Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Je zou bijvoorbeeld plafonds kunnen verlagen, isolatieschuim gebruiken of voorzetwanden plaatsen. Maar je kunt dit ook al kleinschalig aanpakken: plak een stuk schuimrubber achter je schilderijen en spiegels en het geluid zal al veel minder weerkaatsen!
Plaats meubels in een grote ruimte niet langs de kant, maar verdeel de ruimte in meerdere hoekjes als dat kan. Dit doe je met behulp van kasten of roomdividers, maar je kunt de bank ook in het middel van de kamer plaatsen. Als geluidsgolven onderbroken worden door meerdere objecten, zullen geluiden minder hol klinken.
Woon je aan een spoorweg of een hele drukke straat? Het glas en het profiel van je ramen kunnen voor een wereld van verschil zorgen. Kies goed isolerend materiaal voor de profielen en kozijnen van je raamwerk. Zowel dubbel glas of hoogrendementsglas absorberen veel lawaai en dempen daardoor een pak geluid.
Dit kan gewoon lucht zijn, maar om het geluid beter te weren kan men een isolatiemateriaal plaatsen. Meestal laat men dan ook een luchtlaag tussen de isolatie en de wand. Om geluidsoverdracht zo goed mogelijk te voorkomen is een zachte veer aangeraden. Op die manier kan het geluid beter geabsorbeerd worden.
Poreuze oppervlakken absorberen meer geluid (vooral hoge tonen) dan harde (niet poreuze) oppervlakken. Een voorbeeld van deze poreuze isolatiematerialen zijn bijvoorbeeld steenwol, glaswol, minerale wol of houtvezel. Steenwol bevat veel massa per m3 en biedt daarom een betere geluidsisolatie dan bijvoorbeeld glaswol.
De beste combinatie. Harde, gladde materialen laten de ruimte hol klinken. Zachte, dikke stoffen werken geluiddempend. Door harde en zachte materialen te combineren is er een gezellig interieur te creëren met een goede akoestiek.
Poreuze oppervlakken absorberen meer geluid (vooral hoge tonen) dan harde (niet poreuze) oppervlakken. Een voorbeeld van deze poreuze isolatiematerialen zijn bijvoorbeeld rotswol, glaswol, minerale wol of houtvezel. Rotswol bevat veel massa per m3 en biedt daarom een betere geluidsisolatie dan bijvoorbeeld glaswol.
Hoe hard de muziek mag, is geregeld in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit milieubeheer (tenzij voor uw onderneming speciale maatwerkvoorschriften gelden). Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn.
Voorbeelden van geluidsabsorberende materialen (trillingsdemping): gordijnen, tapijt, steenwol/glaswol, stoffen stoelzittingen, gaatjesplafonds, suskasten. Er zijn verschillende soorten materiaal die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld: - een poreuze laag (steenwol, textiellaag e.d.) - een absorberend paneel.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Minerale wol, glaswol, inblaaswol en steenwol zijn de meest effectieve geluidsabsorptie om geluidsoverdracht en nagalm te verminderen. De open vezelstructuur van minerale wol zorgt namelijk voor een zeer goede absorptie van geluid.
Volgens de massawet, hoe zwaarder een muur, hoe beter de isolatie (tegen luchtgeluid). De gemiddelde geluiddempingsindex (R) van een massieve muur bestreken met een luchtdichte, homogene pleisterlaag, bedraagt ± 47 dB.
Lucht dempt geluiden het snelst. Bij vochtige lucht (op ca. 20 °C) is de voortplantingssnelheid van geluid ruim 1200 kilometer per uur, bij drogere lucht is dat al gauw minder dan 1200 km/h. Temperatuur en vochtgehalte zijn dus van grote invloed op wat u uit de omgeving hoort.
Waarom galmt het in huis? De echo of galm in huis wordt veroorzaakt door het weerkaatsen van geluid op gladde, harde oppervlakken. In moderne interieurs hebben harde materialen, esthetisch gezien, echter vaak de voorkeur ten opzichte van gestoffeerde elementen.
Behang kan veel doen voor de akoestiek in huis. De oplossing zit hem in het reliëf. Behang met reliëf weerkaatst het geluid waardoor het zachter en minder hol klinkt. Je ruimte doet hierdoor direct warmer aan.
Voor een aangename akoestiek moet het liefst 20-30% van de vloeroppervlakte bedekt zijn. Gordijnen helpen goed tegen galm. Kies bij voorkeur een dikke raambekleding of gordijnen met een dubbele laag stof. Heb je liever transparante gordijnen kan je overwegen om ze te combineren met een plissé of een rolgordijn.
Wat is de beste geluidsisolatie voor de muur? De beste manier om een muur van geluidsisolatie te voorzien, is door een voorzetwand van binnenuit tegen een buitenmuur te plaatsen. De meest gebruikte isolatiematerialen hiervoor zijn steenwol of glaswol. Ook kunt u ervoor kiezen om de muur van buitenaf te isoleren.
De beste manier is om allereerst de holle ruimte onder de planken te voorzien van een minerale wol, zoals bv. glaswol. Hiermee verminder je het 'klankkast effect' van de houten vloer en zorg je tegelijk thermische isolatie. Nadien kun je speciale geluidsisolerende matten leggen (bijvoorbeeld Isomat KE).
Steenwol absorbeert geluid in sterke mate en vermindert geluidstrillingen aanzienlijk. Een met ROCKWOOL steenwol geïsoleerde wand kan bijvoorbeeld al gauw zorgen voor een geluidsvermindering van 45 dB of meer.