Bij hoge temperaturen wordt het bloed van een hond dikker en stroperiger, waardoor het hart moeite heeft met het rondpompen van bloed. Een koude en natte handdoek zou ertoe leiden dat de bloedvaten van de hond vernauwen, wat het voor het hart nog moeilijker maakt om goed te functioneren.
Omdat de hond zijn eigen lichaamstemperatuur regels is het een slecht idee om een hond te willen koelen door een koude doek op zijn rug of hoofd te willen leggen. De hond kan hierdoor zijn warmte niet meer kwijt langs die weg en is aangewezen op de enige andere manier die hij kent om warmte af te voeren: hijgen.
Als de vochtigheid te hoog is, kan de hond geen warmte afgeven aan de omgeving en kan zijn eigen temperatuur snel oplopen. In zo'n omstandigheid is het essentieel je hond snel af te koelen, door water, ijsblokken of een ventilator. Let wel: een ventilator alleen kan een hond niet koel houden.
Niks aan de hand met deze hond zou je denken. Toch raadt de Dierenbescherming het af om je hond, ook al staat de airco aan, in de auto achter te laten.
Bij warme weersomstandigheden of vlak na een forse lichaamsinspanning is het dus heel normaal wanneer je hond veel hijgt. Wanneer het hijgen door temperatuur of inspanning wordt veroorzaakt kun je je hond helpen door hem op een koele vloer te laten liggen en even met rust te laten, zodat hij kan afkoelen.
Het op de rug liggen en/of het laten lopen van een plasje zijn 'deemoedgebaren'. Het heeft alles te maken met het vertonen van de lichamelijke kwetsbaarheid. Dit gedrag is soortspecifiek, wat betekent dat het aangeboren gedrag is.
Zorg ervoor dat je hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft en beschikt over voldoende vers drinkwater. Als je hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om af te koelen (let op blauwalg). Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten te krijgen, zoals een koeltematje of koeltehalsband.
Honden kunnen hun warmte alleen kwijt via hun voetzolen en door te hijgen. Symptomen van oververhitting zijn te herkennen. Begint je hond erg te hijgen, te kwijlen of wordt hij sloom en loopt hij te strompelen dan kan het zijn dat je hond last heeft van de warmte.
Oververhitting bij de hond kun je herkennen aan de volgende symptomen: flink hijgen, sloomheid, warm aanvoelen (temperatuur is boven 39 graden). Soms kan je hond ook gaan braken en overmatig kwijlen.
Koelen. Koelen van de hond is alleen noodzakelijk indien de temperatuur hoger dreigt te komen dan 41,5°C.
Waar je dan geen rekening mee houdt is dat de temperatuur in een auto binnen een half uur, op een warme dag, stijgt tot wel bijna 50°C! Gemiddeld duurt “even een boodschap doen” 15 min. tot een half uur en dan kan het al te laat zijn.. Warm weer is gevaarlijk voor onze honden.
Behandel je huisdieren net als kleine kinderen of bejaarden bij een hittegolf: geen zware inspanningen op het heetst van de dag. Wandel bij voorkeur ′s ochtends vroeg en/of 's avonds laat en vermijd zeker inspanningen tussen 11 en 18 uur. Zoek een schaduwrijke plek op en neem extra water mee voor je hond.
Voor gezonde, volwassen honden van een gemiddeld ras: kies een nachttemperatuur in huis die niet meer dan 5 graden kouder is dan de temperatuur in huis overdag. Voor grote honden met een dikke vacht en sledehonden: houd de nachttemperatuur boven 10 graden om de temperatuurschommelingen niet te groot te maken.
Het bloed kan vervolgens niet goed worden rondgepompt, wat kan leiden tot schade aan de organen, hart en hersenen, of zelfs het overlijden van de hond. Het is moeilijk te zeggen bij welke temperatuur het buiten te warm is voor de hond, dit verschilt per hond. Het advies is om boven de 15 graden al alert te zijn.
Eén van de meest aanvaardbare redenen voor dit bizarre gedrag is dat je hond een zonnebad neemt om via de huid zonlicht om te zetten naar Vitamine D. Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding te halen en in het lichaam op te nemen.
Dat is een teken van agressie. De hond kan zich in het nauw gedreven voelen. Sommige honden vinden het fijn om bovenop hun hoofd geaaid te worden, maar start hier nooit mee. Ook knuffelen of omhelzen is uit den boze.
Honden likken hun soortgenoten uit teken van onderdanigheid of vanwege (de vraag naar) verzorging. Als een hond een ander likt zegt hij eigenlijk: ik accepteer dat jij de baas bent. Het hoofd van de roedel – jij in dit geval – krijgt dan vaak een stevige lik over het gezicht, of op de hand.
Je hond geeft je kusjes
Dit doet je hond als een teken van vriendschap, affectie en liefde. Als je hond je kusjes geeft, denk dan maar dat hij zegt: “Je bent mijn beste vriend, ik hou van jou, ik wil aandacht en contact…” Honden likken hun soortgenoten ook vaak als teken van onderdanigheid.
Je hond piept en is onrustig door stress of overprikkeling
Als een hond stress ervaart, eenzaam, bang of juist opgewonden is, dan laat hij je dit duidelijk weten. Piepen of janken in een nieuwe of spannende situatie is de manier waarop jouw hond laat weten dat hij niet op z'n gemak is.
Tongelen verwijst naar het uitsteken van de tong uit de mond en het bewegen ervan heen en weer. Tongelen is een van de eerste signalen waarmee je hond aangeeft dat hij dreiging of stress ervaart, maar er zijn ook nog andere redenen voor je hond om te tongelen.
Stresssignalen zijn: hijgen (overdreven hijgen terwijl het niet warm is of de hond zich heeft ingespannen) geeuwen/gapen (als de hond niet net wakker of moe is) uitschudden (terwijl de vacht niet nat of vies is; vaak na iets spannends, dit kan positief of negatief zijn, soms schudt de hond de stress van zich af)
Kleine honden kunnen het al koud krijgen zodra de buitentemperatuur onder de 10 °C komt terwijl je bij grote honden vaak pas wat merkt wanneer de temperatuur richting het vriespunt gaat. Wanneer de temperatuur onder de 0 °C komt wordt het wel echt te koud voor een hond.