Een struma is een vergrote schildklier. Deze is vaak zichtbaar of voelbaar als een zwelling aan de onderkant van de hals. De hele schildklier kan vergroot zijn. We noemen dit diffuus vergroot.
De schildklier vind je aan de voorkant van de hals. Hij zit direct boven het kuiltje in de hals en is een vlindervormig orgaan. Als de schildklier gezond is kun je hem nauwelijks zien of voelen. Bij het slikken beweegt hij met het strottenhoofd mee.
De klier heeft de vorm van een vlinder. Aan elke kant zit een 'vleugel', en die vleugels worden met elkaar verbonden door een dunne strook weefsel. De zenuwen die de stembanden aansturen, liggen vlak achter de schildklier. U kunt de schildklier meestal niet zien of voelen.
Of uw schildklier vergroot is, kan de arts voelen bij uw hals. Ook kan hij een echo laten maken van de schildklier. We kunnen onderzoeken of uw schilklier te snel of te langzaam werkt met: een schildklierscintigrafie - een afbeelding (scintigram) van de schildklier met een kleine hoeveelheid radioactieve stof.
Een schildklierknobbel kan voor cosmetische bezwaren zorgen, als hij zichtbaar is. U kunt ook het gevoel hebben dat er iets in de weg zit in uw hals. Als de knobbel tegen uw slokdarm duwt, heeft u misschien moeite uw eten door te slikken. Duwt de knobbel tegen de luchtpijp, dan kan het zijn dat u veel moet hoesten.
drukkend gevoel in de hals. Soms ontstaat er heesheid. Het kan ook zijn dat u de verdikking in uw hals er storend uit vindt zien. Bij een versnelde werking van de schildklier zullen er ook klachten ontstaan zoals vermoeidheid, gejaagdheid en hartkloppingen.
Is de schildklier vergroot, dan kun je dit vaak zien in de spiegel. De onderzijde van je hals is dikker. Vaak heb je helemaal geen klachten. Soms drukt de knobbel op de slokdarm, en dan heb je last bij het slikken, of op de luchtpijp, en dan heb je een piepende ademhaling.
Bij een struma voelt u dat de schildklier onderaan uw hals is opgezwollen. De zwelling kan heel klein zijn, zodat hij niet te zien is. Hij kan ook zo groot worden dat u moeite krijgt met slikken en ademhalen. Uw arts zal aan uw hals voelen of u een struma heeft.
Diagnose van een struma
De arts voelt aan je hals en let hierbij op de vorm en de grootte van de schildklier. Bij verdenking van een struma, laat de arts bloedonderzoek doen. Hieraan kan hij zien hoe de schildklierfunctie is. Hij kan zien of de schildklier goed werkt of dat deze misschien te langzaam of te snel werkt.
Een te snel werkende of vergrote schildklier kan worden behandeld met radioactief jodium (I-131). I-131 Natriumjodide in capsulevorm is een stof die niet officieel geregistreerd is in Nederland. Maar I-131 natriumjodide capsules voldoen wel aan alle kwaliteitseisen, net als geneesmiddelen die wel geregistreerd zijn.
De schildklier is zeer goed doorbloed orgaan maar is ook een heel gevoelig orgaan voor zowel invloeden van buitenaf zoals bijvoorbeeld straling, stress of vervuiling. Daarnaast is de schildklier ook gevoelig voor invloeden van binnenuit zoals amalgaanvulling, te veel zout eten en verkeerde voeding.
Bloedonderzoek schildklier
Om een daadwerkelijke diagnose te stellen, zal er bijna altijd een bloedonderzoek uitgevoerd worden. Het bloedonderzoek gebeurt op verzoek van een arts en wordt uitgevoerd om erachter te komen hoe de schildklierfunctie is.
Mensen met een struma hebben vaak een zwelling aan de onderkant van de hals. Als bij u een multinodulair struma vastgesteld wordt, heeft u die waarschijnlijk al jaren. Een struma heeft van nature een trage groei.
Vitamine D is ook belangrijk omdat er veel auto-immuunaandoeningen van de schildklier bestaan. Een gezonde vitamine D-status is o.a. belangrijk om dit te voorkomen, dan wel in goede banen te leiden.
Snelle suikers kan je beter niet meer eten bij een trage schildklier. Ze zitten verstopt in onder andere snoep, koekjes, frisdrank, alcohol, witte rijst, wit brood maar ook honing, vruchtensap en gedroogd fruit. Deze voedingsmiddelen verhogen de kans op insulineresistentie.
Dit hormoon zorgt ervoor dat uw lichaam energie maakt uit eten (dit heet stofwisseling). Als de schildklier te snel werkt, krijgt u te veel van dit hormoon. U kunt last hebben van hartkloppingen, zweten, afvallen en een onrustig gevoel. Meestal komt dit door de ziekte van Graves.
Een vergrote schildklier kan soms zo tegen het strottenhoofd drukken dat dit merkbaar wordt als een brokgevoel. Vaak zijn er ook bijkomende klachten van een te traag of te snel werkende schildklier.
Klachten die men kan ervaren van een schildkliernodus of een multinodulair struma zijn een zichtbare zwelling in de hals (cosmetisch) of het gevoel hebben dat er iets in de weg zit in de hals (mechanisch). Als de nodus tegen de slokdarm duwt, kan men moeite hebben met het doorslikken ofwel de passage van voedsel.
Als na een tijdje de knobbel groter wordt kan een tweede biopt nodig zijn. Want een goedaardige knobbel kan na een tijdje kwaadaardig worden.
Meestal is behandeling niet nodig, maar de arts controleert wel ieder jaar de struma en uw bloed. Behandeling met radioactief jodium wordt steeds vaker toegepast, omdat het eenvoudig is en in hoge dosis ook effectief. De schildklier kan door deze behandeling tot 30% kleiner worden.
een gezwollen en pijnlijke schildklier. pijn die uitstraalt naar de kaakhoeken en/of naar één of beide oren. koorts.
Een behandeling van de schildklier met radioactief jodium wordt uitgevoerd om een te snelle werking van de schildklier af te remmen of om een vergrote schildklier te verkleinen (strumareductie). U heeft met uw internist besproken waarom u deze behandeling krijgt.
Een vergroting van de schildklier wordt struma genoemd. Meestal is een struma goedaardig. Een struma kan te veel, te weinig of een normale hoeveelheid schildklierhormoon produceren.
De schildklier kan helemaal gelijkmatig vergroot zijn of onregelmatig opgebouwd uit allemaal kleine knobbeltjes. Struma komt vaak in de familie voor. Meestal is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Jodiumgebrek is een bekende oorzaak van struma, maar dat komt in Nederland vrijwel niet meer voor.
Met struma of krop wordt een zichtbare of voelbare vergroting van de schildklier bedoeld. Struma komt zowel voor bij een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) als bij een snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie). De werking van de schildklier kan ook normaal zijn.