Dus als iemand van jullie niest en Allah prijst (door Alhamdoelillaah te zeggen), dan is het een verplichting voor iedere moslim die hem hoort om 'YarhamoekAllaah' (Moge Allah jou genadig zijn) tegen hem te zeggen. En het gapen is van de Shaytaan.
Naast “gezondheid” zeggen mensen ook wel “proost” in Nederland. Ook dit komt oorspronkelijk voort uit hetzelfde (bij)geloof. Tegenwoordig is het uitspreken van “gezondheid” of “proost” eigenlijk alleen nog een beleefdheidsvorm.
Als een persoon tijdens het gebed niest, moet hij dan 'Alhamdoelillaah' zeggen? Antwoord: Ja, als een biddende persoon niest dan dient hij 'Alhamdoelillaah' te zeggen. Dit op basis van de overlevering van Moecaawiyah ibn Hakm, die op een dag samen met de Profeet (vrede zij met hem) bad.
Vraag: Moge Allaah u met het goede tegemoet komen. Sommige mensen zeggen na het gapen: A'ūdhu Billaahi Min Ash-Shayṭaan Ar-Radjiem (Ik zoek mijn toevlucht bij Allaah tegen de vervloekte duivel).
Daarna zei hij: “O Allah, vergeef mij en wees mij genadig.” De Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) zei: “Je bent te haastig geweest, o dienaar. Wanneer je het gebed hebt verricht en gaat zitten, prijs Allah (dan) zoals Hij het verdient om geprezen te worden, (en) spreek de gebeden over mij uit.
Barak Allahu fik!
Letterlijk “moge de zegening van Allah over je neerdalen!”
Inna Lillahi wa inna Ilayhi Radji3oen: (Wij behoren tot Allâh en tot hem keren wij terug)Dit zegt men wanneer ons een ramp treft, zoals bijvoorbeeldbij het stervern van een broeder of zuster. Dus wanneer men condoleert.
Een man en vrouw mogen volledig van elkaar genieten op de manier zoals zij dat willen in de breedste zin van het woord. Seks binnen het huwelijk wordt als heel belangrijk gezien, omdat dit ervoor kan zorgen dat de huwelijksrelatie gezond blijft. Bovendien kan het de liefde voor elkaar versterken.
Toen de Islam is gekomen heeft Allah de Verhevene de groet voorgeschreven aan de gelovigen, deze groet is de vredesgroet namelijk: Assalamo Alaykom Warahmatollahi Wabarakatuh. Allah azw zegt in Surat Nour: “Wanneer jullie dan huizen binnentreden, geef julliezelf dan de salam, een groet van bij Allah, gezegend en goed.
Jazaka Allah Khairun uit het Arabisch is een islamitische uitdrukking van dank en dankbaarheid en betekent "Moge Allah je beloven met goedheid".
Dit op basis van de uitspraak van de Profeet (vrede zij met hem): “Wie een gebed vergeet, dient dit te verrichten op het moment dat hij dit zich herinnert. Dit is de enige boetedoening.” Het is ook toegestaan na het verrichten van de woedoe te bidden ongeacht op welke tijdstip dit gebeurt.
Als je in Japan geboren was, had je hakashun gezegd. Welk geluid je maakt, ligt dus aan de taal die je bent aangeleerd. Het is zelfs zo dat mensen die doof geboren zijn helemaal geen geluid maken bij het niezen. Net als pasgeboren baby's.
Het gebed wordt normaal gesproken staand uitgesproken. Als je ziek bent of niet lang kunt staan, mag het ook zittend of liggend.
Drie keer niezen betekent mooi weer
'Je hebt drie keer geniest! Morgen mooi weer. ' Misschien hebben je vrienden dit weleens tegen je gezegd na een niesbui. Volgens Neerlandistiek, het online tijdschrift voor taal- en letterkunde, is er geen duidelijke verklaring voor deze uitdrukking.
Waarom niezen we dan vaker dan 1 keer? De irritatie gaat niet in alle gevallen meteen uit de neus. Dan zijn meerdere pogingen nodig om bijvoorbeeld het stofje wél uit de neus te krijgen. Zodra de irritatie weg is, stopt de nies ook.
Miljoenen malen per dag weerklinkt in de Nederlandse steden het Hamdulillah, de Arabische vertaling van God zij geloofd. En evenals christenen gebruiken moslims dit halleluja om verwondering, dankbaarheid of tevredenheid uit te drukken.
Wie gegroet wordt, kan het volgende terugzeggen: “Wa calaikoem salaam wa rahmatoellahi wa barakaatoeh.” Dit betekent in het Nederlands: “Vrede zij ook met jullie, en de Barmhartigheid van Allah en Zijn zegeningen.” Bij het groeten houden wij het dus niet alleen maar bij zwaaien, maar wij spreken het ook uit.
Het minste wat je dient te doen, is te antwoorden met “Wa ʿalaykoem us-Salaam” en als je hieraan toevoegt “wa Rahmatoellaahi wa Barakaatoeh”, dan zal dit completer zijn en dit heeft de voorkeur. Het beantwoorden is verplicht.
De gebruikelijke islamitische begroeting is as-salāmu ʿalaykumu (ٱلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ, 'letterlijk: 'vrede over u'), met als antwoord وَعَلَيْكُمُ ٱلسَّلَامُ) (wa ʿalaykumu s-salām, 'en ook over u de vrede').
De islamitische normen met betrekking tot seksualiteit zijn strikt. Maagdelijkheid voor het huwelijk is heel belangrijk en spreken over seksualiteit is voor veel moslims een taboe. De seksuele moraal van jonge moslims lijkt de laatste tijd echter te verschuiven.
De enige relatie tussen een man en een vrouw wat in de islam is toegestaan is het huwelijk. Het huwelijk is bijna verplicht voor elke moslim, tenzij hij hiertoe belemmerd wordt door bijvoorbeeld gezondheidsredenen.
De invloedrijke sjeik Joesoef al Karadawi van de European Council for Fatwa and Research, en met hem andere hedendaagse islamitische gezaghebbende theologen stelt dat masturbatie door mannen is toegestaan.
We antwoorden meestal met "Alhamdulillah" ("Geprezen zij God") gevolgd door "Subhanallah wa bihamdihi" ("Glorie zij God"). Maar als we onze condoleances aanbieden in het Arabisch: "Allah y rahma", reageren we met "Amin" .
Dus als iemand van jullie niest en Allah prijst (door Alhamdoelillaah te zeggen), dan is het een verplichting voor iedere moslim die hem hoort om 'YarhamoekAllaah' (Moge Allah jou genadig zijn) tegen hem te zeggen. En het gapen is van de Shaytaan.
“Wie het volgende zegt: Astaghfiroellaah, aladie laa ilaaha illa hoe, al-Hayy ul-Qayyoem, wa atoebo ilayh (Ik vraag Allah om vergiffenis, er is geen ware god dan Allah, de Levende de Onderhouder en ik keer me berouwvol tot hem). Hij wordt vergeven, ook al vlucht hij van het strijdveld.”