapen', en op andere momenten zwemmen ze heel langzaam.
Dolfijnen staan symbool voor communicatie, intelligentie, spelen en vrijheid. Zij zijn meester healers en beschermers van het Licht op de planeet Aarde.
Slakken reageren op pijnprikkels en onthouden dit een tijdje.