Ja, u mag in Nederland trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Er zijn wel regels. Uw partner die buiten Nederland woont moet een Verklaring geen schijnhuwelijk tonen. Er zijn uitzonderingen waarin uw partner geen Verklaring geen schijnhuwelijk nodig heeft.
Om voor de Marokkaanse wet te trouwen dient u in het bezit te zijn van een Internationaal Uitreksel (GBA) (1), van beide personen dient u in het bezit te zijn van uw Marokkaanse geboorteakte (2/3), een verklaring van uw burgerlijke status (gehuwd / ongehuwd).
Als iemand zonder verblijfsvergunning wil trouwen, zal de ambtenaar van de burgerlijke stand eerst onderzoeken of er sprake is van een schijnhuwelijk (alleen trouwen voor verblijf in Nederland). Het is belangrijk om te weten dat trouwen geen automatisch recht op een verblijfsvergunning geeft.
Wanneer jouw buitenlandse partner to be in Nederland woont en van buiten de Europese Unie of de Europese Economische Ruimte komt, hebben jullie voor een huwelijk in Nederland ook een 'Verklaring omtrent het verblijfsrecht' nodig.
Een Marokkaanse bruiloft wordt twee of drie dagen gevierd. Omdat dit zolang duurt, zijn de meest Marokkaanse bruidsparen vooraf al voor de Nederlandse wet getrouwd, maar wonen ze nog niet samen in een huis.
Traditioneel zijn mannen en vrouwen in islamitische culturen niet strikt van elkaar gescheiden, maar het is niet gebruikelijk om vrienden van het andere geslacht te hebben. Afdingen is echt een manier van leven in Marokko.
Marokkanen zijn vriendelijke mensen. Gastvrijheid is een erezaak waardoor je na een paar minuten al kan worden uitgenodigd om bij hen thuis een glas thee te drinken of een maaltijd te eten. Een weigering op deze uitnodiging kan worden opgevat als een belediging. In geen geval bied je aan om voor de maaltijd te betalen.
Dan kunt u naturalisatie aanvragen als een van de volgende situaties voor u geldt: Op het moment dat u de aanvraag doet woont u al 3 jaar getrouwd/als geregistreerd partner of ongetrouwd samen met dezelfde Nederlandse partner in het Koninkrijk. U blijft de hele naturalisatieprocedure partners en samenwonend.
U wilt naar Nederland komen voor uw partner. Dan krijgt u mogelijk te maken met de aanvraag van een visum en een verblijfsvergunning en inburgering. Vul de vragen in en bekijk wat u moet regelen en wat uw rechten zijn.
Als u samenwoont, is uw relatie niet officieel vastgelegd. Er gelden geen rechten en plichten. Fiscaal partnerschap en het krijgen van een partnerpensioen moet u zelf regelen.
U vraagt de mvv en de verblijfsvergunning in een keer aan. U doet de aanvraag online of schriftelijk per post. Uw partner kan eventueel ook zelf de aanvraag doen bij de Nederlandse vertegenwoordiging in het buitenland. U kunt de aanvraag online of schriftelijk per post doen.
Wanneer je iemand van buiten de EU gaat uitnodigen om naar Nederland te komen, zoals een vriend, partner of familielid, dan moet er wellicht een Schengenvisum voor kort verblijf worden aangevraagd. Of jouw gast een visum nodig heeft is afhankelijk van zijn of haar nationaliteit.
Burgerlijke huwelijken worden voltrokken in overeenstemming met de Marokkaanse wet en worden beschouwd als een contract. Het huwelijk wordt met het contract voorgesteld door de ene partij en aanvaard door de andere partij. In Marokko voltrokken burgerlijke huwelijken worden in Nederland erkend.
Een ervaren negafa kost gemiddeld 30.000 dirham. Voor een goed orkest wordt tussen 5000 en 7000 dirham gevraagd. Een optreden van 3 uur met een Libanese artiest kost 100.000 dirham en de huur van een limousine of een luxe wagen tussen 6000 en 9000 dirham. Door al deze kosten wordt trouwen in Marokko uitzonderlijk duur.
Na de handvraging volgt de verloving. Hier maakt het koppel bekend dat ze gaan trouwen. Een verlovingsfeest kan op twee manieren worden gevierd: Intiem met familie en vrienden tijdens bijvoorbeeld een etentje thuis of uitgebreid op een locatie naar keuze.
De procedure duurt maximaal 90 dagen voor een mvv en 90 dagen voor een vvr zonder mvv. U krijgt een brief waarin de beslissing staat. Het is ook mogelijk dat de IND meer gegevens nodig heeft om een beslissing te nemen. Dan ontvangt u hierover ook een brief.
U kunt maximaal 90 dagen zonder visum naar Nederland en andere Schengenlanden reizen. U moet wel aan de volgende voorwaarden voldoen: U hebt een geldig paspoort of ander reisdocument. Uw paspoort of reisdocument mag niet meer dan 10 jaar geleden zijn uitgegeven.
Echtgenoten of geregistreerde partners van Nederlanders hoeven niet in Nederland te wonen om de Nederlandse nationaliteit te kunnen krijgen. Zij kunnen onder voorwaarden de Nederlandse nationaliteit verkrijgen door een aanvraag te doen op de Nederlandse ambassade of consulaat in het land waar zij wonen.
Als het huwelijk is gesloten in een land buiten de Europese Unie: De huwelijksakte is in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. Anders moet u het document laten vertalen door een beëdigd vertaler in Nederland . De huwelijksakte is gelegaliseerd of is voorzien van een apostillestempel.
Voorwaarden voor naturalisatie
U bent minstens 3 jaar getrouwd met of geregistreerd partner van iemand met de Nederlandse nationaliteit. U woont minstens 3 jaar samen met uw Nederlandse partner en u kunt dat bewijzen. U bent vroeger Nederlander geweest.
Weigeren is zeer onbeleefd in de Marokkaanse cultuur. Mensen kennen veel manieren om nee te zeggen of twijfel aan te geven. Wacht daarom af en vraag om bevestiging voordat u een deal sluit.
Mannen en vrouwen begroeten hetzelfde geslacht (als ze elkaar niet kennen of geen vrienden zijn) door hun rechterhand uit te steken. Pak dan de hand van de ander vast (de hand wordt niet geschud) en raak dan met de platte hand de linkerborst aan.
De man heeft een veel grotere bewegingsvrijheid, de buitenwereld is zijn domein. Daar hoort ook een grote verantwoordelijkheid bij: zijn gezin in leven zien te houden. De verantwoordelijkheid van de vrouw is beperkter, van oudsher vooral: kinderen baren. Haar taken liggen binnenshuis, ze hoeft er niet voor naar buiten.