Douglashout heeft een duurzaamheidsklasse 3 en daarmee heeft Douglas een levensduur van 10 tot 15 jaar als u het onbehandeld laat. Vuren heeft onbehandeld een levensduur van zo'n 4 tot 7 jaar en heeft daarmee duurzaamheidsklasse 5.
Douglas heeft van nature een hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat het een duurzame houtsoort is die 10 tot 15 jaar mee kan gaan in onbehandelde staat. De verhoogde duurzaamheid heeft deze houtsoort te danken aan het hoge percentage kernhout wat gevormd wordt.
Duurzaamheid Grenen en Douglas hout
Het kernhout van beide soorten is redelijk duurzaam (klasse 3-4) en kan 15 jaar goed blijven. Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft.
Op basis van natuurlijke oliën en watergedragen. Geen nare verflucht en oplosmiddelvrij. Na behandeling is uw Douglas hout 3-4 jaar onderhoudsvrij.
Wat is beter Douglas of geïmpregneerd hout? Geïmpregneerd hout heeft een duurzaamheidsklasse 2-3 (10 - 25 jaar). Het is duurzaam tot matig duurzaam en gaat langer mee dan douglashout.
Douglashout is uitstekend geschikt voor buiten gebruik. Omdat het hout hars bevat, is douglashout van nature al extra bestand tegen vocht. Douglas hout valt onder duurzaamheidsklasse 3. Een belangrijk aandachtspunt bij het werken van douglashout is dat het niet in direct contact met (grond) water moet staan.
Douglas hout droog houden
Natuurlijk is Douglas hout goed bestand tegen water. Er is echter geen enkele houtsoort die bestand is tegen langdurige vochtigheid.
De beste manier om de originele kleur van het Douglas hout te behouden, is door Douglas olie op terpentinebasis te gebruiken. De olie dringt tot diep in het hout door en geeft het hout een matte, natuurlijke uitstraling. Je hoeft het hout verder niet te impregneren.
Uiteindelijk vergrijst elke houtsoort. Bij Douglashout is dat niet anders. Dit proces begint al direct als het hout wordt blootgesteld aan uv-stralen. Hele lichte verschillen kan je na een aantal maanden al waarnemen, maar na ongeveer een jaar zie je echt duidelijk kleurverschil bij onbehandeld Douglas hout.
Douglashout heeft een duurzaamheidsklasse 3 en daarmee heeft Douglas een levensduur van 10 tot 15 jaar als u het onbehandeld laat. Vuren heeft onbehandeld een levensduur van zo'n 4 tot 7 jaar en heeft daarmee duurzaamheidsklasse 5. Geïmpregneerd gaat Vuren nog wat langer mee dan Douglas hout.
Onbehandeld eikenhout is duurzamer dan Douglas hout. Het is daarom aan te bevelen om Douglas hout te bewerken om de levensduur te verlengen. Eikenhout heeft een robuuste en nostalgische uitstraling. Daarnaast wordt eikenhout in de loop der jaren eigenlijk alleen maar mooier.
Douglas hout is relatief goedkoper dan hardhout, dus als je met een budget zit dan kan je Douglas hout beter verwerken. Hardhout daarentegen is kwaliteit. Kwaliteit waar je van op aan kunt en erg duurzaam is.
Laten we eerlijk zijn, er zitten ook nadelen aan douglas hout. Voor een extra lange houdbaarheid, zul je douglas hout toch moeten impregneren (Onbewerkt gaat het zo'n 10 jaar mee en geïmpregneerd zo'n 15 jaar).
Vurenhout is relatief goedkoper dan Douglas hout, maar heeft wel een mindere levensduur. Vurenhout is minder duurzaam, maar door het zachthout wel beter te verwerken. Douglas hout is daarentegen van een stuk betere kwaliteit en heeft een warme uitstraling.
Duurzaam (levensduur) Hoewel het de duurzaamheid van hardhoutsoorten niet kan evenaren is Douglas hout wel duurzamer dan andere naaldhoutsoorten zoals vuren. Douglas hout is daarom ook geklassificeerd in een hogere duurzaamheidsklasse dan andere naaldhoutsoorten.
Hoe krijg ik hars van hout af? Met een föhn kan het door de warme lucht weer zacht en vloeibaar worden gemaakt. Daarna kunt u het overschot hars wegvegen met een met wasbenzine of terpentine gedrenkte doek.
Verkleurt Douglas hout in de loop van de tijd? Douglas heeft van zichzelf een warme rode kleur, maar onder invloed van wind, zon en regen vergrijst het razendsnel. Dit betekent dat de warme uitstraling van het hout verloren gaat. Onbehandeld gaat Douglas hout in ons klimaat ongeveer 15 jaar mee.
Douglas beitsen doe je elke 6-8 jaar
Een UV-werende, dampdoorlatende en schimmelwerende buitenbeits is het best. Wie een semi-transparante, matte beits zoekt voor douglas hout, maakt met Jotun Demidekk Terrasslasyr bijvoorbeeld een goede keuze. Deze heeft een onderhoudsinterval van 6 tot 8 jaar.
Douglas hout behandelen met olie
Breng de eerste laag olie aan met 20% terpentine. Bij douglas hout impregneren is het belangrijk dat je ook terpentine gebruikt. Hierdoor kan de olie namelijk dieper doordringen in het hout. Breng vervolgens een tweede laag aan, ditmaal met alleen lijnolie.
De regelmaat waarin u het Douglas hout moet behandelen verschilt per middel. Maakt u gebruik van een beits, dan gaat dit meestal rond de 3 à 4 jaar mee. Ook bestaan er beitsen die wel bijna 10 jaar meegaan.
Het is sterk, recht en stabiel, waardoor het een goede keuze is voor druk belopen ruimtes. Douglas hout heeft ook een warme kleur die goed veroudert na verloop van tijd. Als je op zoek bent naar een aantrekkelijke, betaalbare houtsoort, dan is douglashout wellicht de perfecte keuze voor jou!
Onder invloed van wind, zon en regen extreem gaat de warme uitstraling extreem snel verloren. Ook kan blauwschimmel (een schimmel die niet schadelijk is, maar wel zorgt voor vergrijzing van het hout), algen en houtrot bijdragen aan vergrijzing van douglas hout.
De meest duurzame optie is door douglas hout te verven met een dekkende buitenlak die geschikt is voor hout. Anderzijds verlies je hiermee wel een deel van de uitstraling. Wanneer je voor houtverf kiest dien je wel eerst impregneermiddel te gebruiken. Deze methode heeft iedere tien tot twaalf jaar onderhoud nodig.