Twijfel aan je relatie ontstaat door een samenspel van factoren. Vaak spelen veranderingen in jullie leven samen een rol. Denk hierbij aan het wisselen van baan, werkloosheid, verhuizing, ziekten of psychische problemen.
Gevoelens van twijfels komen vaak voort uit onervaren zijn of onwetendheid. Bijvoorbeeld als je niet goed weet wat je kan, waar je kwaliteiten en talenten liggen. Maar ook als je niet weet wat bij je past of wat je wilt in het leven. Lees ook: Jezelf vergelijken met anderen – Waarom jou dit echt heel ongelukkig maakt..
Als je twijfelt over je relatie, betekent het dat er iets is dat te goed is om de relatie te verbreken. Als het allemaal slecht zou zijn, zou de keuze niet zo moeilijk zijn. En zolang je ergens voelt dat je het niet uit wil maken, kun je rustig blijven. Er is namelijk een reden dat je in deze relatie zit nu.
Een goede eerste zet is om de vicieuze cirkel te doorbreken door de ander – hoe pijnlijk en moeilijk ook – zijn of haar twijfel te gunnen. Het helpt hierbij om echt te beseffen dat jouw pogingen controle over de relatie te houden averechts werken. Gun je partner de twijfel en ga niet trekken of vechten. Accepteer het.
Beginnende relatie twijfels
Om te beginnen: af en toe twijfelen aan je relatie is niet erg. Iedereen doet dat wel eens. Soms krijg je twijfel aan je relatie door depressie of door de impact van een overlijden van een dierbare. In het leven zijn komen gebeurtenissen en situaties voor die veel impact op jullie hebben.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Verwaarlozing kun je merken aan het feit dat jij, of je partner, de relatie niet als prioriteit ziet. Zo staat misschien werk op de eerste plek, gevolgd door vrienden, sport, en een hoop andere zaken voordat de relatie aan de beurt is. Geen zin en energie hebben om iets voor de ander te doen is een belangrijk signaal.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
De ruzie, leren en groeien fase
Dit is de moeilijkste fase in jullie relatie en het zit voor het eerst tegen. Sommige relaties overleven deze periode niet. Je gaat je partner anders zien en ontdekt meer dingen die je niet zo leuk vindt. Hierdoor ontstaan ruzies.
Je kan over niets anders meer praten dan de persoon waarop je verliefd bent. Je verwaarloost je vrienden, je hobby's, je school of werk. Je vindt alles wat de ander doet of zegt fantastisch. Je valt moeilijk in slaap, hebt moeite om te eten, je krijgt soms hartkloppingen of je moet soms erg zweten.
Om te weten of je genoeg van hem houdt, moet je eerlijk naar je gevoel kijken. Zijn de gevoelens aanwezig? Een ding is zeker: als je ons om hulp vraagt, hou je in ieder geval genoeg van hem om er moeite voor te doen! Als 'houden van' niet genoeg is.
Een van de manieren waarop je een relatie verder brengt, is door elkaar vaker te zien. In diegene zijn hoofd is er hoop dat je tijd en zin hebt om af te spreken. Hiernaast is er ook de hoop dat als jullie elkaar meer zien, dat er meer gevoelens komen.
Ga dus in gesprek, kijk haar recht in de ogen aan en vraag waar haar twijfels vandaan komen. Geef haar de tijd om haar te verhaal te doen, onderbreek haar niet en luister goed wat ze je gaat zeggen. Blijf kalm, geef aan dat je haar eerlijkheid waardeert en dat je vanaf nu je best gaat doen.
Ik vertrouw …. erop dat ik van iemand hulp krijg, zodat ik verder kom… Ik vertrouw erop, ook al voel ik de twijfel nog! De enige manier om jouw twijfel te overwinnen, is je zelf vertrouwen te geven én in actie te komen.
Je kunt zelftwijfel verminderen door je gedachten van twijfel minder serieus te nemen. Besef dat twijfelen aan jezelf je niets goeds brengt, en stop met het geloven van die gedachten.
Mannen willen graag voelen dat ze weten waar ze het over hebben. Een vrouw die het beter weet wordt niet aantrekkelijk gevonden. Een man voelt zich graag een expert en kan zich in zijn eer aangetast voelen als dit wordt aangevallen. Een man vindt een vrouw onweerstaanbaar als hij in zijn waarde wordt gelaten.
Kijkend naar de bewegingen bleek 70 procent van de mannen als eerste naar de ogen van een vrouw te kijken, meldt Daily Mail. De resultaten tonen aan dat mannen na de borsten het eerst kijken naar postuur, benen, kledingstijl en billen. Ook de lengte en de huid van een vrouw staan in de top 10.
Zorg dat je er verzorgd uitziet en een beetje parfum draagt. Je hoeft niet per se opvallende kleuren of de allerlaatste mode te dragen. Zorg dat je mooie kleding draagt waar je je lekker in voelt en zelfverzekerdheid uitstraalt. Voor een man is er niets leukers dan een vrouw die terug flirt.
"Zie elkaar slechts één keer per week in de eerste maand dat jullie elkaar leren kennen," adviseert klinisch psycholoog Seth Meyers. Loop niet te hard van stapel bij prille liefde, waarschuwt psycholoog Seth Meyers, maar doe het kalm aan door maximaal één keer per week te daten in de eerste maand.
Vechten voor je relatie betekent dat je de hoop niet opgeeft, ook al voel je je hopeloos. Vechten betekent ervoor kiezen om je stinkende best te doen om dat wat er kapot is weer te lijmen. Het betekent dat je niet blijft staan op je standpunten, maar juist toenadering zoekt. Ook als je je daarin alleen voelt staan.
Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan, later toch weer bij elkaar komen. Er zijn zelfs koppeltjes bij wie dit een terugkerend patroon wordt. Vaak wordt geadviseerd om de eerste periode nadat je relatie voorbij is, je partner zo veel mogelijk met rust te laten.