Huizen met een mechanische ventilatiebox met één regelknop verliezen tot wel 40 procent van hun warmte. Door bewuster te ventileren valt hier flink op te besparen, ontdekte Erik Carton in zijn Vinex-wijk Ypenburg in Den Haag. “De meeste mensen weten niet hoe hun mechanische ventilatiesysteem werkt”, denkt Erik Carton.
Buiten dat de verwarming eraan meewerkt het vochtgehalte lager te houden en daarmee het risico op schimmel, is ook ventileren van belang. Door ventilatieroosters of een raam dat op een kier staat, wordt overtollig vocht afgevoerd. Terwijl in een huis dat helemaal potdicht zit juist al het vocht binnen gehouden wordt.
Goed ventileren is 24 uur per dag ventileren
Af en toe een raampje open is niet genoeg. Als je je ramen dichtdoet, is de lucht na een half uur al weer vuil. Heb je roosters in je ramen? Zet die dan 24 uur per dag open.
Het kan dan zijn dat u meer afvoer van lucht heeft dan toevoer van frisse lucht. Dit kan gevaarlijk zijn, vooral als u gasapparaten in huis heeft. Om ervoor te zorgen dat er voldoende frisse lucht in huis komt zijn er ventilatieroosters in de ruiten aanwezig.
Droog na het douchen de wanden en vloeren met een raam rekker, dit haalt twee derde van het achtergebleven vocht weg. Laat de mechanische ventilatie na het douchen minimaal twee uur nalopen op de middelste stand.
- Zet de kamerthermostaat overdag op 20-21°C en 's nachts minimaal op 15°C. - Zorg dat de temperatuur in alle vertrekken boven de 15°C blijft. - Zet tijdens het koken de afzuigkap aan en laat deze na het koken nog een kwartier aanstaan. Overtollig vocht wordt dan afgevoerd.
Vijf tot tien minuten, twee tot drie keer per dag, is voldoende om frisse en gezonde lucht te laten binnenkomen en de warme en verontreinigde lucht af te voeren. Zonder warmteverlies! Op zo'n korte tijd krijgen de muren de kans niet om af te koelen.
Ventileer ook bij vochtig weer; buitenlucht is over het algemeen schoner en droger, ook als het buiten vochtig is. Ook aanpassingen aan de woning kunnen helpen om vocht en ophoping van schadelijke stoffen tegen te gaan: Zorg dat je kamers kunt afsluiten, om tocht tijdens het luchten te voorkomen.
De lucht in de slaapkamer voldoende ventileren, is daarom goed voor de gezondheid. Met open raam slapen in de lente en de zomer zorgt er ook voor dat we beter kunnen ademen. De bedrukte warme(re) lucht wordt vervangen door frisse, zuivere buitenlucht.
We zijn in de winterperiode geneigd om ramen en ventilatieroosters zoveel mogelijk dicht te houden, om zo de kou buiten de deur te houden. Dit zorgt ervoor dat vocht in huis uw woning niet kan verlaten.
Wonen in een te koud huis heeft ten eerste flinke negatieve gevolgen voor je ademhaling. Het verhoogt namelijk de kans op astma en andere ademhalingsziektes. Ook andere ziektes gedijen goed bij een lage temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan griep, allergieën of hart- en vaatziekten.
Mechanische ventilatie uitzetten – de gevolgen
Schakel je de ventilatie lange tijd uit? Dan vergroot je het risico op schimmelvorming. Dus, elke keer bij het uitzetten van je mechanische ventilatie, kunnen er schadelijke gevolgen zijn voor jou en je woning.
Wetenschappers ontdekten een paar jaar geleden dat je overal op je huid ongeveer evenveel warmte verliest. Als je in de kou loopt gaat via je hoofd dus niet meer warmte verloren dan via andere delen van je lichaam, zoals je borst, rug en armen.
Ventilatiesysteem D behaalt de hoogste score op het gebied van luchtkwaliteit, omdat hier eenvoudig te regelen is hoeveel schone lucht er naar binnen komt en hoeveel vuile lucht er weer weggaat.
Voldoende frisse lucht in huis via ramen en ventilatieroosters. Luchten: zet minstens een keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open.
Gebruik ventilatieopeningen in de woning waarvoor ze bedoeld zijn en sluit ze niet af. Maak ventilatieroosters regelmatig schoon: maak ze open en verwijder stof en vuil. Gebruik bestaande ventilatiesystemen correct: ventilatiesystemen zijn zo ontworpen en ingesteld om een ruimte/ gebouw optimaal te ventileren.
Wat is natuurlijke ventilatie? Bij natuurlijke ventilatie loopt de aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht via (klep)ramen en roosters. Vervuilde lucht kan ook naar buiten gaan via een pijp met een uitmonding op het dak, via een afzuigkap in de keuken of ventilatoren in de badkamer of het toilet.
Een van de meest effectieve manieren om een ruimte te ontvochtigen is door het gebruik van een luchtontvochtiger. Een luchtontvochtiger zuigt vocht uit de lucht en verwijdert het via een reservoir of een afvoerslang. Bovendien kun je ook de luchtvochtigheid in huis verlagen door regelmatig te ventileren.
Ventilatie voorkomt dit probleem. Zet de ventilatieroosters en ramen af en toe open waardoor de lucht in huis wordt ververst. Verwarm daarnaast je huis tot minimaal 18 °C en laat de temperatuur 's nachts niet verder dalen dan 15 °C om vochtplekken te voorkomen.
Je kan de luchtvochtigheid in huis meten met een hygrometer. Dit type vochtmeter bepaalt vrij nauwkeurig de vochtigheidsgraad in huis en kan je tegenwoordig al voor 15 euro kopen. Vaak beschikken deze handige apparaatjes nog over andere functies waarmee je bijvoorbeeld de temperatuur en de luchtdruk kan meten.
Zonder goede ventilatie neemt het koolstofdioxidegehalte in de slaapkamer 's nachts toe. Dat is slecht voor je nachtrust. Uit onderzoek van de universiteit van Eindhoven blijkt namelijk dat je dieper slaapt en minder vaak wakker wordt als deze waarden in de lucht laag zijn.
Slapen in een geventileerde slaapkamer zorgt voor een betere weerstand. Door te slapen met het slaapkamerraam open zal u zich fitter voelen. In een goed geventileerde slaapkamer heeft u minder last van schimmelvorming en huisstofmijten. De lagere hoeveelheid koolstofdioxide zorgt ervoor dat u dieper slaapt.
Weersite Weeronline geeft begin juni 2023 – met oplopende temperaturen een mogelijke hittegolf in het vooruitzicht – alvast advies. De belangrijkste raadgeving: als het buiten warmer is dan binnen, houd dan de ramen dicht. Tijdens een hittegolf kan dit 's ochtends zelfs al om 10.00 uur het geval zijn.