Steekmuggen zijn een familie van muggen die behoren tot de tweevleugeligen. Soorten uit deze familie worden vaak muskieten genoemd. De vrouwtjes zuigen bloed met de monddelen en beschikken niet over een angel. Ze zouden dus eigenlijk 'bijtmuggen' moeten heten.
Dat kunnen ze namelijk erg goed, want een mug leeft zes tot acht weken en in die periode kan ze tot wel 900 en misschien zelfs 1000 eitjes leggen!
De mug leeft ongeveer 1 á 2 maanden. De vrouwtjes overwinteren soms in kelders, holle bomen of andere beschutte plaatsen. Het proces van ei tot imago duurt vaak slechts twee weken.
Een mug heeft namelijk een zeer korte levensduur. Naar schatting leeft een mug niet langer dan twee maanden.
Zo vaak steekt een mug per nacht
Want als je je omdraait in je slaap, jaag je haar misschien weg en komt ze terug om nog eens te steken. En dan steekt een mug dus meerdere keren per nacht. Of eigenlijk bijt ze je. Muggen hebben geen angel, maar bijten in je huid om bloed te zuigen.
Volwassen muggen leven vooral van plantensappen zoals nectar. Steekmuggen voeden zich met bloed. Ons bloed bevat de eiwitten die de vrouwtjes nodig hebben voor de ontwikkeling van de eitjes.
Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat muggen mensen met bloedgroep O twee keer zo aantrekkelijk vinden als mensen met een andere bloedgroep.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt!
Hoe vaak bijt een mug? Als een mug de kans krijgt om haar buikje rond te eten, bijt ze niet meer dan één keer. Maar als je een mug halverwege haar maaltijd stoort, dan zal ze proberen om je nog een keer te bijten om haar honger te stillen.
Muggen hebben een veel beter geheugen dan oorspronkelijk gedacht. Wanneer de insecten klappen krijgen van een geïrriteerde mens, dan onthouden ze de lichaamsgeur van de aanvaller. In de toekomst gaan ze die geur uit de weg, in de hoop dat hun negatieve associatievermogen hen van een snelle dood kan redden.
Het oudste gevonden fossiel van een mug is al 95 miljoen jaar oud, maar dat bevatte geen bloed. In die periode liepen er nog dinosaurussen op de aarde.
Muggen komen op licht af
Dit klopt niet, want muggen kunnen bijna niets zien. Het licht uitzetten heeft dus geen zin. Je kunt ze het beste uit huis houden door horren voor je ramen en deuren te plaatsen. Voor 's nachts is een klamboe strak rond je bed ook effectief.
De lucht wordt van beneden naar boven aangezogen. Muggen die graag in de benen of voeten bijten, weten dat ze tegen de stroming in moeten vliegen om daar te komen. De kans dat je wordt doodgemept als je in het onderlichaam bijt, is kleiner dan bij het gezicht.
Als je voldoende planten in je natuurlijke tuinvijver zet, trekt dat de vijanden van muggen(larven) aan, zoals kikkers, salamanders en libellenlarven. Ook vissen eten graag muggenlarven.
Wanneer je last hebt van muggen kunnen ze ergens in jouw huis één of meerdere broedplaatsen aangelegd hebben. In huizen is dit vaak in de kelder of de kruipruimte. Daarnaast kunnen de muggen eitjes in een afvoerputje gelegd hebben. Ook kunnen er muggenplagen ontstaan, wanneer er problemen zijn met het riool.
Het blijkt namelijk dat een mug vaker steekt op het moment dat het beest verstoord wordt. Als een mug ongestoord kan steken, heeft hij genoeg aan één prik. Dan ben je er dus in principe vanaf. Bovendien is het goed om te weten dat muggen eigenlijk bijten en niet steken.
Muggen gebruiken daarom geluid om elkaar te kunnen lokaliseren in het donker. Alleen de (bijtende) vrouwtjes maken zoemgeluiden, die worden opgevangen door de geveerde antennes van de mannetjes. Iedere soort produceert een iets ander geluid, zodat de mannetjes niet paren met een vrouwtje van een andere soort.
Met een speciale camera is goed te zien hoe de mug met zijn steeksnuit een haarvaatje zoekt en het bloed eruit zuigt. Die steeksnuit is eigenlijk heel flexibel. Dan zoeken ze naar een haarvaatje.
Muggen zijn gevoelig voor uitdroging en kunnen niet zo goed tegen droge lucht. Muggen zijn vooral 's nachts actief omdat de lucht dan vochtiger is.
Muggen verstoppen zich. Bij voorkeur op donkere plekken. Denk aan donkere muren, kastenwanden, donkere gordijnen. Ze zitten ook graag een beetje beschut.
Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding. Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
Uit de gegevens blijkt dat de groep muggen na de eerste 50 meter nog even groot was en dat ze minstens 160 meter ver kunnen vliegen, zo liet Alterra woensdag weten. Aangenomen werd dat een groot deel van een groep vaak niet verder vloog dan die eerste 50 meter.
De meeste muggen gaan 's winters in winterslaap, dus veel zul je er niet tegenkomen. Muggen verstoppen zich tijdens de koude maanden in de kleine gaatjes van onze huizen. Omdat een mug koudbloedig is, moet hij zichzelf warm houden. In de lente worden de muggen weer actief en gaan ze op zoek naar vers bloed.
Als vuistregel kun je aanhouden dat je aan zee weinig tot geen last zult hebben van muggen vanwege de wind. Als je vervolgens het binnenland onderverdeelt in het noorden en het zuiden, kun je het beste onthouden dat hoe hoger je komt, hoe meer last je van muggen hebt.
Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart.