Het is belangrijk om je irritatie los te koppelen van de persoon waar je je aan ergert. Het is jouw irritatie en je zult er dus zelf iets mee moeten doen. Ga daarom eerste bij jezelf te raden waar de irritatie vandaan komt. Als iemand anders jou irriteert, kun je diegene daar eigenlijk voor bedanken.
Realiseer je dat je deze gevoelens ervaart, maar dat je deze gevoelens niet bent. Je hébt gevoelens en emoties, maar je bént ze niet! Stap 2: Om afstand te creëren, is het belangrijk om te bepalen hoe je aan je gevoelens refereert. Zeg niet tegen jezelf: ik ben boos / ik ben verdrietig.
Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat irritatie kan ontstaan: Wanneer iemand over jouw grens heen gaat. Wanneer iemand zijn afspraken niet nakomt (ondanks meerdere toezeggingen) Wanneer het niet aan jouw verwachtingen voldoet.
Gevolgen van geïrriteerd zijn
Het kan zijn dat je je aan jezelf ergert of aan anderen, omdat je last van spanning hebt. Spanning bij jezelf kan voor enorm veel stress zorgen en dat kan overgaan tot chronische stress, overspannenheid of zelfs een burn-out.
Wat we kunnen leren van onze ergernissen
Iemand die je mateloos irriteert, laat meestal precies die kant van jezelf zien die je hebt weggestopt, stelt psycholoog Lex Mulder. 'De kant die je niet mag tonen van jezelf, die je in het verleden hoongelach of straf heeft opgeleverd, die toen inefficiënt of nutteloos bleek.
Irritaties kun je overal ervaren, ook onderweg, in de file, bij het zoeken naar een parkeerplaats, in de supermarkt en zelfs op een feestje. Je lichaam en geest zijn een eenheid, dus je lichaam reageert direct. Zelfs als je alleen maar denkt aan die situatie, reageert je lichaam al.
Je kunt je boosheid laten blijken door harder te praten, onrustig heen en weer te lopen, te stampvoeten, met je vuist op tafel te slaan, of te gooien met deuren of met servies. Maar vooral ook aan je gezichtsuitdrukking is je boosheid te herkennen.
De irritatie komt naar voren als ze veel praat en negatief is. Hier maakt ze het voor jou onmogelijk om haar gelukkig te maken en dat frustreert je dan en dan volgt de irritatie. Je moeder kan daaropvolgend ook hier weer op gaan reageren door veel te gaan praten en negatief te worden.
Loslaten kan moeilijk zijn, omdat je voelt dat er verandering komt. Verandering roept bij velen angst en weerstand op; ons brein is gebouwd op herhaling. Dit maakt dat verandering angstige gedachten oproept bij velen. Loslaten is voor niemand (met een open hart) gemakkelijk.
Gevoelens van frustratie hebben te maken met jouw verwachtingspatroon of verstoorde behoeften. Blijkbaar had je iets anders verwacht, gehoopt of gewild. In ieder geval loopt het nu even anders dan je had gedacht terwijl je de situatie niet kunt veranderen of het roer kunt omgooien.
Correct is: Ik erger me aan zijn slordigheid of Zijn slordigheid irriteert me.
Ergeren betekent 'boos maken'; zich ergeren is 'zich storen'
Dat werkwoord kan om te beginnen, net als irriteren, een lijdend voorwerp bij zich hebben: Sommige reclames ergeren me. Het ergert me dat ze nooit opruimt. Wat ergert je/jou dan zo aan die reclame?
Ook goed zijn dus:
Ik erger me. Hij ergert zich. Zij ergeren zich aan mij.
Als je boos wordt, stijgt je bloeddruk en gaat je hart sneller kloppen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam. Het kan het ook een destructieve emotie zijn, die zorgt voor verbittering, verharding en aanhoudende woede.
Het kan helpen gewoon te praten of je handen op je buik te leggen en op je ademhaling te letten. Ook bewegen kan ervoor zorgen dat je ademhaling weer stabiliseert. Een ijsklontje op je tong leggen kan ook helpen. Je aandacht gaat naar de kou toe, wat meteen kalmeert.
Iedereen is weleens geïrriteerd of boos. Dat is niet gek: irritatie en daaruit voortvloeiende boosheid maken deel uit van de normale set van menselijke emoties. Vaak is irritatie of boosheid invoelbaar en begrijpelijk, bijvoorbeeld wanneer iemand onrecht wordt aangedaan.
Als jij beseft dat de irritante manier waarop de ander zich gedraagt, communiceert, leeft, werkt, etc voor jou een geweldig mooie spiegel is, dan heb je jezelf een prachtig cadeau gegeven. Je kunt namelijk alleen iets bij de ander herkennen, als je het bewust of (nog) onbewust bij jezelf ook herkent.
Irritant gedrag kan namelijk een teken zijn dat je je op je gemak voelt bij elkaar. 'Wanneer jij voor het eerst met iemand gaat daten, is het normaal dat je je op je allerbest gedraagt,' schrijft Asatryan. Niet zo gek dus dat jij bepaalde 'vervelende' gewoontes op dat moment niet hebt waar je potentiële partner bij is.
In een giftige relatie is kritiek en spanning constant aanwezig. Het voelt alsof je op eieren moet lopen om veilig te zijn voor kritiek. Vaak is een kritische aanhouding aangeleerd gedrag, vertelt psychotherapeut Bonnie Ray Kennan. Misschien is je partner opgevoed in een kritisch milieu.
Te veel lawaai, mensen die u onderbreken, het licht aanlaten en te vaak aan de telefoon zitten zijn maar een paar voorbeelden van de veelgehoorde ergernissen.
Ergernissen verwijzen naar je kwaliteiten
Ergernissen, frustraties en irritaties hebben voor jou een belangrijke boodschap. En je kunt leren om hiernaar te luisteren, even naar binnen te gaan om te voelen, te kijken, te luisteren wat deze emotie jou wil vertellen en duidelijk wil maken.