Haal zoveel mogelijk water uit de telefoon door hem te kantelen, schudden, blazen en gebruik een stofzuiger om alles uit de telefoon te zuigen. Warm het toestel op (maar niet te veel). Om het water sneller op te laten drogen, kan je het toestel iets opwarmen, maar niet te veel.
Het eerste wat je moet doen als je smartphone in contact komt met water, is het toestel zo snel mogelijk uitschakelen. Als de accu verwijderbaar is, haal deze er dan uit. Leg het toestel ergens te drogen, en zorg dat het water dat in het toestel beland is niet te veel beweegt in de behuizing.
Om vocht te verwijderen houd je de iPhone ondersteboven en doe je voorzichtig schudden. Op deze manier wordt het vocht verwijderd dat in openingen van de iPhone terecht is gekomen.
Gebruik een absorberend middel
Kattengrit, couscous en pakketjes met silicagel absorberen veel beter dan rijst. Heb je dit in huis? Leg je telefoon en de losse onderdelen dan in een van deze producten. Al het resterende vocht zal hiermee worden opgenomen.
Leg alle onderdelen van je telefoon erin, ook je sim-kaart. Zorg ervoor dat alles volledig bedekt is met rijst en zet de bak in de buurt van een warme plek. En wachten maar. Verberne raadt aan de bak zeker 24 uur te laten staan, zonder aan te raken.
Een vloeistofschade-indicator wordt geactiveerd wanneer deze in contact komt met water of een andere vloeistof die water bevat. De kleur van de indicator is doorgaans wit of zilver maar wanneer deze in contact komt met water of een andere vloeistof die water bevat, wordt deze helemaal rood.
Leg het toestel in een luchtdichte bak met rijst. Rijst werkt absorberend en onttrekt het vocht uit je telefoon. 8. Wacht 24 tot 48 uur totdat je je telefoon uit de rijst haalt en 'm opnieuw aanzet.
Laat de iPhone tot een dag lang achter in een droge ruimte met enige luchtstroom. Je kunt gedurende deze tijd opnieuw proberen om de iPhone op te laden of een Lightning-accessoire aan te sluiten. Het kan tot 24 uur duren voordat de iPhone helemaal droog is.
Is je smartphone IP68 waterdicht, dan kan deze voor een onbepaalde tijd ondergedompeld blijven. Je hebt dus alle tijd om je smartphone te vinden als hij in het zwembad valt. IP68 is getest tot 3 meter diep. Ligt je smarthone in water dieper dan 3 meter, dan beschadigt het toestel na verloop van tijd alsnog.
Zet je telefoon uit. Als je telefoon vol water zit, moet je je telefoon uitschakelen (shut down). Vocht in de telefoon kan ernstige schade of corrosie aan het moederbord veroorzaken. Als de batterij verwijderbaar is, verwijder dan snel de behuizing, batterij, USIM, enz.
Leg je telefoon dan in een bak met kattenbakgrit of couscous, dit zijn de 2 beste producten om vocht op te nemen. Wacht 24 uur voor je je telefoon weer aan zet. Nog beter: wacht 48 tot 72 uur met checken of je toestel het nog doet. Die uren kunnen echt het verschil maken.
Droog het toestel dan eerst goed af met een stoffen pluisvrije doek. Bijvoorbeeld een microvezel doekje. Als het iets anders is dan water, spoel dan eerst de vloeistof voorzichtig af met water en maak je iPhone dan droog. Als je geen pluisvrij doekje hebt, dep de iPhone dan voorzichtig droog met een zakdoek of servet.
Je kunt prima met je smartphone of je tablet in bad zitten, maar alleen als die niet aan de lader hangt. "Als een telefoon in het water valt zonder dat-ie aan de oplader ligt, is er niets aan de hand. Dat geeft maar 5 volt spanning."
Over het algemeen kan een simkaart wel tegen wat water, maar toch is het verstandig deze meteen te verwijderen. Dep de simkaart droog en leg hem opzij om verder te drogen. Uiteindelijk kun je de simkaart - met een beetje geluk - weer in een andere telefoon gebruiken.
Probeer minimaal 2 dagen te wachten. Laat het vocht in iPhone dus wegtrekken!
IRepair4u heeft reeds vele iPhone, iPad, Samsung en diverse andere merken smartphones met waterschade succesvol gerepareerd. De kans is groot dat we ook jouw smartphone met waterschade kunnen repareren. We zullen hier in ieder geval ons uiterste best voor doen.
Heeft je telefoon thuis waterschade opgelopen of heb je 'm laten vallen? Steeds minder inboedelverzekeringen vergoeden schade aan je telefoon, die is ontstaan door eigen schuld. Sommige verzekeraars bieden wel aanvullende dekkingen aan, zoals buitenhuisdekking en mobiele elektronica-dekking.
Alle iPhones zijn uitgerust met water- en vochtindicatoren. Deze onderdelen kleuren helemaal rood als ze in contact met water zijn gekomen. Je vindt ze bij de simkaart-opening.
Waterschade valt nooit onder de iPhone-garantie, ook niet bij toestellen die vrijwel waterdicht zouden moeten zijn. Heb je AppleCare+, dan kun je het toestel wel redelijk goedkoop laten laten repareren door Apple. Bij AppleCare+ is ook schade die door jezelf is veroorzaakt, gedekt.
Deze melding verdwijnt ook pas als de poort weer droog is. Maar wat doe ik dan bij waterschade? ,,Een nacht in een afgesloten doos met ongekookte witte rijst”, zo luidt de raad van Tante Kaat al sinds jaar en dag.
Op de Inboedelverzekering is je telefoon verzekerd als schade of diefstal in je woning plaatsvindt. Let op: vallen en (om)stoten van je telefoon is alleen verzekerd op de Inboedelverzekering All-Risk.