Het vliegend hert is zeer zeldzaam in Nederland en staat op de lijst van bedreigde soorten. Hoewel het mannetje er vervaarlijk uitziet, is het volkomen onschuldig: de kaken kunnen niet veel en zijn vooral om te imponeren. Het vrouwtje daarentegen kan door boomschors boren met haar kaken en kan tot bloedens toe bijten.
Waar komt het vliegend hert voor? Deze kever is erg zeldzaam en in Nederland is hij vooral nog te vinden in beboste gebieden, langs bosranden of op open plekken in het bos in Zuid-Limburg, Veluwe en Rijk van Nijmegen.
Op basis van deze data wordt de totale populatie hier geschat op een duizendtal individuen (700-1400).
De kever vertoeft graag in open bossen en bosranden, maar je kan hem ook terugvinden in parken, holle wegen en boomgaarden. Daar leven de larven in omgevallen bomen, stompen en afgestorven wortels. Er zijn ook populaties die overleven in treinbielzen in tuinen.
Het vrouwtje (3-6 cm) , waar de imposante kaken ontbreken, blijft veel kleiner. De grote kaken van het mannetje worden gebruikt om te vechten en te imponeren. Verspreiding In Nederland komt de soort vooral voor op de Veluwe, Het Reichswald/Rijk van Nijmwegen, Zuid Limburg en Noord Twente.
De veenmol is, zacht gezegd, een eigenaardig dier. Het is het grootste insect van West-Europa – de vrouwtjes kunnen tot 7 centimeter lang worden – met een voornamelijk ondergronds leven. De veenmol ziet eruit als een kruising van een kreeft en een mol, inclusief stevige graafpoten, maar is een krekel.
Natuurlijke vijanden zijn de wolf en de lynx. Jonge herten vallen ook ten prooi aan de vos en de steenarend, die net als de wolf en de lynx (bijna) niet meer voorkomt in Vlaanderen. Daarnaast wordt het edelhert intensief bejaagd. Maar ondanks die bejaging doen de populaties het zeer goed.
Echt gevaarlijk zijn ze niet, het gewei gebruiken ze vooral om de vrouwtjes te imponeren of om af en toe eens te worstelen met andere mannetjes. Jammer genoeg is het vliegend hert nog maar op een paar plaatsen in Vlaanderen te zien. Zijn leefgebied staat namelijk onder druk en de soort gaat achteruit.
Het vliegend hert komt in een grote verscheidenheid aan biotopen voor, van bosranden, houtwallen en holle wegen tot tuinen. De enige gemene deler hierin is de aanwezigheid van door witrot aangetast (eiken)hout.
Zie ze vliegen: Jägerbomb/Flying Hirsch
Het 'Vliegend Hert' is kneiterpopulair in de Oostenrijkse après-ski. Het drankje bevat een shot gekoelde Jägermeister en een half blikje energydrank (beide in de Nederlandse supermarkt te verkrijgen).
Al kun je een hert best aanhalen met een stukje brood en soms zelfs aaien, helemaal tam krijg je de dieren nooit. Je kunt herten zo tam mogelijk maken door veel tussen de dieren aanwezig te zijn.
Vrouwtjes zijn na zestien maanden geslachtsrijp, mannetjes na 7-14 maanden. Jonge mannetjes hebben weinig kans zich voort te planten, aangezien ze nog niet sterk genoeg zijn om een lek te veroveren. Een hinde kan 16 jaar oud worden, een hert 8 tot 10 jaar.
Planten met de kleinste kans op schade zijn: narcissen, Daphne, Laurus nobilis, Echinops, Kniphofia, Buddleja, Primula, rabarber en Nerine.
Als jij dit bent, vraag je je misschien af wat de boodschap is als een hert je bezoekt. Een ontmoeting met een hert kan staan voor onvoorwaardelijke liefde, zachtheid, vrede en vertrouwen op je innerlijke wijsheid en intuïtie.
De wandelende tak is het allergrootste insect ter wereld en sommige soorten kunnen wel 50 centimeter lang worden.
Na de eland is het edelhert het grootste hert ter wereld. Elke winter verliest het mannetje zijn gewei. Er blijven dan twee kleine stompjes over. In de grotten van Lascaux in Frankrijk tekende oermensen edelherten.
Herten zijn kuddedieren, hou ze daarom altijd in groepen van minimaal vier dieren. Een hert alleen voelt zich onveilig en vereenzaamt. Het beste hou je de mannelijke en vrouwelijke herten gescheiden, want dieren in een groep met slechts één geslacht zijn meestal verdraagzaam tegenover elkaar.
Als u de herten wil verwennen geef ze dan: appels, eikels, kastanjes, wortelen, bieten of vers groenteafval. Ze knagen ook graag aan takken. Doordat Damherten erg slim zijn zullen zij geen giftige planten eten zoals taxus, rododendron, enz..
De muntjak is het kleinste hert van Europa. Het dier heeft een varkensachtige aanblik door de korte poten, het in verhouding stevige lijf en de vaak gekromde rug.
Wilde dieren zoals herten schrikken snel en nemen bij het minste of geringste de benen. Draag dus geen opvallende kleding, zoals een fluorescerend shirt of een wapperende jas die bij iedere beweging geluid maakt. Trek donkere, effen kleding aan. Maak zo min mogelijk geluid (fluister dus) en maak geen wilde bewegingen.
Planteneters slapen ook staand
Bantengs kunnen al herkauwend wel lekker dutten. Herten en olifanten rusten graag staand, maar kunnen zelfs staand slapen.
Hertenvlees is van nature een magere vleessoort, rijk aan eiwitten, ijzer en zink dus een gezond alternatief voor wie een vet-, cholesterol- of caloriearm dieet moet volgen. Hertenvlees is een van de meest ondergewaardeerde soorten vlees.
Alleen bij reeën noem je het mannetje een bok en een vrouwtje een geit. Het vrouwtje heet bij damherten en edelherten een hinde. De jonge hertjes noem je kalfjes, net als bij koeien. Ze worden met witte stippels geboren en drinken melk bij hun moeder.
Van eten moet je natuurlijk ook poepen, de hertenkeutels zijn kleine, harden balletjes. En de herten drinken water. In de wintertijd valt het niet mee of voedsel te vinden. Vaak moeten ze dan droog gras, hei of bast van een boom eten.
De eenden, herten en konijnen die er in de schappen liggen onder de noemer 'culinair wild', zijn gefokt in stallen en niet geschoten door jagers. Ook bij veel andere supermarkten, zoals Jumbo en Lidl, is wild niet altijd wild. Vooral als je eend of konijn koopt, is de kans groot dat het kweekvlees betreft.