Wanneer de BMI-waarde boven de 30 komt, spreken we van obesitas. Dan is er nog ongeveer 1% van de mensen in Nederland die lijdt aan morbide obesitas. Bij deze mensen ligt het BMI getal boven de 40 of boven de 35 wanneer er bijkomende medische klachten zijn.
Bij 13% van de volwassen Nederlanders is sprake van ernstig overgewicht oftewel morbide obesitas. Iemand heeft morbide obesitas als zijn Body Mass Index (BMI) groter of gelijk is aan 40 of groter dan 35 met bijkomende medische klachten, zoals suikerziekte (diabetes), hart- en vaatziekten of gewrichtsproblemen.
Bij een BMI van 30 of hoger is er sprake van ernstig overgewicht, oftewel obesitas. Obesitas wordt onderverdeeld in drie klassen: BMI 30 tot 35 is klasse 1, BMI 35 tot 40 is klasse 2 en BMI 40 of hoger is klasse 3. Bij klasse 3 wordt gesproken van morbide obesitas.
Zo geeft obesitas een grotere kans op diabetes, een verhoogd cholesterolgehalte en een verhoogde bloeddruk. Die factoren vergroten het risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte. Ook is er sprake van een verhoogd risico op het krijgen van sommige vormen van kanker.
'Normale' obesitas (BMI 30-35) komt veel voor en vermindert de gemiddelde overlevingsduur met twee tot vier jaar. Maar morbide obesitas (BMI 40-45), die relatief zeldzaam is, leidt tot een afname van de levensverwachting met acht tot tien jaar; dat is evenveel als door roken.
Extreem overgewicht is niet meer op te lossen met simpelweg veel bewegen en gezond eten. Er moet een behandeling aan te pas komen, wil je dat tegengaan. "Obesitas is een ziekte, zo moet je het ook behandelen.
Gezond is tussen 79 en 94, of tussen 68 en 80. Tot 102 en 88 cm wijst op overgewicht, daarboven wijst op obesitas.
Dokters kunnen vaststellen of iemand obesitas heeft, door naar zijn of haar BMI te kijken. Bij een BMI boven de 30 heeft iemand obesitas. Maar ze kijken niet alleen naar de BMI, ze kijken ook hoe vet over het lichaam is verdeeld. Daarom wordt ook de buikomvang gemeten.
Body Mass Index (BMI) BMI wordt gedefinieerd als het gewicht in kilo's gedeeld door het kwadraat van de lichaamslengte in meters (kg/cm2). Een BMI van 40 of meer, of een BMI vanaf 35 met gezondheidsproblemen, wordt beschreven als morbide obesitas.
Voor gewichtsreductie zijn momenteel in Nederland drie middelen geregistreerd: liraglutide, naltrexon/bupropion en orlistat. Liraglutide is een glucagon-like peptide-1- receptoragonist. Het stimuleert de insulinesecretie, vertraagt de maaglediging en vermindert de eetlust.
Kies vooral groente en fruit. En volkoren producten, zoals volkoren brood, volkoren pasta of zilvervliesrijst. Daar zitten veel belangrijke voedingsstoffen in. En ze geven een vol gevoel, waardoor u minder snel te veel eet.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er sprake van overgewicht of obesitas wanneer iemand een abnormaal of buitengewoon grote ophoping van lichaamsvet heeft die een negatief effect kan hebben op de gezondheid.
Een andere benaming voor obesitas is ernstig overgewicht, ook wel zwaarlijvigheid genoemd. Officieel is obesitas geen eetstoornis die ontstaat door een psychische oorzaak.
Oorzaak. Er is vaak geen duidelijke oorzaak voor overgewicht of obesitas. Doorgaans is er sprake van een combinatie van factoren, zoals een overmatige consumptie, ongezond eten (veel suikers en vet) en te weinig beweging. De omgeving waarin de persoon zich bevindt, ligt hieraan vaak ten grondslag.
Mannen zitten in het risicogebied bij een buikomtrek van 94-102 cm en hebben een te hoge buikomvang bij meer dan 102 cm. Vrouwen zitten in een risicogebied bij een buikomtrek tussen de 80 en 88 cm en hebben een te hoge buikomvang bij meer dan 88 cm.
Neem je lengte – 100 als richtlijn voor je gewicht als bovengrens. De ondergrens ligt hier 10 tot 20% onder. Een voorbeeld ter berekening, Die is van een vrouw van 175 cm.
Naltrexon/bupropion is voor volwassenen als medicijn beschikbaar onder de merknaam Mysimba®.
De longen zijn dus ons belangrijkste orgaan bij het afvallen. Ze schatten dat een gemiddeld persoon iedere dag tenminste 200 gram koolstof uitscheidt, waarvan een derde tijdens de slaap.
Meestal val je niet af door alleen maar meer te bewegen. Een combinatie van gezonder eten en meer bewegen werkt het beste. Maar als je te zwaar bent is het wel goed voor je gezondheid om elke dag minimaal 45 of 60 minuten per dag matig tot intensief te bewegen.
Hulp bij overgewicht wordt per 2019 vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. De dekking is bedoeld voor mensen met een gezondheidsrisico door overgewicht. De huisarts kan voor deze groep een Gecombineerd Leefstijl Interventieprogramma voorschrijven (GLI).
Overgewicht verlaagt de levensverwachting met minimaal een jaar, maar dit loopt op tot tien jaar bij ernstige obesitas. Dit blijkt uit een groot onderzoek dat is gepubliceerd in The Lancet Medical Journal.