Een probleem met lavendel is dat hij bij de veel mensen na een paar jaar te lang, en onderin te houterig wordt. Gevolg? na een paar jaar wordt de plant (of planten) vervangen door nieuwe die na een paar jaar wederom aan de beurt zijn om gerooid te worden.
De plant staat op een te natte plek
Dit is niet gunstig voor je Lavendel omdat deze van een goed doorlatende grond houdt. Tevens staat een Lavendel liever op een drogere plek. Wanneer een Lavendel te nat staat, heeft dit een negatief effect op de groei van plant. Vervolgens bloeit deze ook minder rijk.
Als je je lavendel al enkele jaren niet hebt gesnoeid, is een radicale snoeibeurt de enige manier om je verhoute lavendel te redden. Dit zal echter niet altijd werken - toch is het altijd het proberen waard! Daarbij wordt de plant bij voorkeur in juni of juli tot 10-15 centimeter boven de grond gesnoeid.
Na de bloei: zodra de eerste scheuten verdwijnen, insnoeien 10 tot 15 cm boven de grond. Lavendel zal dan opnieuw bloeien op de nieuw gevormde scheuten. Een oudere, verhoute lavendel snoei je best 20 - 25 cm boven de grond in. Dit doe je best met een snoeischaar of haagschaar.
Uitgebloeide lavendel oogt houterig, vol uitgedroogde bruine en lelijke takjes. Voorkom dit en knip de bloeitopjes na de bloeiperiode met een snoeischaar of haagschaar. Zo krijg je nieuwe bloemkopjes en oogt de lavendel gesloten, fris en groen in de winterperiode.
Lavendel drogen
Lavendel kun je in principe gewoon laten drogen aan de plant. Zodra de takjes bruin worden, kun je ze snoeien en direct gebruiken. Als je het idee hebt dat de bloemen nog niet helemaal droog zijn, kun je de lavendel ondersteboven te drogen hangen.
Een lavendelplant is een sterke plant die wel 15 tot 30 jaar oud kan worden. Ook in barre omstandigheden zoals bij droogte, kalkachtige of stenige grond en in de felle zon.
Kan lavendel tegen veel regen? Water – Lavendel kan tegen droge omstandigheden en heeft dus weinig water nodig. Maar tijdens hete dagen kan de plant wel uitdrogen, zeker als je 'm in een pot houdt. Verschrompelende blaadjes duidt op verdroging: geef 'm dan een lekker dompelbadje.
Lavendel
Lavendel houdt van volle zon en zandgrond. Je vindt alles over de verzorging van Lavendel op onze verzorgingspagina.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde.
Zodra de strengste vorst voorbij is (begin april) kun je de lavendel flink snoeien. Je ziet al wat groei verschijnen. Snoei met een heggenschaar (of een snoeischaar als het hout al wat dikker is) de plant ongeveer een derde deel terug, tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de grond.
De steenmarter (Martes foina)
Lavendelolie is op verschillende manieren te gebruiken. De etherische olie kan tegen kwaaltjes gebruikt worden, zoals: emotionele stress, vermoeidheid, depressie, angst, spierpijn, reuma, rugpijn, vastzittende ademhaling of menstruele pijnen. Maar ook kan lavendelolie dienen als muggenwering of als luchtverfrisser.
De lavendel heeft niet heel veel water nodig. Lavendel in pot kun je het beste, als het niet geregend heeft, 2x per week water geven. Wanneer de lavendel in de tuin staat geef je hem alleen water als het erg warm en droog is.
Lavendel is prima te combineren met rozen of met andere planten uit het Middellandse Zeegebied, zoals Santolina. Vanwege het wintergroene blad ook goed in de border toe te passen of als opvulling van (buxus)vakken. Op de juiste plek is een haagje van lavendel te maken, bijvoorbeeld in de kruidentuin.
Voor de lavendel in een pot zijn soortgelijke locaties op het balkon en terras noodzakelijk. Een zonnig balkon of dakterras zijn uitermate geschikt als locatie. Bij de potgrond neemt men geen voedingsrijke potgrond, maar een goed doorlatende kruiden- of cactusgrond.
Lavendel verspreidt een heerlijke geur in uw tuin. Na 10 jaar is de plant ongeveer 35 cm hoog. Deze plantensoort is winterhard en kan dus goed tegen kou. De planten worden in pot gekweekt en zijn goed doorworteld in de pot.
6. Lavendel. Ook de lavendel is een windbestendige plant. Deze charmante plant geeft je tuin, balkon of dakterras veel kleur én natuurlijk een heerlijke geur.
Na de bloei (uiterlijk september) kunt u lavendel voor de tweede keer snoeien. U knipt dan de uitgebloeide aren af tot in het groen, het is vooral cosmetische snoei, het gaat om het weer in model knippen. Bovendien blijft het struikje zo mooi compact.
Bodembedekkers of polvormende vaste planten groeien vanuit de kern steeds verder uit. Deel ze op in stukjes en ieder deel vormt weer een mooie plant. Planten met een verhoute basis, zoals lavendel, kun je niet scheuren. Eigenlijk zijn dit kleine struiken en die kunnen niet door delen vermeerderd worden.
Het is erg goed mogelijk om uw lavendel hetzelfde jaar nog een keer te laten bloeien. Door in het najaar de uitgebloeide bloemen af te knippen (lichtelijk snoeien; bekijk hiervoor de video), stimuleert u de lavendel om nog een keer te bloeien.
Lavendel mag je (bijna) nooit water geven. Zelfs in droge periodes in de zomer vindt de plant zelf nog zijn water. Enkel bij nieuwe aanplantingen moet je water geven in droge lentes en zomers. Lavendel zal zelden afsterven vanwege te weinig water, echter wel bij teveel water.