“Het Epstein-Barr-virus (EBV) zit achter veel symptomen en aandoeningen, waaronder MS, schildklierproblemen, fibromyalgie, kanker, chronische vermoeidheid, lupus, ziekte van Lyme, eczeem, angst, endometriose, onvruchtbaarheid, reumatoïde artritis, pijn, oorsuizen, burn out, CVS, gewichtstoename, slaapproblemen en nog ...
De veel voorkomende chronische pijnsyndromen van Fibromyalgie (FM), Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) en het syndroom van Sudeck. Zijn zij dezelfde ziekte? Het worden aparte ziektes genoemd.
Zo moeten mensen met fibromyalgie zich even vaak ziek melden op het werk als mensen met reumatoïde artritis. Mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom blijken net zoveel lichamelijke klachten en beperkingen te hebben als mensen met multiple sclerose.
Wat is het verschil tussen fibromyalgie en MS? MS is een autoimmuunziekte: het afweersysteem valt het eigen lichaam aan en breekt het af. Dit is bij fibromyalgie absoluut niet aan de orde. Hoewel de oorzaak onbekend is, gaat het bij wekedelenreuma 'slechts' om chronische pijn in het lichaam, naast andere symptomen.
Mogelijke klachten zijn: keelpijn, koorts en dikke, gevoelige halsklieren. Pfeiffer gaat vanzelf over, meestal binnen een paar weken. Bij erge keelpijn kun je paracetamol nemen. Je kunt het beste zo veel mogelijk doorgaan met je dagelijkse activiteiten (school, werk, sport).
EBV draagt bij tot de ontwikkeling van verschillende zeldzame soorten kanker. EBV zou een rol spelen bij hodgkinlymfoom (lymfeklierkanker), Burkittlymfoom (een kanker die alleen voorkomt in Afrika) en het post-transplantatielymfoom (een lymfoom dat voorkomt bij mensen die een transplantatie hebben ondergaan).
Behandeling met specifieke antivirale middelen (aciclovir) remt wel de virusproductie maar heeft geen invloed op het beloop van de ziekte. Bij EBV-reactivatie bij patiënten met hoog risico op PTLD wordt pre-emptief behandeld met rituximab en indien mogelijk het verlagen van de immuunsuppressie.
Iedereen kan fibromyalgie krijgen, kinderen, jongeren en volwassenen. Er is geen leeftijd of sekse aan verbonden. Omdat de diagnose zich meestal openbaart tussen de 25 en 45 jaar gaan er geluiden rond dat het risico op ontstaan van fibromyalgie toeneemt met de leeftijd.
Er bestaat geen test of bloedonderzoek om fibromyalgie vast te stellen. Ook op röntgenfoto's is niets te zien. De reumatoloog stelt de diagnose op basis van uw klachten en uw verhaal.
Somatoforme stoornissen en fibromyalgie zijn volgens de auteurs psychosomatische aandoeningen met een 'betwiste status'. Onderzoek toont dat het hebben van een niet erkende of betwiste psychosomatische aandoening stressvol kan zijn door de identiteitscrisis die het creëert en door het stigmatiseringsproces.
Minder vlees, suiker, melk en tarwe verminderen symptomen
Er zijn nog geen medicijnen die de klachten van fibromyalgie kunnen verminderen. De Oostenrijkse orthopeed Martin Pinsger – directeur van een pijnbestrijdingscentrum in Bad Vöslau – boekt met een combinatietherapie echter goede resultaten bij patiënten.
Mensen met fibromyalgie hebben te maken met een veel hogere spierspanning dan mensen zonder fibromyalgie. De extreme spierspanning kan de oorzaak zijn van de vaak ernstige spierpijn die hoort bij fibromyalgie.
Fibromyalgie dieet
Voeding heeft hier een grote invloed op. Zo kunnen producten zoals vlees, zuivel, suiker en alcohol ontstekingen veroorzaken. Voeding zoals groene groenten, kool, granaatappel en blauwe bessen werken daarentegen juist ontstekingsremmend.
In het kort
De belangrijkste klachten bij fibromyalgie zijn pijn, stijfheid en vermoeidheid. Lichaamsbeweging kan goed helpen bij fibromyalgie. Maak in ieder geval elke dag een wandeling. Bewegen geeft in het begin meer spier- en gewrichtsklachten.
Veel mensen geloven dat fibromyalgie een auto-immuunziekte is. Tot dusverre is het niet geclassificeerd als één, hoewel er aanwijzingen zijn dat sommige gevallen een auto-immuuncomponent kunnen hebben.
De pijn komt vooral voor in de spieren, het bindweefsel en in en rondom de gewrichten. U voelt de pijn voornamelijk in nek, schouders, handen, bekken, benen, voeten en rug. Deze pijn is een vorm van spierpijn die u ook voelt bij zware griep, maar u hebt deze bij fibromyalgie elke dag.
Deskundigen zien daarom fibromyalgie meer als een neurologische dan als een reumatische aandoening. Vrouwen hebben 8 tot 9 keer zoveel kans om fibromyalgie te ontwikkelen. In de meeste gevallen vindt diagnostisering plaats tussen de 20 en 50 jaar.
Over de oorzaak van fibromyalgie is maar weinig bekend. Er wordt nog veel onderzoek naar gedaan. Wel is bekend dat fibromyalgie geen ontstekingsziekte is en niet voor schade aan het lichaam zorgt.
Dit kan op een totaal onverwacht moment komen, zonder aanleiding. Ze heeft dan ernstige pijn, verkrampt helemaal en kan onmogelijk nog iets doen. Dit duurt enkele uren en daarna heeft ze nog weken nodig om hiervan te herstellen, in deze weken ligt ze in bed, kan ze alleen eruit om naar het toilet te gaan.
Fibromyalgie is geen ontstekingsreuma, het beschadigt uw gewrichten of spieren niet en het veroorzaakt geen gewrichtsmisvormingen, dus voor de behandeling hoeft u niet naar de reumatoloog. Uw huisarts kan u begeleiden in hoe u de pijn het best kan aanpakken.
Fibromyalgie is chronisch: de ziekte gaat niet over. De pijn kan wel wat minder worden na een tijd. Na stress of te veel doen hebt u juist meer pijn. Door goed om te leren gaan met fibromyalgie, kunt u de invloed van de pijn op uw leven kleiner maken.
Bij jonge kinderen kan rode huiduitslag, koorts en longontsteking optreden. Bij tieners en jongvolwassenen begint de ziekte vaak met vermoeidheid, hoofdpijn, keelpijn, koorts en rillerigheid. Na een week is er meestal een combinatie van keelontsteking, koorts en gezwollen, pijnlijke lymfeklieren.
Achtergrond. Meer dan 90% van de bevolking is drager van het Epstein-Barr-virus. Na primaire infectie blijft het latent aanwezig in B-lymfocyten. In uitzonderlijke gevallen, met name bij immuungecompromitteerde patiënten, kan EBV leiden tot een chronisch actieve infectie (CAEBV).
De meeste verschijnselen verdwijnen na 5 tot 8 weken. Vermoeidheidsklachten kunnen nog enkele maanden blijven bestaan. Bij bloedonderzoek blijkt dat de meeste mensen met de ziekte van Pfeiffer tijdelijk afwijkende leverfuncties hebben.