Wilt u een brandblusser kopen om te gebruiken bij een elektrabrand, dan kunt u kiezen voor een poederblusser. Deze blusser heeft een grote bluskracht en is niet elektrisch geleidend. Nadeel is alleen dat blussen met de poederblusser nevenschade oplevert en dat het poeder zeer moeilijk te verwijderen is.
Belangrijk bij het blussen van een elektrische brand is dat er een brandblusser wordt gebruikt die geen elektriciteit geleidt. Blussen met water is daarom bijvoorbeeld niet goed geschikt bij een elektrische brand.
Een kooldioxideblusser is te herkennen aan een zwarte koker aan het einde van de slang. Het voordeel van dit type brandblusser is dat het geen reststoffen achterlaat. Daarom is de blusser geschikt voor het blussen van elektrische apparatuur en vlam in de pan.
CO2-blussers worden daarom vaak opgehangen in ruimtes met daarin kostbare apparatuur zoals server- en computerruimten, keukens en hoogspanningsinstallaties. Het nadeel van het blussen met een CO2-blusser is dat het geen indringend vermogen heeft, waardoor het vuur weer makkelijk kan oplaaien na het blussen.
CO2-blusser: Deze blusser neemt de zuurstof rond de brandhaard weg waardoor het vuur vanzelf dooft. Omdat een CO2-blusser weinig tot geen schade aanricht aan het materiaal is dit een goed middel om een brand onder spanning te bestrijden.
Nadelen van een CO2-blusser
Niet geschikt voor kleine ruimtes! Dat kan verstikkingsgevaar induceren omdat gas zwaarder is dan lucht; Veel rookvorming bij gebruik op vaste stoffen.
Blus met een sproeischuimblusser of een CO²-blusser
Voor het veilig blussen van een elektriciteitsbrand kun je een sproeischuimblusser of een CO²-blusser gebruiken. Sproeischuim is niet elektrisch geleidend en dus veilig voor de gebruiker. Ook in de CO²-blusser zit niet geleidend gas.
Poederblussers zijn niet elektrisch geleidend, u kunt hier dus als het nodig is zeker een elektrische brand mee blussen. Echter kunnen deze blussers veel schade achterlaten aan uw apparaten.
Een ABC-poederbrandblusser is aangewezen bij volgende brandklassen: Brandklasse A: vaste organische stoffen zoals papier, hout, kunststoffen, kolen, stro... Brandklasse B: vloeistoffen zoals olie, alcohol, benzine, vetstoffen, bitumen... Brandklasse C: gassen zoals propaan, butaan, aardgas...
Effectiviteit: Poederblussers zijn effectiever bij het blussen van branden van klasse C dan schuimblussers. Schuimblussers zijn echter effectiever bij het blussen van branden van klasse A en B. Nevenschade: Poederblussers kunnen nevenschade veroorzaken, terwijl schuimblussers dat niet doen.
Wat zijn elektrische apparaten
Voorbeelden van elektrische apparaten of toestellen en elektrotechnische onderdelen zijn: (bouw)lampen, stofzuigers, opladers, keukenapparatuur en onderdelen voor elektrische apparaten of installaties.
Een brandblusser met brandklasse A is geschikt voor het blussen voor vaste materialen zoals textiel, hout en papier. Een brandblusser met brandklasse C is geschikt voor het blussen van gasbranden zoals aardgas, propaan, LPG en butaan.
Voordelen CO2 blusser
Een CO2 blusser geleidt geen stroom. Het is daarom zeer geschikt voor het blussen van een 'elektrabrand'. Ook is een deze blusser geschikt voor voor vloeistof- en gasbranden. Geeft geen nevenschade doordat er geblust wordt met CO2 gas.
Het koelen van het brandbare materiaal van de zonnepanelen is lastig. De brandweer kan de brandhaard vaak moeilijk bereiken. Daarbij moet rekening gehouden worden met het risico op stroomstoten. Ook kan het bluswater kortsluiting veroorzaken.
CO2 blussers zijn geschikt voor het blussen van vloeistofbranden (brandklasse B) en branden in onder spanning staande apparatuur. Een voordeel van een CO2 blusser is dat het geen reststoffen en nevenschade achterlaat. CO2 blussers hangen voornamelijk bij hoogspanningsinstallaties, serverruimten en laboratoria.
Brandklasse B duidt aan dat de brandblusser geschikt is voor het blussen van vloeistoffen en stoffen die vloeibaar worden (smelten).
Een CO2-blusser is vooral geschikt voor branden van vloeistoffen en van apparaten die onder spanning staan. Het veroorzaakt geen schade, en laat geen reststoffen achter. Je vindt deze brandblussers dan ook veel bij laboratoria, bij hoogspanningsinstallaties, en op plekken met veel elektronische apparatuur.
- De BC poederblusser heeft een mengsel van natriumbicarbonaat en kaliumbicarbonaat. (Deze poederblusser is het meest geschikt voor vloeistof- en gasbranden).
Het laat veel nevenschade achter. In een poederblusser zit chemicaliën met zout en zout trekt vocht aan. Vocht en elektronische apparaten gaan niet samen. In het ergste geval kan het schuim (op termijn) voor kortsluiting zorgen.
De meest toegepaste sproeischuimblussers ( de AFFF sproeischuimblussers) hebben een speciale spuitmond waardoor elke druppel vloeistof wordt afgewisseld met lucht. Hierdoor ontstaat een nevel, die niet elektrische geleidend is.
De electrische auto kan gewoon met water worden geblust maar er is duidelijk veel meer water nodig dan bij een benzineauto; Het water moet in de accu komen en dit is moeilijk toe te passen; Een herontsteking van een reeds gedoofde accu is mogelijk.
De poederblusser - De meest veelzijdige van de brandblusmiddelen. De poederblusser spuit een poeder dat meestal bestaat uit ammoniumsulfaat en ammoniumfosfaat. Deze kan gebruikt worden voor een brand van brandklasse a, b en c.
blussen doe je met een poederblusser of met (veel!) water. Zet de fiets of accu zo snel mogelijk buiten neer.
Er zijn verschillende soorten brandblussers verkrijgbaar, namelijk schuimblussers, poederblussers en vetblussers. Schuimblussers richten weinig nevenschade aan, maar zijn in minder situaties geschikt dan poederblussers. Vetblussers zijn speciaal ontwikkeld voor keuken- en vetbranden.