Dit hangt grotendeels af van de eigenschappen van uw ogen en uw opticien kan met u bespreken wat het beste is voor uw specifieke geval. In het algemeen is het verstandig om uw contactlenzen niet langer dan 12 uur per dag te dragen.
Multifocale brillenglazen
De gewenningsperiode kan maximaal drie weken duren. Wel moet u gedurende deze hele periode uw bril dragen. Gewenning is met name voor oudere mensen moeilijk als de verschillen tussen het nabije en verre bereik groot zijn. In zulke gevallen kan de gewenningsperiode maximaal drie weken duren.
Antwoord: Indien er geen klachten zijn is het verstandig eens in de 2-3 jaar de ogen te laten checken indien een bril gedragen wordt. Bij het dragen van contactlenzen moeten de ogen minimaal eens per jaar gecontroleerd worden.
U went het snelst aan een nieuwe bril, door hem zoveel mogelijk te dragen. Ook al krijgt u er klachten door. Wissel beslist niet meer af met uw eventuele voorgaande bril, want dat vertraagt het wenproces juist. Kijk verder zoveel mogelijk recht naar wat u wilt bekijken en beweeg uw hoofd anders mee met de kijkrichting.
Voor brillen geldt een gemiddelde levertijd van 10 werkdagen / twee weken. Lenzen van ons merk Easy Wear hebben een levertijd van 3-5 werkdagen (bijin 99% van de bestellingen). Lenzen van andere merken zoals Acuvue, Biofinity en Dailies hebben een levertijd van 5-7 werkdagen.
Brillenketen GrandVision (bekend van Pearle en EyeWish Groeneveld) houdt van de verkoopprijs van je bril 75 procent over als marge. Van jouw aanschafprijs gaat slechts 25 procent op aan de inkoopkosten voor een montuur en voor de glazen. Ruim 50 procent van de kosten wordt gemaakt voor verkoop en marketing.
Een aluminium of titanium bril bijvoorbeeld is meestal duurder dan een kunststof bril. In het montuur komen vervolgens de brillenglazen. Dit is vaak het meest kostbare onderdeel van de bril. De prijs van een complete bril ligt meestal tussen de 60 en 400 euro.
Het is onmogelijk om je bril te blijven dragen en toch op natuurlijke wijze weer goed te leren zien. Je kunt gewoonweg niet van je bril afkomen als je hem blijft dragen.
Naast het wazige zicht, omvatten de symptomen duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid of misselijkheid (bijvoorbeeld bij traplopen, omdat het zichtveld wazig wordt).
Het goede nieuws voor alle brildragers is: door het dragen van een bril gaan de ogen niet verder achteruit. Veeleer is het tegengestelde het geval: als je ondanks een oogafwijking geen bril draagt of brillenglazen met de verkeerde sterkte hebt, kan bijziendheid (myopie) verslechteren.
Veel mensen krijgen rond de leeftijd van 40 last van ouderdomsverziendheid (presbyopie). Hierbij wordt je ooglens stijver, waardoor je je ogen niet meer goed scherp kunt stellen wanneer je dichtbij kijkt. Je kunt weer scherp zien door het dragen van een bril of contactlenzen.
Wanneer je je gestresst voelt reageert je lichaam op deze gevoelens. Deze reactie kan op verschillende manieren tot uiting komen: zo kan stress zorgen voor problemen met je ogen. Enkele van de symptomen die op kunnen treden door stress zijn vermoeide ogen, dubbelzien, een wazig zicht en andere oogklachten.
Hoewel een bril je scherper laat zien is het geen oplossing. Integendeel zelfs. Op de lange duur zal een bril (of lenzen) je zicht altijd verslechteren, nooit verbeteren. En gaan je ogen steeds verder achteruit.
Duizeligheid kan zeker door ogen of een nieuwe bril worden veroorzaakt, blijf er in ieder geval niet mee rond lopen. Ja, een nieuwe bril is wennen, maar na een paar dagen moet je er zeker geen last meer van hebben.
Het kan zijn dat je in het begin even moet wennen aan een (nieuwe) multifocale bril. Dit kan al na enkele uren, maar soms ook pas na enkele dagen. Tot die tijd zal je met je eerste multifocale bril extra inspanning moeten leveren om scherp te zien. Dit kan lichte hoofdpijn tot gevolg hebben.
Gemiddeld hebben je ogen 1 tot 3 weken de tijd nodig om aan je nieuwe bril te wennen. En dat geldt niet alleen voor de ogen. Ook het visuele centrum in de hersenen hebben even de tijd nodig. Om het gewenningsproces zo spoedig mogelijk te laten verlopen is het vooral belangrijk dat je de bril consistent draagt.
Hoe voelt hoofdpijn door een bril? Er is niet één soort hoofdpijn die je kan krijgen door een bril. Dit ligt wat gecompliceerder. Hoofdpijn rondom en achter je ogen kan bijvoorbeeld ontstaan doordat je je ogen bovenmatig inspant, omdat je niet scherp ziet door een verkeerde sterkte bril.
De sterkte van de leesbril wordt aangeduid door een + teken met een getal erachter. Naarmate het getal hoger wordt heb je meer last van de verziendheid. Veel mensen die voor het eerst een leesbril nodig hebben, hebben een geringe sterkte van bijvoorbeeld +0.5 of +0.75.
Het is niet zo dat een bepaalde sterkte meteen betekent dat je een bril nodig hebt. Mensen met een sterkte van -0.25 kunnen al verschillende klachten ervaren waardoor het dragen van een bril wel degelijk aan te raden is. En dat terwijl iemand met een hogere sterkte juist weer weinig last kan hebben.
We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen. Bespreek dat, zoals altijd, met uw oogarts.
Om toch scherp te kunnen zien draagt u nu waarschijnlijk een bril of contactlenzen. U kunt ook kiezen voor een ooglaserbehandeling of lensimplantatie (voorzetlens of lenswissel). Dit wordt ook wel refractieve oogchirurgie genoemd.
Ogen kunnen in de loop van tijd veranderen. Dat kan komen door vervorming van de ooglens of van het oog. Verandering van ogen is vrij normaal, eens in de 2-3 jaar. Vaak veranderen de ogen in de leeftijd rond 40 - 45 jaar naar meer + sterkte (minder min of meer plus).
Bij een smal gezicht dat in de lengte overal ongeveer even breed is, staat een vierkante of ronde bril het mooiste. Deze vormen zorgen ervoor dat je gezicht minder lang lijkt. Een langwerpig gezicht kan goed een iets groter montuur hebben, omdat dit vaak in balans is met de rest van het gezicht.
Volgens de test van de Consumentenbond hebben de ketens Eye Wish en Specsavers de beste resultaten geleverd. De nieuwere optiekketen uit het onderzoek Eyelove, heeft het slechtst gepresteerd in het onderzoek.
Dekking basisverzekering
Een 'gewone' bril wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor betaal je de kosten zelf, of je sluit er een aanvullende verzekering voor af. Alleen bij medische noodzaak kom je in aanmerking voor een vergoeding uit de basisverzekering voor een bril of lenzen.