Passief roken of meeroken heeft dus een negatief effectief op je gezondheid, net als roken. Wel is de blootstelling bij passief roken veel lager omdat rook in de omgeving wordt verdund met schone lucht.
Meeroken is het inademen van tabaksrook uit de omgeving. Dit heet ook wel passief roken. Deze rook bevat honderden stoffen die schadelijk voor de gezondheid zijn, waarvan ruim 70 kankerverwekkende stoffen. Ieder jaar overlijden er in Nederland meer dan 700 mensen door meeroken.
Volwassenen die meeroken hebben net als rokers een verhoogde kans op een beroerte, longkanker of een hartinfarct. De verhoogde kans hierop is zo'n 20-30%. Deze kans is niet zo groot als voor mensen die zelf roken.
In ons land is passief roken elk jaar verantwoordelijk voor: overlijdens als gevolg van longkankers. overlijdens als gevolg van hart- en vaatziektes. ademhalingsmoeilijkheden bij volwassenen en kinderen, en ook wiegendood bij zuigelingen.
Wat is meeroken? Meeroken betekent dat je zelf niet rookt, maar dat je in de buurt bent van iemand die rookt. Daardoor adem je zelf ook rook in. Dat kan ook zijn omdat de rook in iemands kleren zit.
Hoe voorkom je meeroken en derdehands rook? Als je buiten rookt dan waait de meeste rook weg. Andere mensen hebben dan minder last van de rook, zo lang ze niet naast je staan. Als je buiten rookt, dan blijft er dus minder rook achter op je meubels of de vloer.
Gezonde sigaretten bestaan niet helaas. Kruidensigaretten bevat weliswaar mogelijk geen tabak maar er is altijd sprake van een verbranding. Door verbranding komen schadelijke stoffen vrij welke ongezond zijn en slecht voor uw gezondheid.
Stoppen met roken is natuurlijk goed voor je gezondheid. Wie stopt met roken, heeft al na een paar jaar minder kans op hart- en vaatziekten. Die kans is dan bijna gelijk aan het risico van mensen die nooit rookten. Ook het risico op kanker neemt af met de jaren.
Hoe schadelijk is weinig roken? Volgens medisch specialisten is er géén veilige ondergrens als het gaat om roken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zelfs één of twee sigaretten per dag schadelijk zijn. Iedere keer als u een sigaret opsteekt, wordt de zuurstofopname in het bloed beperkt.
Volgens de verslavingsarts is ook af en toe roken heel slecht voor de gezondheid. Zo is uit onderzoek gebleken dat mensen die zo nu en dan een sigaret opsteken, nog altijd gemiddeld vijf jaar eerder doodgaan dan niet-rokers.
Volgens de HGR en de meeste gezondheidsinstituten wereldwijd houdt de e-sigaret een beduidend lager risico in dan gerookte tabak. E-sigaretten zijn minder schadelijk voor de gezondheid, omdat er geen verbrandingsproces plaatsvindt en ze dus onder andere geen teer bevatten.
De ouders hebben het beste voor met hun kinderen en roken buiten hun bereik, maar zijn zich niet bewust van de effecten van derdehands rook. Dit zijn alle schadelijke stoffen die tijdens en na het roken op bijvoorbeeld je handen, kleren of oppervlaktes terechtkomen en op een later moment weer opgenomen worden.
Roken verhoogt vooral het risico op allerlei vormen van kanker. Maar ook op andere ernstige aandoeningen, zoals longaandoeningen, hart- en vaatziekten, maagzweren en de ziekte van Crohn (ref: VZinfo). Bovendien kan roken een ongunstig effect hebben op het verloop van een ziekte.
Mensen die meer blootgesteld worden aan derdehands rook hebben inderdaad vaker longklachten. Derdehands rook blijft maanden tot jaren hangen. De schadelijke stoffen in derdehands rook worden na een tijd zelfs nóg schadelijker omdat ze reageren met andere stoffen in de lucht.
Wanneer er in huis wordt gerookt, blijft de tabaksrook lang hangen. Roken bij een open raam of afzuigkap is niet genoeg. Hoeveel slechte stoffen en hoe lang deze in de ruimte blijven hangen, is niet te zeggen. Het ligt er namelijk aan hoeveel er wordt gerookt, hoe lang de ramen open staan en hoe groot de ruimte is.
- Er is vastgesteld dat rokers 50% minder kans hebben om bepaalde vormen van kanker op te lopen. (bijvoorbeeld bepaalde soortend darmkanker). - Roken verhoogt je concentratievermogen. - Roken verbetert de coördinatie over de grove motoriek.
Naar schatting haalt 23 procent van de rokers die hun hele leven zwaar roken de leeftijd van 65 jaar niet. Van de lichte rokers overlijdt 11 procent, van de niet-rokers 7 procent vóór de 65-jarige leeftijd. Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt.
Kans op longkanker bij 1 sigaret per dag
Hoe minder sigaretten, hoe kleiner de kans dus is om longkanker te krijgen. Toch loopt iemand die 1 sigaret per dag rookt een 9x zo grote kans om longkanker te krijgen als iemand die nooit gerookt heeft.
Het aantal jaar dat je rookt heeft ook een grote impact. Dus zelfs al rook je niet vaak, je brengt altijd je gezondheid in gevaar. Bovendien bevatten sigaretten nicotine, een bijzonder verslavende drug. Door af en toe te roken, loop je het risico om ongemerkt alsmaar vaker een sigaret op te steken.
Wie regelmatig één sigaret per dag rookt, loopt nog altijd 9 keer meer kans om dit type kanker te krijgen dan wie nooit een sigaret aanraakt. Wie regelmatig tussen 1 en 10 sigaretten per dag rookt, heeft zelfs 12 keer meer kans om te sterven aan longkanker dan niet-rokers.
Roken mag je niet verbieden, maar rookpauzes wel. Dit valt onder de werkwijzen en regels, het instructierecht, die jij als werkgever in je bedrijf mag opstellen. Die regels moeten wel redelijk zijn en de invoering zorgvuldig.
Regels Tabaks- en rookwarenwet
In de Tabaks-en rookwarenwet is verder onder andere het volgende geregeld om roken te ontmoedigen: een rookverbod in alle openbare ruimten en de horeca; een leeftijdsgrens van 18 jaar voor de verkoop van tabakproducten en aanverwante producten.
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret. We weten echter nog niet goed welke schadelijke effecten een e-sigaret heeft bij langdurig en structureel gebruik.
Lichte ('Light') sigaretten bevatten minder teer en nicotine. Hierdoor zouden zij minder schadelijk kunnen zijn dan normale sigaretten.
Kretek bestaat naast tabak ook uit kruiden. Twee delen tabak en een mix van specerijen vullen de sigaret. Kruidnagel in combinatie met plantaardige oliën doen de sigaret knetteren tijdens het roken. Vandaar de naam kretek.