Druiven staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een trosje druiven van 100 gram telt als één portie fruit. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
Het consumeren van grote hoeveelheden wijn kan echter het risico op verschillende hart- en leveraandoeningen verhogen. Druiven zijn een bron van vezels, waarvan bekend is dat ze de goede werking van het spijsverteringsstelsel stimuleren en constipatie kunnen voorkomen.
Zowel rode als witte druiven bevatten 15 gram suiker per kop.
witte druiven. Als je de calorieën vergelijkt, bevatten witte en blauwe druiven er evenveel. Ook qua vetten gaan ze quasi voor gelijkspel: blauw scoort 0,1 gram vet per 100 gram terwijl wit 0,4 gram vet bevat. Als je naar de voedingsvezels en antioxidanten kijkt, steekt blauw er met kop en schouders bovenuit.
Vitamines in druiven
Zo bevatten blauwe druiven meer vezels, iets minder calorieën en minder vet. Maar er zijn ook weer overeenkomsten, zoals de 80 gram water. Druiven zijn ware vitaminebommen, maar ze bevatten vooral veel vitamine K en koper. Daarin zijn de druiven uniek te midden van alle fruitsoorten.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
We kunnen absoluut concluderen dat een banaan gezond is. Deze fruitsoort zit boordevol goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Met de aanwezige calorieën of koolhydraten is absoluut niets mis als je ze inpast in je totale energiebehoefte. Een banaan past in elk gezond eetschema.
Komkommers zijn goed voor je hart. De antioxidanten helpen mee om je cardiovasculaire gezondheid op peil te houden. Maar er zijn ook studies die erop lijken te wijzen dat komkommers een cholesterolverlagende werking hebben. Vooral de zaadjes van de komkommer blijken heilzaam te zijn.
Denk aan vitamine A, C, E en K. Maar ook magnesium, foliumzuur en kalium zitten verpakt in een kiwi. In totaal zitten er 16 verschillende soorten vitaminen en mineralen in slechts één vrucht. Dat zorgt ervoor dat kiwi's een van de meest voedzame fruitsoorten is die je kan eten.
Banaan en druiven zijn inderdaad typen fruit met wat meer suikers, bovendien bevatten ze weinig vitamine C. Daarentegen bevat een banaan meer kalium, zink, en vitamine B6 dan de meeste soorten fruit. Bovendien bevat een banaan de voedingsvezel inuline, dat een voedingsbodem is voor goede darmbacteriën.
Witte druiven
Ze bevatten veel koolhydraten en smaken iets zuurder dan de rode druiven. Een voordeel hiervan is dat ze daarom ook minder suiker bevatten. Door het eten van witte druiven krijg je vitamine K en vitamine B1 binnen. Deze combinatie van vitamines zorgen voor sterke en gezonde botten.
Het suikergehalte van druiven is wat hoger dan dat van sommige andere vruchten. Daardoor krijg je als je een trosje druiven eet meer calorieën binnen dan wanneer je kiest voor een mandarijn, grapefruit, schaaltje aardbeien of een kiwi.
De Spanjaarden eten telkens 1 bij iedere klokslag tot middernacht. 12 in totaal. De 12 druiven staan voor de 12 maanden van het jaar, iedere druif staat voor 1 maand geluk en voorspoed. Nadat je de laatste druif inslikt, val je elkaar om de hals om Feliz Año Nuevo (gelukkig nieuwjaar) te wensen.
Hou er wel rekening mee dat druiven je spijsverteringsstelsel op de proef stellen en een laxerende werking hebben.
Druiven: zo'n 24 kleine druiven, of zo'n 140 gram bevat 100 kilocalorieën en 23 gram suiker.
Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker. Voor het sterkste resultaat is tomatensaus zelfs nog gezonder dan verse tomaten.
Vitamines en mineralen in groente
Als we kijken naar de meest gekochte groentesoorten in Nederland komen we tot een opvallende conclusie. In deze groenten zitten nauwelijks vitamines en mineralen. Vooral komkommer, tomaat en sla zetten weinig zoden aan de dijk als het om vitamines en mineralen gaat.
Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C. Deze vitamines zijn belangrijk voor je stofwisseling en immuunsysteem. Courgettes bevatten veel vezels, en bijna geen koolhydraten.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Banaan staat net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een trosje druiven van 100 gram telt als één portie fruit. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
Fruit zonder suiker? Fruit zonder suiker is bijna niet te vinden. Botanisch gezien is de avocado een vrucht en valt hij onder de fruitsoorten. Een avocado bevat per 100 gram slechts 0,7 gram suiker!
Een suikervrij dieet betekent dat je stopt met het eten van geraffineerde suikers en bewerkte producten. Dit zijn de bewerkte suikers die als smaakversterkers in producten worden gebruikt. Een suikervrij dieet zorgt dat je bloedsuikerspiegel weer in balans komt.