De beste houding tijdens een verkoudheid is om op je rug te slapen. Bovendien helpt het enorm als je wat meer rechtop gaat liggen. Maak bijvoorbeeld gebruik van nog een extra kussen, waardoor je hoofd wat hoger komt te liggen.
In bed is een deken vaak veel te warm, een laken is meestal voldoende. Koorts betekent niet automatisch binnenblijven. Als je naar buiten gaat, check dan wel even het weer en kleed je er ook op. Beter iets te warm dan te koud, die sjaal of muts kan altijd weer af.
Midden in de nacht of als je net uit de veren komt, lijk je je vaak het beroerdst te voelen als je te kampen hebt met een griepje. Hoe kan dat toch? Dat is deels te wijten aan je biologische klok. De biologische klok reguleert namelijk niet alleen je slaap, maar ook je immuunsysteem.
Bed verschonen bij griep, verkoudheid of ziek zijn
Als je je niet lekker voelt, is het vervelend om je bed te verschonen. Toch is het erg belangrijk dat je elke dag, of ten minste om de dag, je bed verschoont. De ziektekiemen gaan zich namelijk nestelen in je beddengoed.
Het kan 1 tot 3 weken duren voordat u zich weer helemaal goed voelt. Soms gaat griep niet vanzelf over. U kunt er een andere ziekte bij krijgen die wél behandeld moet worden. Zoals een longontsteking.
Een warm bad van 35 tot 38 graden leidt tot een verhoogde bloedtoevoer naar het lichaam. Hierdoor kan het lichaam goed opwarmen wanneer de door de koude vernauwde bloedvaten verwijden en het bloed in de kleinste bloedvaten komt.
Koorts is vaak een reactie op virussen of bacteriën die je lichaam zijn binnengedrongen. Koortsaanvallen kun je herkennen door perioden van hevige koorts die zich afwisselen met perioden van geringe of zelfs koortsvrije periodes. De koorts is 's avonds meestal het hoogst.
Koortspieken. Koortspieken van 41°C en 42°C komen ook voor, bij koortspieken van 43°C is de situatie levensbedreigend. Erg hoge lichaamstemperaturen kunnen verschillende gevolgen hebben: Verstoring van de werking van enzymen.
"Je kunt allerlei gezondheidsklachten krijgen als je te weinig slaapt. Eerder onderzoek heeft ook aangetoond dat er bij weinig slaap in het immuunsysteem ontstekingseiwitten worden gevormd. Dat verklaart waarom je ook pijn in je lichaam kunt voelen, zoals spier- of hoofdpijn."
Ben je ziek door een infectie, bijvoorbeeld griep, dan zet je lichaam je aan om meer te slapen. Dit bevordert het herstel. Maar als je regelmatig goed slaapt, dan is dat óók gunstig voor het immuunsysteem. Je loopt dan minder snel een infectie op.
Het is niet nodig om de hele dag op bed te blijven liggen en u kunt gerust even naar buiten gaan als u zich daar goed genoeg voor voelt. Zorg er wel voor dat u uzelf niet overbelast en dat u zich goed aankleedt. Neem bij hoge koorts een paracetamol in. Deze kan de pijn verminderen, maar zal de pijn niet doen afnemen.
Waarom s nachts ziek? Slaap versterkt de immuniteit – Slaap verbetert onze immuniteit tegen ziektekiemen. Tijdens het slapen worden er meer witte bloedcellen en antilichamen aangemaakt om virussen te bestrijden. Bij onvoldoende slaap bent u vatbaarder voor griep en verkoudheden.
Slaapproblemen komen vaak voor bij de ziekte van Parkinson. U wordt bijvoorbeeld vaak wakker en valt moeilijk in slaap. Of u bent erg slaperig overdag. Slaapproblemen komen door de ziekte zelf of door bijwerkingen van medicijnen.
Als je koorts zakt, ga je zweten om weer op je gewone temperatuur te komen. Omdat je temperatuur tijdens een koortsaanval kan schommelen, zal je vaak afwisselend bibberen en zweten.
Behandeling met een hoge dosis paracetamol resulteerde in 0,4 graden C lager lichaamstemperatuur dan placebo behandeling na 24 uur (95% BI 0,1 ° C tot 0,7 ° C).
Een lauw bad zal even je symptomen verlichten, maar na het bad stijgt je temperatuur gewoon weer tot die hogere waarden. Neem vooral geen koud bad bij koorts. De koude zal de bloedvaten in je huid vernauwen waardoor je lichaam minder snel afkoelt.
Het is altijd verstandig thuis te blijven als je ziek bent, bij lichte klachten te overleggen met je werkgever of je thuis kunt werken, fysiek contact met kwetsbaren te beperken, in je elleboog te hoesten of te niezen, regelmatig handen te wassen en voor voldoende frisse lucht te zorgen.
Douchen met een verkoudheid? Als je koorts hebt, is het gewoon te laat om het immuunsysteem te versterken met koude douches. In dat geval moet je in het algemeen niet koud douchen. Als je verkouden bent zonder een griepachtige infectie te hebben, moet je douchen bij een aangename temperatuur.
Mag ik koud douchen als ik verkouden ben of griep heb. Liefst niet. Je lichaam heeft alle energie nodig om tegen het virus te vechten. Best kan je koud douchen uitstellen totdat je volledig hersteld en terug op krachten bent.
De incubatietijd van griep is 1 tot 2 dagen. Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen daarna. Bij kinderen kan dit langer zijn.
Bij een griep mag je niet sporten. Je immuunsysteem is verzwakt en je lichaam heeft alle energie nodig om beter te worden. Als je toch gaat rennen, moet je lichaam de energie verdelen tussen de training en herstel van je ziekte. Grote kans dat je je na de training nog zieker voelt en dat het herstel meer tijd kost.
Als je ziek bent dan ben je ziek. Als je te vroeg weer aan het werk gaat, dan kan het zo zijn dat het virus weer terugkomt en dat je anderen besmet met het virus. Voor jezelf en voor je collega's is het daarom verstandig om gewoon lekker thuis in bed of op de bank uit te zieken.