Razendsnelle ontbossing vernietigt meer dan alleen bos. Veel branden worden veroorzaakt door grootschalige ontbossing. Stukken natuur worden vernietigd en in brand gestoken om de grond geschikt te maken voor landbouw en veeteelt. En klimaatverandering maakt de effecten van de branden heviger.
Uit een recente studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Climate Change, blijkt dat de Amazone het vermogen verliest om weer te herstellen na droogte, brand en ontbossing. Ruim 75 procent van het regenwoud lijdt al aan verlies van veerkracht.
De giftigste pijlgifkikker – en het giftigste dier ter wereld – is de gele pijlgifkikker, die in de regenwouden van Colombia leeft. Eén kikker bevat genoeg gif om 10 mensen te doden. De kleurrijke pijlgifkikker maakt geen geheim van zijn gif.
De bomen in het Amazone-gebied zijn ontzettend sterk: perfect voor het maken van goede meubels. Daarom worden veel bomen in het regenwoud gekapt. Er worden ook massaal bomen vernietigd voor het houden van vee, de productie van soja en voor het winnen van belangrijke grondstoffen als aluminiumerts, olie en goud.
Als de Amazone verdwijnt, verdwijnt niet alleen het evenwicht in de natuur, het zorgt er ook voor dat de inheemse bevolking hun land en inkomsten verliest. Nu al hebben veel oorspronkelijke bewoners in Brazilië te maken met voedseltekorten, ziektes, geweld en gedwongen verhuizingen.
Ontbossing Amazone naar record in 15 jaar, Braziliaanse regering hield cijfers geheim tijdens klimaattop. De ontbossing in het Amazonegebied van Brazilië is gestegen tot het hoogste niveau sinds 2006. In de periode augustus 2020 - juli 2021 was de ontbossing bovendien 22 procent hoger dan de twaalf maanden daarvoor.
De cijfers komen van het Braziliaanse Instituut voor Milieu en Ruimtelijke Ordening (INPE). Als het aan dit tempo doorgaat is het Amazonewoud in 2030 weg. Het Amazonegebied is met een oppervlakte van 6,7 miljoen vierkante kilometer het grootste regenwoud ter wereld.
“Zo'n 15 procent van de Amazone is nu ontbost. En dat gaat richting de 20 procent. Het betekent dat 80 procent – zo'n 5,7 miljoen vierkante kilometer – nog overeind staat. En zo'n 40 tot 50 procent daarvan heeft officieel een beschermde status.
Tijdens het Paleoceen was bijna de hele aarde bedekt door (tropische) regenwouden, inmiddels is dat 6%. Anderzijds zijn er ook perioden geweest, bijvoorbeeld tijdens de ijstijden, waarin de oppervlakte van de regenwouden een fractie was van de huidige.
Niet de leeuw of de gifslang, maar de mug is voor de mens het dodelijkste dier op aarde. Indirect is de mug verantwoordelijk voor ongeveer twee miljoen doden per jaar. Het gevaar berust op een ruim arsenaal aan ziekteverwekkers dat door muggen kan worden overgedragen.
Botuline
Het dodelijkste gif ter wereld komt van de bacterie Clostridium botulinum. Met slechts 200 gram zou je iedereen op aarde kunnen doden. Krijg je botuline binnen, dan krijgt je zenuwstelsel een funeste klap, met extreme pijn en de dood tot gevolg.
Grote pieterman is de adder van de zee
De grote pieterman is de giftigste vis van Noord-Europa. Latijnse naam: Trachinus draco. Kenmerken: De grote (of gewone) pieterman is een zoutwatervis die op 2-15 meter diepte leeft. De grote pieterman is zo'n 40 centimeter lang, en een kleine pieterman maar 15 centimeter.
We kunnen niet zonder bossen. Ze zorgen voor zuurstof en regen, ze bieden een thuis aan bijzondere planten, dieren én mensen en ze spelen een belangrijke rol in het tegengaan van klimaatverandering. Zonder bos is er geen leven.
Er is ook regenwoud in Midden-Amerika, Midden-Afrika, Madagaskar, Zuidoost-Azië en in Australië. Zelfs Nederland heeft een beetje regenwoud! Op de eilanden Saba en Sint Eustatius in de Caribische Zee is namelijk ook regenwoud, en deze twee eilanden horen bij Nederland.
Het zeldzaamste en meest bedreigde dier ter wereld is de amoerluipaard. Van deze soort leven er nog maar tientallen in het wild. Veel mensen jagen op deze soort omdat ze geloven dat de vacht en botten ziektes kunnen genezen. Gelukkig worden er de laatste tijd steeds meer jonge amoerluipaarden welpjes soort gespot.
10 procent van Nederland is bos
Ruim 10 procent van het landoppervlak in Nederland is bos. Daarna nam het bosoppervlak af, tot nu ongeveer 363.800 hectare. De afgelopen vier jaar is geprobeerd meer bos te planten. Dat is deels gelukt, maar netto is er nog steeds een ontbossing, meldt de Rekenkamer.
Van de Amazone heb je sowieso gehoord. Het is het bekendste en grootste tropische regenwoud ter wereld, het is ongeveer even groot als Australië en verspreid over de landen Brazilië, Venezuela, Bolivia, Guyana, Suriname, Ecuador, Peru en Frans-Guyana. De Amazone wordt ook wel de longen van de aarde genoemd.
Dagelijks worden enorme stukken regenwoud gekapt. Elk jaar verdwijnt er 13 miljoen hectare bos. Dat is omgerekend een oppervlakte van zesendertig voetbalvelden per minuut.
Dagelijks verdwijnen er grofweg 95 duizend voetbalvelden aan bomen, oftewel 1 voetbalveld per seconde. In 2020 is er in totaal 25,8 miljoen hectare aan bos gekapt, blijkt uit cijfers van Global Forest Watch, evenveel als de gehele oppervlakte van het Verenigd Koninkrijk, het gastland van de klimaattop.
Het grootste regenwoud ligt in Zuid-Amerika. Dit woud heet de Amazone. Het is meer dan 150 keer groter dan Nederland.
Pirahã is de natuurlijke taal die wordt gesproken door de Pirahã, oorspronkelijke bewoners van het Amazoneregenwoud in Brazilië, die langs de Maici, een zijrivier van de Amazone, leven.