Elk tuinhuis heeft behoefte aan een vaste basis op een vlakke ondergrond, wat meestal wordt verzekerd door een goede fundering. Bij zeer kleine gereedschapsschuren kan het soms voldoende zijn om de vloer te egaliseren en te verdichten, maar ook deze staan veiliger op een betonnen plaat of een rechte stoep.
De blokhut moet binnen een straal van max. 30 m rond de woning geplaatst worden. Voor een tuinhuis in de achtertuin geldt dat deze 1 meter van de perceelsgrens moet blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd mag worden zonder deze bestaande scheidingsmuur te wijzigen.
In veel gevallen kunt u een blokhut of tuinhuis plaatsen zonder een omgevingsvergunning aan te vragen. Een van de voorwaarden is dat uw tuinhuis niet hoger mag zijn dan 3 meter en u deze niet gebruikt als slaapkamer of keuken. De totale oppervlakte van 'bijbehorende gebouwen' mag niet meer zijn dan 30m2.
In de hoogte is je tuinhuis of bijgebouw beperkt tot 3,5 meter hoogte. Voor een doorsnee tuinhuis zal dit geen probleem geven want de standaard formaten zijn allemaal kleiner dan 3 meter hoog.
Met zijn grasveldje, tuinpaden, bloemen en moestuintje… Maar ook een tuinhuis om al je materiaal kwijt te kunnen! Je tuinhuis of bijgebouw mag in totaal maximaal 40 m² oppervlakte innemen. Is je bijgebouw groter, dan dien je wél een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen.
De hoogte van een tuinhuis die binnen 4 meter van het hoofdgebouw staat mag niet hoger worden dan 30 centimeter boven de grens met de eerste verdieping. Staat jouw tuinhuis verder weg dan 4 meter van het hoofdgebouw? Dan mag het tuinhuisje altijd 3 meter hoog zijn.
Een goede oplossing hiervoor is een houten vloer. Zo'n vloer ligt op onderbalkjes, waardoor de vloerplanken niet direct op de koude grond liggen. Hierdoor ontstaat een kleine ruimte tussen de grond en de houten vloer en dat is meteen een goede isolatie, waardoor de vloer lang niet meer zo koud wordt.
Afhankelijk van welk type tuinhuis je plaatst, kan het nodig zijn dat je de bovenste wandplanken uit elkaar moet schroeven om ze verder te stapelen. Nadien schroef je de bovenste plank weer vast. Controleer of het deurkozijn waterpas staat voordat je het bevestigt aan de wand.
Voor het bouwen of plaatsen van een tuinhuisje of bijgebouw dat kleiner is dan 40 m² oppervlakte, hoef je geen vergunning aan te vragen en geldt ook geen meldingsplicht meer.
De hoogte van een tuinhuis die binnen 4 meter van het hoofdgebouw staat mag niet hoger worden dan 30 centimeter boven de grens met de eerste verdieping. Staat jouw tuinhuis verder weg dan 4 meter van het hoofdgebouw? Dan mag het tuinhuisje altijd 3 meter hoog zijn.
Silicone: Met silicone kunt u voegen aanleggen rond de buitenkant van uw tuinhuisje voor een regelmatig, homogeen resultaat. Wij raden u dan ook aan om een afdichting aan te brengen zoals in de montagehandleidingen wordt aangegeven.
Zoals gezegd gaat onbehandeld douglashout ongeveer 15 jaar mee. Om de levensduur van het hout te verlengen, dient u het hout te behandelen. Wanneer u het hout onbehandeld laat, zal het na verloop van tijd vergrijzen door de weersinvloeden.
Vocht en condensatie in een tuinhuis is op te lossen door het aanbrengen van een goede ventilatie of isolatie. Door te verwarmen of te ventileren blijft de luchtvochtigheid in goede balans en kunnen condensvorming en schimmels voorkomen worden.
– Komt u blokhut of tuinhuis aan het huis vast te zitten met een tussendeur, dan wordt het aangemerkt als een aanbouw en is een vergunning nodig. – Is uw blokhut of tuinhuis niet hoger dan 3 meter en gebruikt u deze niet als slaapkamer of keuken, dan heeft u geen bouwvergunning nodig.
Je tuinhuis of bijgebouw mag maximaal 40 m² oppervlakte innemen. Groter kan, maar dan zal je een stedenbouwkundige vergunning moeten aanvragen. Opgepast voor de berekening van de totale oppervlakte: de oppervlakte van reeds bestaande bijgebouwen moeten afgetrokken worden van je nieuwe bijgebouw of tuinhuis.
Door het hout te impregneren wordt de wateropname van het hout tot een minimum teruggebracht. Hierdoor zal het hout beter beschermd zijn tegen water en de schade die water veroorzaakt. Goed geïmpregneerde hout constructies worden minder snel nat, dit is duidelijk te zien doordat water er als parels vanaf loopt.
Impregneren is van belang om hout te beschermen tegen vocht en schimmel. Dit kan een tuinhuisje zijn maar ook een schutting, houten tuinmeubelen of andere houten producten die waterdicht gemaakt moeten worden. Middels impregneren wordt de levensduur van hout aanzienlijk verlengd.
In veel gevallen kunt u een blokhut of tuinhuis plaatsen zonder een omgevingsvergunning aan te vragen. Een van de voorwaarden is dat uw tuinhuis niet hoger mag zijn dan 3 meter en u deze niet gebruikt als slaapkamer of keuken. De totale oppervlakte van 'bijbehorende gebouwen' mag niet meer zijn dan 30m2.
Hoe ver mag je van de erfgrens af bouwen? Er bestaat geen minimale afstand voor het bouwen tegen de erfgrens. Je mag op eigen grond dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen.
Hoe hoog mag een schuur zijn? Als je zonder vergunning een schuurtje wilt bouwen tegen de erfgrens, dan mag het dak van de schuur maximaal 3 meter hoog zijn. Hoe hoog mag een overkapping zijn op de erfgrens? Wil je zonder vergunning een overkapping tegen de erfgrens plaatsen, dan mag deze maximaal 2 meter hoog zijn.
Dan mag je 50m2 bebouwen + 20% van het bebouwingsgebied groter dan 100m2. Is jouw perceel groter dan 300m2? Dan mag je 70m2 bebouwen + 10% van het bebouwingsgebied groter dan 300m2. Je mag nooit meer dan 150m2 zonder vergunning bebouwen.
Vergunningvrij een tuinhuis bouwen
De maximale afmetingen van de blokhut mag niet meer dan de helft zijn in een achtertuin tot 100 m2. Is uw achtertuin groter, dan is dit percentage kleiner.