Toont de rug van je paard verminderde bespiering, dan kan dit een teken zijn van een slecht passend zadel. Minder goede bespiering van de rug kan je herkennen aan de zichtbaarheid van de wervelkolom. Loopt je paard scheef en ligt daarom het zadel mogelijks niet goed? Dit kan komen door een ongelijke stand in de hoeven.
Ook wanneer je het probleem ervaart dat het zadel en de singel te ver naar voren schuiven kan de Crescent singel een oplossing bieden. Deze singel heeft tevens een anatomische vorm waardoor het paard meer bewegingsvrijheid heeft bij de ellebogen.
Het zadel moet achter het schouderblad liggen. De voorboom (bevindt zich dan 2 a 3 vingers achter het schouderblad) van het zadel mag niet knellen en de druk moet van boven naar beneden gelijk blijven. 4. De kussen moet aangesloten op het paard liggen met gelijke druk en een zo groot mogelijke draagoppervlakte.
Het zadel opleggen
Zorg ervoor dat zowel voor, als achter en onder het zadel stukjes dek uitsteken. Ook mag het zadel niet op de verdikte rand van het dekje liggen, dit kan gaan knellen. Leg het zadel altijd zachtjes neer. Het weegt niet alleen een paar kilo voor jouw armen, maar ook op de gevoelige paardenrug!
Kijk naar de punt van de knie ten opzichte van de pedaal. Staat je knie verder dan de punt van je schoen, dan staat je zadel te ver naar voren. Staat je knie achter de hiel van je voet, dan staat je zadel te ver naar achteren.
Een te lage zadelstand heeft tot gevolg dat de benen te veel gebogen zijn, wat kan leiden tot overbelasting van knieschijf en bovenbeen. Wanneer het zadel te ver naar voren staat (steile zitbuishoek), veroorzaakt dit een kleine hoek in het kniegewricht waardoor overbelasting op de loer ligt.
Er dient voldoende vrijheid (minstens drie vingers) te zijn tussen de schoft (wervels) en de kamer. Dit kun je controleren door in de stijgbeugels te gaan staan en te voelen of er dan nog steeds drie vingers tussen passen. Als dit niet het geval is past het zadel niet op het paard.
Afstelling zadel en stuur
Hij staat goed als het scharnierpunt van je knie met een gebogen been 'op drie uur' recht boven de pedaalas staat. Afstand tussen zadel en stuur: De afstand hiertussen hangt af van hoe diep je wilt zitten. Hoe dieper je wilt zitten, hoe groter de afstand en hoe lager het stuur moet zijn.
Het zadel moet zo hoog staan dat je benen goed en soepel rond kunt draaien. Als je zadel te laag staat kun je je benen niet goed strekken en gebruik je je spierkracht niet efficiënt. Als je zadel te hoog staat overstrek je je knieën of enkels of je gaat schuiven op je zadel om bij je trappers te kunnen.
Die punt zit er om te zorgen dat je bekken stabiel blijft staan op de zitbotjes en niet alle kanten op draait. Een zadel moet zo hard zijn dat de zitbotjes er ver genoeg in zakken om de last te kunnen dragen zonder dat daarbij andere delen van het zitvlak te veel belast worden.
Zonder zadel rijden is heel goed voor je zit, houding, gevoel en evenwicht. Je leert hoe je meer contact kan maken met je paard en hoeveel invloed je zit heeft op de manier waarop je paard zich gedraagt. Minimaal 4 jaar wekelijks les is een vereiste.
Singel logica: Zo lang mogelijk
Wanneer de gespen op de ribben rusten kan het paard de druk veel beter verdragen dan op de buik. De logica is dan dat de singel zo lang mogelijk moet zijn. Bijvoorbeeld zoals bij een veelzijdigheidszadel. Kies bij een dressuurzadel daarom voor een zo lang mogelijke singel.
De aanschafprijs van een zadel is niet gering. Maar wanneer je kiest voor een ambachtelijk gemaakt zadel van degelijk Engels leer, dan kan een zadel makkelijk 25 tot 30 jaar mee. Uiteraard hangt dat af van de kwaliteit, maar zeker ook van het onderhoud.
Bij normaal gebruik en als je 'm goed onderhoudt, gaat je fietszadel drie tot vier jaar mee.
De tijd die er tussen de aanschaf van het zadel en de eerste opvulbeurt zit kan per paard variëren, soms al na een paar weken en soms pas na 1 jaar, afhankelijk van het gebruik, het paard en de ruiter. Wij adviseren om een half jaar na de eerste zadelcontrole uit te laten voeren.
Neem talkpoeder mee om de pijnlijke huid te poederen. Dat vermindert de wrijving. Een extra (fiets)broek meenemen om onderweg van kleding te wisselen kan ook verlichting geven. Koop ook een fiets die bij je past.
Afstand achter de bracket (trapas)
Meet bij de trapas die naar achteren staat op de 'cranck' de afstand tot het midden van de trapas. Uitgangspunt is 5 tot 9 cm. Hoeveel dit precies is, hangt af van je eigen voorkeur.
Het beste fietszadel tegen zadelpijn is de SQLab 611 omdat hij de juiste breedte en hardheid heeft (te zacht werkt vaak nadelig). Daarnaast zorgt de anatomische opening voor minder druk op je zenuwen en bloedvaten. Hij biedt precies voldoende vering en bewegingsvrijheid.
Hard of zacht zadel: Voor de langere afstanden is een harder zadel vaak beter, maar voor korte afstanden is een zacht zadel meer geschikt. Dit komt omdat spieren, zenuwen en pezen rondom de zitbotten van fietsers die alleen korte ritten fietsen niet gewend zijn aan de belasting van een hard zadel.
Hoge schoft (rugpijn) De schoft is het hoogste deel van de paardenrug en hij zit vooraan tussen de schouderbladen. Bij een hoge schoft zijn de schouderbladen lang en zitten ze schuin tegen de romp van het paard. Daardoor kunnen de voorbenen ver naar voren worden gestrekt.
Mountainbikes en racefietsen zijn bedoeld om langere tochten te maken, dus daar hoort een harder zadel bij. Het is even wennen, maar als je regelmatig fietst en het zadel verder goed bij je past, is een wat harder exemplaar uiteindelijk beter en comfortabeler.
Meet de afstand vanaf uw kruis tot aan de grond dit is uw binnenbeenlengte; Deze lengte in centimeters maal 0,66 is voor u de juiste framehoogte; Zit u exact tussen twee framehoogtes in dan kiest u bij een stadsfiets voor de hoge framemaat. Gaat u uw fiets meer sportief gebruiken dan kiest u de lagere framemaat.
Om de juiste hoogte van het stuur te bepalen, ga je op het zadel zitten en zwaai je je handen ontspannen naar voren. Het is de bedoeling dat je bij deze beweging nog een lichte knik in de elleboog hebt en de handvatten goed kunt vastpakken terwijl je in de gewenste houding zit.