plotselinge wisselingen in de stemming van het kind: ongelukkig zijn, boos zijn of plotseling teruggetrokken gedrag; vrees voor bepaalde mensen of plekken, bijvoorbeeld: het kind wil niet alleen gelaten worden met een oppas, huisvriend of familielid; een ouder kind dat zich gedraagt zoals een jong kind.
Er zijn verschillende situaties waarin kinderen kwaadaardige of opzettelijke verhalen van seksueel misbruik verzinnen. Een voorbeeld hiervan is de jongvolwassene die wraak wil nemen op de vermeende dader omwille van een ervaren onrecht. Of de gevallen waarin de valse aangifte wordt gebruikt als alibi.
Als je vermoedt dat je kind slachtoffer is geworden van seksueel misbruik, probeer dan zijn of haar vertrouwen te winnen en erover te praten. Het AMK, Advies en Meldpunt Kindermishandeling, en Slachtofferhulp kunnen je hierbij begeleiden. Beaamt je kind het misbruik, dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan.
Categorie 2: betasten, muv naakte geslachtsdelen
Er valt onder meer te denken aan het aaien of wrijven over en betasten, grijpen, kussen of likken van de borsten, billen of overige lichaamsdelen. Ook het betasten van het kruis over de kleding behoort hiertoe. De tongzoen is uitgezonderd en valt onder categorie 3.
Sinds 1 april 2013 kunnen ernstige seksuele misdrijven tegen kinderen met een straf van 8 jaar of meer niet meer verjaren. Zo geldt geen verjaringstermijn meer voor verkrachting, aanranding en voor gemeenschap met kinderen onder de 16 jaar.
Sommige slachtoffers die zich niets meer kunnen herinneren van het seksueel misbruik, zouden nog met anderen over het misbruik gesproken hebben. Net als het misbruik, kunnen zij zich dit gesprek niet meer herinneren. Maar dit betekent dat de herinneringen er dus wel nog waren na de traumatische gebeurtenis.
Is overdreven druk of juist overdreven rustig. Gaat vaak tegen de regels of de volwassenen in. Is vaak overdreven vroeg op school of blijft lang rondhangen op school. Zegt negatieve dingen over zichzelf, anderen of de wereld.
Kindcheck – Signaleren van kindermishandeling op basis van oudersignalen. De Kindcheck is onderdeel van de Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Doel van de Kindcheck is om meer kinderen in beeld te brengen die ernstig risico lopen mishandeld of verwaarloosd te worden.
In alle jaren betreft het in de meerderheid van de gevallen emotionele verwaarlozing gevolgd door fysieke verwaarlozing. Seksueel misbruik wordt het minst gemeld. Bij 29 procent van de kinderen die mishandeling hebben meegemaakt was er sprake van meer dan één vorm van mishandeling (Alink e.a., 2018).
Raccoon eyes (synoniemen: brilhematoom, panda eyes, raccoon sign) zijn periorbitale ecchymosen (bloedingen). Het kan ontstaan na een trauma zoals een schedelbasisfractuur. Als ergens in het brein de meningen beschadigd zijn kan bloed naar de weke delen (losmazig subcutaan weefsel) achter en rond de ogen sijpelen.
Seksueel misbruik van kinderen is seksueel contact tegen de wil van het kind. Of als het kind dit contact niet kan weigeren. Daders zetten het kind emotioneel onder druk. Ze dwingen het kind tot seksuele handelingen.
Langetermijngevolgen van seksueel misbruik in de jeugd. Van slaapproblemen, schuldgevoelens en het negatieve zelfbeeld kunnen een misbruikslachtoffers de rest van hun leven last van blijven houden. Vaak vinden ze het ook lastig om hun eigen koers te varen.
De straffen voor aanranding, verkrachting en seksueel misbruik lopen uiteen van een taakstraf tot een langdurige gevangenisstraf. In zeer ernstige gevallen wordt een gevangenisstraf gecombineerd met TBS met dwangverpleging. In de wet is bepaald welke maximum gevangenisstraf er opgelegd kan worden.
Bij seksueel geweld moet u tegen uw wil seksuele handelingen uitvoeren, ondergaan of zien. Het maakt voor de vergoeding niet uit of u zich heeft verzet en of er dwang is gebruikt. De vergoeding is een vast bedrag van € 385,-. Dit bedrag is gelijk aan het wettelijk verplicht eigen risico.
Veilig Thuis helpt bij huiselijk geweld
Voor advies en hulp bij seksueel misbruik of seksueel geweld binnen het gezin kun je terecht bij Veilig Thuis. Dit kan ook anoniem. Veilig Thuis biedt ook hulp aan de pleger van het misbruik of het geweld. Bel in noodsituaties altijd direct de politie via 112.
Vormen van ongewenste intimiteiten
Ongewenste intimiteiten komen in verschillende vormen voor. Denk aan gluren, iets opdringen, opmerkingen maken die seksueel getint, homofoob of seksistisch zijn, en handtastelijkheden.
Wanneer ben je aangerand? Je bent aangerand als je gedwongen op een seksuele manier bent aangeraakt of gedwongen bent de geslachtsdelen van iemand anders aan te raken. Als je bent aangerand kun je voor hulp contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld via 0800-0188.
Het hangt er vanaf hoe iemand je heeft aangeraakt of dit strafbaar is. Als iemand je bijvoorbeeld dwingt om te tongzoenen terwijl je dat niet wilt, dan is dat aanranding. Aanranding is strafbaar en daar kun je aangifte van doen bij de politie. Je kunt ook voor advies contact opnemen met de politie bij jou in de buurt.
Vanaf zes maanden beginnen ze hun eigen lichaam te verkennen en raken ze ook toevallig hun geslachtsdelen aan. Jongetjes kunnen een erectie krijgen. Ook meisjes ontdekken dat het fijn is om hun geslachtdeel aan te raken en doen al vanaf negen maanden bewust.
Seksueel misbruik gevolgen op latere leeftijd
Denk bijvoorbeeld aan lichamelijke achteruitgang, eenzaamheid, pensionering cognitieve achteruitgang, de behoefte om de levensbalans op te maken of ingrijpende verlieservaringen.
In beginsel geldt voor een enkele verkrachting een gevangenisstraf van 2 jaar. De rechtbank vindt dat deze richtlijn van twee jaar cel niet goed aansluit bij situaties als waar in deze strafzaak sprake van was.