Het wordt geschat dat ongeveer 50% van de vrouwen en 65% van de mannen van alle leeftijdsgroepen wereldwijd haarverlies ervaart. Bijna tweederde van de mannen ervaart haarverlies vóór de leeftijd van 35 jaar. 85% van de mannen ervaart dunner wordend haar en haarverlies vanaf de leeftijd van 40 jaar.
Kaal worden is normaal als je ouder wordt. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans is dat je kaal wordt. 8 van de 10 mannen van 70 jaar heeft er last van. Je kunt ook al kaal worden voordat je 20 jaar bent.
Merk je een verlies in haarvolume of in de dikte van de afzonderlijke haren op, dan kan het zijn dat je vroege symptomen van kaalheid ervaart. Het dunner worden kan langzaam of snel optreden, afhankelijk van het individu. Kale vlekken. Bij mannen treedt haaruitval soms vleksgewijs op.
Eerst twee inhammen, dan een kale kruin en uiteindelijk een kale strook bovenop het hoofd, de zogenoemde landingsbaan. Waarom worden mannen vrijwel altijd precies volgens dit patroon kaal?
Haaruitval is normaal. Iedereen verliest 100 tot 120 haren per dag. Elke dag groeien er ook weer weer nieuwe haren bij. Hierdoor wordt het haar op je hoofd niet dunner.
Abnormaal haarverlies
Als je meer dan 100 haren per dag verliest, wordt het abnormaal. We spreken dan van haaruitval (ook wel kaalheid genoemd). Kaalheid bij mannen en vrouwen is meestal erfelijk bepaald.
Een tekort aan vitamine A kan zorgen voor droog haar, een droge hoofdhuid en haaruitval. Vitamine A is in principe rijkelijk vertegenwoordigd in onze voeding, denk hierbij aan de oranje groentes wortel en pompoen, maar ook spinazie, kool en zoete aardappel bevatten vitamine A in de vorm van betacaroteen.
Als je vader of zijn ouders kaal zijn, is er een gerede kans dat jij ook kaal wordt, maar het is dus onbekend hoe groot deze kans precies is. Omdat je, in tegenstelling tot de autosomen, slechts een paar geslachtschromosomen hebt, is het effect van het kaalheid bepalende X-chromosoom geconcentreerd.
Onderzoek heeft aangetoond dat het belangrijkste gen dat met kaalheid in verband wordt gebracht op het X-chromosoom zit. Omdat er vijftig procent kans is dat dit X-chromosoom door je grootvader aan je moeder is doorgeven, is de kaalheid van je opa aan moederszijde een goede voorspeller van jouw toekomstige kaalheid.
Hoewel klassieke mannelijke kaalheid vaak pas op latere leeftijd optreedt, zijn er ook mensen die al op jonge leeftijd last krijgen van inhammen, een terugtrekkende haargrens of dunner wordend haar. Is een haartransplantatie op jonge leeftijd dan een optie? Ja! Maar houd dan ook rekening met de lange termijn…
Kan je kaal worden als je vader niet kaal is? Ja, het is geen fabeltje – haarverlies en dunner wordend haar kan erfelijk zijn. Maar als je opa van moederskant kaal is, wil dat niet automatisch zeggen dat jij ook last zult hebben van haarverlies; verder kan het haarverlies ook van vaderskant komen.
8 op de 10 mannen krijgen vroeg of laat in hun leven te maken met kaalheid. Meestal worden ze na hun 30ste zichtbaar kaal, maar het onderliggende proces begint al veel eerder. “Tieners hebben het gevoel dat ze te jong zijn om kaal te worden, toch zien we dat haarverlies al op de leeftijd van 15 of 16 jaar kan beginnen.
Het wordt als normaal beschouwd om ongeveer 100 - 200 haren per dag te verliezen, maar het exacte aantal varieert op basis van het individu of de haarverzorgingspraktijken. Stress kan een oorzaak zijn waardoor je haar ineens met bossen uitvalt. Tegelijkertijd is het zo dat haarverlies door stress meestal tijdelijk is.
3. Kan ik mijn haarlijn terug laten groeien? Haaruitval die niet veroorzaakt wordt door erfelijke kaalheid, kan tijdelijk van aard zijn. Dat betekent dat een terugtrekkende haarlijn terug kan groeien als de veroorzakende factor van het haarverlies wordt weggenomen.
- Huidskleur: als algemene regel geldt: hoe donkerder je huidskleur, hoe makkelijker het is om er kaal uit te zien. Hoewel er uitzonderingen zijn, staat een kaalgeschoren hoofd beter bij een gebruinde huidskleur. Als je meer een bleek type bent, overweeg dan wat blootstelling aan de zon voor (en na) het kaal worden.
Bij blanke mannen wordt 20% rond het twintigste levensjaar kaal, 30% rond het dertigste levensjaar en zo gaat dat door tot 70% rond het zeventigste levensjaar. Bij Aziatische, Amerikaans-Indiaanse en Afrikaans-Amerikaanse mannen is de prevalentie lager.
Als de haaruitval wordt veroorzaakt door medicijnen, kan het stoppen van de medicatie ervoor zorgen dat de haaruitval stopt. Als de haaruitval wordt veroorzaakt door hormonen, kan medicatie zoals finasteride helpen om de haaruitval te stoppen.
De behandeling van haaruitval blijft een uitdaging, zowel voor patiënten als voor zorgverleners. Er bestaan weinig behandelingen. Chronisch telogeen effluvium kan wel behandeld worden en occasionele haaruitval is omkeerbaar, maar androgenetische alopecia kan enkel vertraagd worden.
Alopecia areata is een ziekte waarbij er ineens haren uitvallen. Hierdoor komen er kale plekken in het haar. Ongeveer 2 van de 100 mensen krijgen ooit in hun leven last van deze ziekte. Het kan op alle leeftijden gebeuren, ook bij kinderen.
Denk dan vooral aan vitamine D, biotine, ijzer en zink. Naast bovengenoemde vitamines en mineralen kan ook eiwit, ook wel proteïne genoemd, helpen tegen haarverlies. Eiwitten bevatten namelijk keratine, waar ook ons haar uit is opgebouwd.
Vroeg kaal worden heeft voornamelijk interne redenen. Regelmatig petten dragen kan wel je haar beschadigen, waardoor haren kunnen afbreken en uitvallen. Maar omdat je haargroei hierdoor niet stopt, groeien de haren vanzelf weer terug zodra stopt met het dragen van deze petten of hoeden.
De belangrijkste voedingsstoffen voor gezond haar en haargroei zijn: Vitamines A, C, D en E, zink, B-vitamines, ijzer, biotine, proteïne en essentiële vetzuren. Een tekort aan deze stoffen kan de haargroei vertragen of zelfs haaruitval veroorzaken.
Watermeloen zit boordevol biotine, een voedingsstof die helpt bij het bevorderen van de haargroei. Biotine staat er ook om bekend het haar sterker te maken, waardoor haarbreuk en –uitval worden vermeden.
Vitamine D is cruciaal voor je gezondheid – en daarbij ook je haar – maar volgens onderzoek kampt maar liefst 50% van de wereldbevolking met een vitamine D tekort. Zorgelijk, want heb je een tekort dan kan dit haaruitval veroorzaken.