Wanneer je het rolluik volledig sluit, ontstaat er een 'luchtbuffer' tussen het glas en het rolluik. Dit heeft een isolerend effect. Dit werkt zelfs zo goed dat de isolatiewaarde met wel 10% – 40% kan stijgen. Hierdoor hoef je de kachel dus niet een graadje hoger te doen en bespaar je daarmee op de gasrekening.
Energieleverancier EON stelde vast dat 37% van de warmte in huis verloren gaat via deuren en ramen. Rolluiken kunnen hier een behoorlijke impact op hebben. Zo kunnen rolluiken ervoor zorgen dat er maar liefst jaarlijks 10% bespaard kan worden op de totale energierekening. Zo wordt uw huis duurzamer en energiezuiniger.
Wanneer u die lamellen volledig sluit ontstaat er een warme 'luchtbuffer' tussen het glas en het rolluik, dat een isolerend effect heeft. Eigenlijk verdubbelt het rolluik dus de isolatiewaarde van het glas! Zo goed zelfs, dat de isolatiewaarde met wel 10% tot 40% kan verbeteren.
Met een gemiddeld tarief van 86,76 eurocent per jaar is de gemiddelde Nederlander dus 1090 euro per jaar kwijt aan gas. Bij een besparing van 10 procent met rolluiken zul je op jaarbasis dus zo'n 109 euro minder kwijt zijn aan energiekosten.
HR++ isolatieglas met zonwering kan tijdens de warmste periode van een zomerdag zorgen dat de temperatuur gedurende enkele uren tot 7 graden koeler is dan bij normaal dubbel glas. Door de isolatie blijft het in de winter binnen juist warmer. Zo ben je ook nog eens minder aan energiekosten kwijt.
Dat rolluiken een isolerende werking hebben komt dus niet door het materiaal van de lamellen, maar door de stilstaande lucht tussen de lamellen en het raam. De stilstaande lucht isoleert, niet het pantser.
Niet alleen rolluiken hebben een isolerende werking, ook screens en zipscreens hebben een isolerende werking waarmee bespaart kan worden op het energieverbruik.
Subsidie rolluiken
Er is (nog) geen landelijke subsidie voor zonwering.
Als beste zonwering staat het rolluik met stipt op nummer een. Een rolluik kan volledig afgesloten worden zodat er geen zon doorgelaten wordt. Bovendien hebben de lamellen een isolerende functie welke tevens warmtewerend werken. Een rolluik biedt u dan ook de optimale bescherming tegen de zon.
Een rolluik kan de isolatiewaarde van je raam met zeker wel 10 tot 40 procent verhogen. Ook normale gordijnen kunnen bijdragen aan de isolatie van je huis. Net als bij de rolluiken ontstaat er tussen het raam en het gordijn namelijk een isolerende luchtlaag. Bij het ene gordijn meer dan bij het ander.
Ondanks dat rolluiken ideaal zijn voor het reguleren van de temperatuur in jouw huis kan het zo zijn dat zwarte rolluiken juist teveel warmte absorberen. Donkere kleuren, zoals zwart en antraciet, absorberen in de zomermaanden namelijk meer zonlicht dan lichte kleuren, zoals wit en crème.
Wat met jouw gezondheid
Opnieuw een groot verschil. Waar zonwering zal zorgen dat er minder geluid is, zorgt een airco juist voor meer geluid. Als je wil gaan slapen en rust wil, dan is airco dus zeker niet de beste keuze. Van airco ga je ook snel hoesten en niezen.
De makkelijkste oplossing voor vastgevroren rolluiken is wachten tot ze ontdooid zijn. Als de buitentemperatuur door de dag stijgt tot boven het vriespunt, zullen de rolluiken vanzelf weer los komen en kunt u ze zonder problemen opnieuw openen en sluiten.
Zonnescherm en rolluiken
Controleer of het zonnescherm goed vastzit aan de muur en zorg dat hij opgerold is. Een veel gestelde vraag: moeten rolluiken open of dicht bij storm? Doe ze open óf dicht, maar laat ze niet deels open staan. Juist dan kunnen ze stuk waaien.
Wel, screens zijn in C duurder dan rolluiken. Maar alles hangt natuurlijk af van het type screen/rolluik je kiest en de nodige afmetingen.
Elektrische rolluiken en screens
Wil je een zonwering om de zon te weren, maar wil je nog wel naar buiten kunnen kijken? Dan is een screen een goede oplossing. Wil je de zon helemaal buitensluiten of een zonwering met een inbraak werend karakter? Dan kun je beter voor een rolluik gaan.
Het plaatsen van een zonwering, rolhek of rolluik aan of in een gebouw is in principe vergunningvrij op grond van artikel 2, onderdeel 8, van Bijlage II van het Besluit omgevingsrecht ( Bor ). Dit geldt dus ook voor het plaatsen van zonweringen in of aan bijbehorende bouwwerken.
De warmte kan hier minder goed doorheen trekken, daardoor blijft het meer in het huis hangen. Rolluiken kunnen ervoor zorgen dat je jaarlijks tot wel 10% op uw energierekening kunt besparen. Niet alleen in de winter zorgen rolluiken ervoor dat u bespaart op uw energiekosten. Ook in de zomer zijn ze erg nuttig.
Een rolluik met een zonnepaneel is iets duurder dan een standaard elektrisch rolluik. Doorgaans mag je rekenen op 400 à 750 euro per m² (excl. btw en plaatsing).
Gemiddeld genomen gaan rolluiken ongeveer 15 jaar mee. Is een rolluik hier nog ver vandaan dan is een vervanging van een onderdeel vaak genoeg. Zijn de rolluiken al een aantal jaren oud dan kun je het beste de rolluiken vervangen.
Wil je een rolluik met een goede garantie en een hoge levensduur, dan is het verstandig om een rolluik van een A-merk aan te schaffen. Je mag dan bijvoorbeeld denken aan Heroal, Verano, Winsol, Smits of Roma. Dit zijn stuk voor stuk rolluiken die een lange levensduur en een solide uitstraling hebben.