Smartphones zijn erg temperatuurgevoelig. Dat kan je merken tijdens de hittegolf: je telefoon kan plotseling uitvallen of een waarschuwing laten zien. Volgens fabrikanten werken smartphones goed in omgevingen tussen 0 en 35 graden Celsius.
In de algemene voorwaarden waarschuwen smartphonefabrikanten om smartphones niet bij extreem lage temperaturen te gebruiken. Zo geeft Apple aan dat iPhones bestand zijn tegen temperaturen tussen de 0 en 35 graden Celsius. De smartphones van Samsung kunnen tegen temperaturen tussen de -20 en 50 graden Celsius.
Apple geeft aan dat je de iPhone tussen de 0 en 35 ºC optimaal kunt gebruiken. Uitgeschakeld kun je de iPhone bewaren bij temperaturen tussen ‑20 tot 45 °C.
Er zijn gelukkig meerdere apps om de interne temperatuur van je smartphone te meten. Een degelijke optie is het gratis AIDA64. Na het downloaden en openen van deze app druk je op het kopje 'Thermal' om te controleren hoe warm je telefoon van binnen is. Temperaturen van tussen de 35 en 45 graden Celsius zijn normaal.
Uw smartphone presteert het beste tot maximaal 35 graden. Bij hogere temperaturen kan uw telefoon oververhit raken.
Gebruik iOS- en iPadOS-apparaten in een omgeving met een temperatuur tussen 0 en 35 ºC. Als de temperatuur lager of hoger is dan aanbevolen, werkt uw apparaat mogelijk anders om de temperatuur te reguleren.
Waterdichte iPhones
Alle nieuwere toestellen sinds de iPhone 7 zijn waterbestendig. Veel modellen hebben een IP67-nummer, wat inhoudt dat je zo'n toestel maximaal 30 minuten kunt onderdompelen in water van maximaal 1 meter diep.
Als de temperatuur lager of hoger is dan aanbevolen, werkt het apparaat mogelijk anders om de temperatuur te reguleren. Als AirPods in een heel koude omgeving worden gebruikt, kan dat de gebruiksduur van de batterij tijdelijk korter maken en kan het apparaat daardoor worden uitgeschakeld.
Als je Smartphone 'bevriest' of vastloopt, kan het nodig zijn om alle apps te sluiten en je toestel opnieuw te starten. Wanneer je je toestel opnieuw gaat starten, probeer dan altijd eerst de aan/uit knop en de volume-omlaagknop tegelijkertijd minstens zeven seconden ingedrukt te houden.
De smartphones van nu kunnen wel tegen een stootje. Een paar regendruppels of een plotselinge plons in een glas water overleven de meeste ook nog wel. Maar niet alle smartphones kunnen even goed tegen water en stof. Wij helpen je bij het kiezen van een waterdichte telefoon.
Bescherm 'm!
Een hoesje kan dienen om je telefoon er mooier op te maken maar meestal wordt een telefoonhoesje aangeschaft voor extra bescherming. Zo kan je ervoor kiezen om een bookcase te kopen. Dit hoesje zorgt ervoor dat je gehele telefoon beschermt is.
Leg je telefoon niet in de koelkast, want dit zal niet helpen. De warmte verschillen kunnen ervoor zorgen dat je scherm kan barsten in de koelkast. Daarnaast is de koelkast een 'nattige' omgeving, waardoor je telefoon waterschade kan oplopen. Leg je telefoon dus nooit in de koelkast om hem te laten afkoelen!
Ja, sommige iPhone-modellen hebben een ingebouwde sensor die in staat is om de temperatuur te meten. Als je wilt weten of jouw iPhone de temperatuur kan meten, kun je de handleiding van je telefoon raadplegen of contact opnemen met de fabrikant om te vragen of dit mogelijk is.
Om vloeistofschade te voorkomen, moet u het volgende vermijden: Zwemmen of in bad gaan met de iPhone. De iPhone blootstellen aan water onder druk of aan water met een hoge stroomsnelheid, zoals bij het douchen, waterskiën, wakeboarden, surfen, jetskiën, enzovoort.
Ondanks de IP certificeringen kun je het beste altijd voorzichtig blijven met vloeistoffen in de buurt van je telefoon. Ga daarom ook nooit met je iPhone zwemmen of onder de douche staan met je smartphone.
De iPhone 13 serie heeft (volgens de IEC standaard) een IP68 rating. Dit betekent dat een iPhone 13 (Mini, Pro, Pro Max) stofdicht is en tot 4 meter diep onder water kan voor maximaal 30 minuten. Onder ideale omstandigheden kan een iPhone 13 dus in het water vallen zonder daar waterschade aan over te houden.
Opladen. Dat je telefoon warm wordt bij het opladen is normaal, in het proces wordt er namelijk elektriciteit in je telefoon gepompt. In dit proces komt er warmte vrij en dat voel je aan de achterkant van je telefoon.
Warme batterij + opladen = oververhitting
Als voornamelijk de achterkant van je telefoon te warm wordt, dan is de kans groot dat er iets aan de hand is met je batterij. Vooral als er ook nog eens beschermhoesje om je telefoon heen zit, kan het toestel erg warm worden – en al helemaal als je de telefoon dan oplaadt.
Het warm worden van de iPhone vormt verder geen gevaar, het is een normaal proces en zal geen schade veroorzaken aan het toestel.
Je gebruikt veel zware apps
Het (veel) gebruiken van zware apps zorgt ook dat je batterij snel leeg gaat. Of je nu een iPhone 13 met iOS gebruikt of Android telefoons als de Samsung Galaxy S22 of de OPPO Find X5. Dat geldt ook voor een andere Samsung en OPPO telefoon.
Ga naar de instellingen van je telefoon. Vervolgens kies je: 'over deze telefoon', 'toestel info', 'info' 'toestel informatie' of een andere verwoording die er op duidt dat je onder die optie wel eens de informatie kunt vinden waar je naar op zoek bent.
De kans is groot dat er geen probleem is met het toestel. De Galaxy S4 heeft een dun design en hoge CPU (processor) prestaties waardoor het toestel erg warm kan worden tijdens het gebruik. Dit is echter normaal en heeft geen effect op de levensduur van het toestel.