Verbodsborden zijn rond en wit met een rode rand. Ze zijn vaak doorstreept met een rode, diagonale streep en in het midden staat er meestal een zwart of rood symbool. Het verbod heeft meestal betrekking op het gebied achter het bord.
Borden met pictogram van een rechte en schuine pijl. De rood met witte bordjes worden gebruikt in combinatie met de brand pictogrammen om een richting aan te wijzen van de brandveiligheid middelen.
Kleuren en vormen van verschillende soorten verkeersborden
Verbodsborden en waarschuwingsborden zijn altijd rood. Tijdelijke verkeersborden zijn altijd geel. Gebods- of verbodsborden zijn altijd rond. Informatieve borden zijn altijd vierkant en waarschuwingsborden zijn meestal driehoekig.
Verbodsbord gesloten voor alle verkeer
Het bekende rode ronde verkeersbord met witte binnenkant RVV C01, dat 'verboden in te rijden' betekent, is het meest gebruikte verkeersbord uit de categorie C. Met dit geslotenverklaringsbord geef je aan dat het verboden is om een bepaalde straat in te rijden.
Officieel verkeersbord RVV D04 geeft een gebod aan tot het volgen van de rijrichting, De weggebruiker is verplicht deze rijrichting rechtdoor te volgen en mag dus niet afslaan naar links of rechts bij de eerstvolgende weg.
Verbod voor alle motorvoertuigen om te keren. Dit verbod geldt dus ook voor motorfietsen.
De omgekeerde driehoek (bord B1) betekent dat je voorrang moet verlenen aan bestuurders die op de openbare weg rijden die jij wilt oprijden, en dat je, indien het nodig is moet stoppen.
Enkel en alleen als een verkeersbord dit aangeeft, mag je rechtsaf of rechtdoor rood fietsen. Het gaat om een kleine omgekeerde driehoek met daarin een gele fiets en een pijl naar rechts of rechtdoor. Bovendien moet je altijd voorrang verlenen aan andere weggebruikers, waaronder voetgangers op het zebrapad.
Een belangrijke misvatting betreft de snelheid: binnen een woonerf is de snelheid voor alle gebruikers beperkt tot 20 km per uur, en niet tot 30 km per uur zoals velen denken. Voetgangers mogen er immers de volledige breedte van de openbare weg gebruiken; bovendien is spelen op de openbare weg eveneens toegelaten.
Verkeersborden voorrang
Het ronde bord met rode en zwarte pijl geeft aan dat zwart – jouw tegenligger – voorrang heeft, het blauwe bord met rode en witte pijl geeft aan dat jij (wit) voorrang hebt.
Kom je een wegversmalling tegen en moet je het tegemoetkomende verkeer voorrang verlenen? (rode pijl). Dan moet je ook voetgangers in deze situatie voorrang verlenen.
Een fietser is voor de wet een bestuurder. Daardoor gelden dezelfde voorrangsregels als voor andere bestuurders.
Groene lijnen staan voor vlot verkeer, gele lijnen voor vertraagd verkeer en rode lijnen voor stilstaand verkeer.
Deze gebodsborden met pijlen zeggen dat bestuurders verplicht zijn de richting van de pijl te volgen.
Dit kunt u zien aan het onderbord, waarmee een uitzondering op het bord daarboven wordt aangegeven.
De dubbele doorgetrokken streep betekent dat u hier niet mag inhalen. Van dichtbij ziet u dat de strepen niet volledig aaneengesloten zijn. Dit is om het regenwater te kunnen afvoeren. De rode middenstreep heeft geen betekenis.
Het groene bord geeft aan dat het om een verzamelpunt bij calamiteiten in een gebouw. Dat kan bijvoorbeeld een school of een sportlocatie zijn. Wanneer er bijvoorbeeld brand is in de school, moet iedereen zich bij dat bord verzamelen zodat er kan worden gekeken of iedereen uit het gebouw is.
Ter hoogte van de parkeerplaats staat het verkeersbord E04 (vierkant bord met blauwe achtergrond en witte letter P). U vraagt zich af of de boete wel terecht is. Verkeersbord E04 geeft een parkeergelegenheid aan. Indien er vakken aanwezig zijn, moet in deze vakken te worden geparkeerd.
Een stopstreep bestaande uit omgekeerde driehoeken (de zgn. "haaientanden") vergezeld van een verkeersbord B 1 (omgekeerde driehoek) betekent dat je voorrang dient te verlenen aan bestuurders die uit de dwarsrichting komen. Hier zijn geen uitzondering voor fietsers voorzien in de wegcode.
Haaientanden zijn voorrangsdriehoeken die op het wegdek zijn aangebracht. De betekenis van deze haaientanden is: verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg. Meestal ziet u de haaientanden in combinatie met het driehoekige voorrangsbord (B06).
Rotonde met vrijliggend fietspad Op dit fietspad heb je geen voorrang. Het verkeersbord en de haaientanden betekenen dat je de weggebruikers die de rotonde verlaten of oprijden, moet voorlaten.
Verkeersbord RVV J35 met dubbel omgezette rand
Dit officiële verkeersbord J35 'Pas op: slecht zicht' is uitgevoerd met een zogenoemde dubbel omgezette rand. Deze dient ter bescherming van het bord en voor de bevestiging van de beugels.
Het bord – verboden te parkeren – wordt dus aangeduid met bord E1. Net zoals bij stilstaan, geldt het verkeersbord – verboden te parkeren – voor de kant van de weg waar het bord staat. Dit geldt dan tot aan het volgende kruispunt. Aan de kant van de weg waar het verkeersbord niet staat, mag je dus wel parkeren.
Omschrijving Verkeersbord RVV J07 - Gevaarlijke daling
Dit officiële verkeersbord J07 waarschuwt voor een gevaarlijke daling. Het dalingspercentage is hierbij vrij invoerbaar.