Vetluis, ook bekend als wasluis, is een vettige substantie die na het wassen achterblijft in de wasmachine. Het is geen luis, maar vervuiling die ontstaat doordat huidvet en -schilfers samenklonteren met onoplosbare stoffen (silicaten) uit het wasmiddel. Het is een voedingsbodem voor bepaalde bacteriën.
Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood. Eventueel kun je er een scheutje (schoonmaak)azijn of 2 vaatwastabletten in de trommel bij gooien voor een nóg frisser resultaat.
Vetluis kun je op de volgende manier uit je wasmachine verwijderen: Draai een kookwas van minimaal 90º graden Celsius. Een programma van 60º graden zal niet genoeg zijn om het vetluis te verwijderen. Door deze hoge temperatuur dood je al het vetluis en zal het wegspoelen.
Vetluis wordt ook wel zeepluis of wasmachine luis genoemd en is een opeenhoping van bacteriën en zeepresten die ontstaat door het wassen op lage temperaturen (30 of 40 graden Celcius). Vooral bij de laatste spoelbeurt blijft deze vetluis hangen, omdat daarbij koud water gebruikt wordt.
Niet alleen soda helpt bij het reinigen van de wasmachine, ook een vaatwastablet doet wonderen. Leg twee vaatwastabletten in de lade voor het vloeibaar wasmiddel en zet een kookwas – dit is 90 of 95 graden – aan.
Hoeveel azijn je nodig hebt, hangt af van de hardheid van je water. Hebben jullie eerder zacht water, dan is een klein scheutje al voldoende. Bij hard water mag je rekenen op een kopje. Omdat het dienst doet als vervanger voor wasverzachter, giet je azijn in het vakje voor wasverzachter.
Vetluis is niet alleen vies (je ruikt het wanneer je er last van hebt en je was wordt niet meer helemaal fris), maar als je wasluis niet aanpakt, kan het ook schadelijk zijn voor je wasmachine. Het kan zich verspreiden naar de slangen van je wasmachine en zelfs schade veroorzaken aan de waterniveauregeling.
Het is heel erg vervelend wanneer uw pas gewassen wasgoed met vlekken uit de wasmachine komt. Deze zwarte vlekken en strepen ontstaan meestal door vetluis in de wasmachine. Vetluis is een opeenstapeling van vet- en zeepresten in de wasmachine.
Conclusie: gebruik azijn met mate
Te vaak azijn gebruiken is op de langere termijn dus niet goed voor de wasmachine. Het tast wasmachineonderdelen, zoals de rubbers, aan. Ook maakt azijn niet alle soorten vlekken schoon. Gebruik het dus zeker niet bij elke wasbeurt, maar liever maximaal 1 keer per maand.
Tegen vetluis is het goed om af te wisselen met wasmiddel en af en toe een was te draaien op 60 graden of meer. Dat reinigt de wasmachine. Als er altijd vloeibaar wasmiddel gebruikt wordt, helpt het om ook eens met poeder te wassen en andersom. Gebruik verder de juiste hoeveelheid wasmiddel.
Reinig de wasmachine elke maand als je deze frequent gebruikt en vaak op lage temperatuur wast. Als je niet vaak wast en af en toe handdoeken of beddengoed extra heet wast, kun je uit de voeten met eens per twee maanden de wasmachine schoonmaken.
Een veelgemaakte fout is het gebruik van te veel of te weinig wasmiddel. Te veel kan betekenen dat het wasmiddel niet volledig uit de kleding is gespoeld. Ook dat kan een vervelende geur veroorzaken. Terwijl te weinig wasmiddel je kleding misschien niet goed genoeg schoonmaakt.
Dan kun je het beste wassen met een vloeibaar wasmiddel, in plaats van waspoeder. Als je wast op 30 of 40 graden lost vloeibaar wasmiddel namelijk beter op dan poeder. Je kunt ook kiezen voor een poederwasmiddel met bleekmiddel (voor de witte was), want de vetluisbacteriën kunnen niet tegen bleekmiddel.
Kleding wordt schoner door in het wasverzachterbakje een kopje azijn toe te voegen. Azijn zorgt ervoor dat textiel minder snel geel wordt, het werkt als een wasverzachter en maakt anti-statisch. Tevens neutraliseert azijn dankzij de zure bestanddelen stank.
*Drumroll* Om je apparaat zo lang mogelijk mee te laten gaan én om 'm lekker schoon te krijgen, is het key om je wasmachine één tot twee keer per maand op 90 graden te laten draaien. Zo wordt je hele wasmachine lekker uitgekookt waardoor vuil en restjes zo verdwijnen.
Wasluis is iets wat traag groeit. "Eerst zie je nog niets, maar na verloop van tijd wordt het zichtbaar en laat het je was ruiken. Het ruikt naar natte hond, maar het zijn wel andere bacteriën. Een hond heeft een hele ander microbioom."
Hoe ontstaat stank in de wasmachine
Vetluis geeft een muffe, zure geur en kan grijze of bruine vlekken geven op je net gewassen wasgoed. Veel mensen gebruiken teveel wasmiddel, waardoor de wasmachine harder moet werken om het overtollige zeep weg te spoelen.
Als je onvoldoende wasmiddel gebruikt, kan het zijn dat je kleding niet goed schoon wordt. Zorg dat je de wasmiddellade vult tot de gemarkeerde lijn aan de binnenkant van de lade, of zorg dat een doseerbal is gevuld volgens de maatstreep op de buitenkant van de bal.
Soda in wasmachine
Je wasmachine schoonmaken met soda is ook mogelijk. Maar let op: te veel soda kan de wasmachine wél beschadigen, dus gebruik maximaal een kopje soda per keer. Laat ook bij deze methode een was draaien op 90/95 graden zonder wasgoed. Kleding kan namelijk beschadigen als je het wast met soda.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Een overdaad aan wasmiddel of wasverzachter zorgt ervoor dat de wasmachine meer energie en water nodig heeft om al die zeep en het bijbehorende schuim weg te spoelen. Juist doseren van je wasmiddel kan je dus eenvoudig geld besparen, en is nog goed voor het milieu ook!
De normale witte azijn voor menselijke consumptie in de supermarkt bestaat uit ongeveer 4% azijnzuur en 96% water. Schoonmaakazijn kan tussen de 5 – 10% azijnzuur bevatten, maar in Nederland ligt dit meestal op 7%.
Een glas azijn toegevoegd aan de eerste was cyclus (koud voorwas) zorgt ervoor dat de kleding zijn kleur behoudt en niet vervaagt. Je kunt ook kleding weken in een mengsel van koud water en azijn, als je bang bent dat de kleur zou kunnen uitlopen tijdens het wassen.
Giet een hele fles natuurazijn leeg in uw lege wasmachine. Laat deze vervolgens draaien op 90 graden of 95 graden. Naast azijn kunt u uw wasmachine ontkalken met soda.