Wat moet ik doen als mijn kind symptomen krijgt die kunnen passen bij het coronavirus? Neem bij klachten van meer hoesten, koorts en/of benauwdheid contact op met de behandeld arts van uw kind, zoals u dat onder andere omstandigheden ook zou doen .
Er is geen behandeling die u snel kan genezen van corona. Uw lichaam moet dit vooral zelf doen.
Kinderen jonger dan 2 jaar zijn langer besmettelijk (tot 3-4 weken) dan kinderen ouder dan 2 jaar (tot ongeveer 5 dagen). Volwassenen zijn meestal 5 tot 7 dagen besmettelijk. En mensen met een afweerstoornis zijn nog maanden na een infectie besmettelijk.
Bij symptomatische infecties begint de besmettelijke periode 2 dagen voor de start van de klachten, en eindigt als de persoon 24 uur klachtenvrij is en minimaal 5 dagen na start van de symptomen. Bij asymptomatische infecties begint de besmettelijke periode op de testdatum en eindigt 5 dagen na de testafname.
Gemiddeld blijft de PCR positief tot 10 dagen na de eerste symptomen, bij ernstige gevallen kan dit echter sterk oplopen (tot 37 dagen).
Gezien de gunstige evolutie van de pandemie heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid van 26 april 2023 een einde gemaakt aan de automatische verplichte isolatieperiode van 7 dagen na een positieve COVID-test.
De kinderen hadden vaker geen of milde klachten bij besmetting in vergelijking met volwassenen. Bij het griepvirus (influenza) zie je vaak dat kinderen het virus gemakkelijk aan elkaar of aan volwassenen doorgeven.
Hoelang de koorts duurt zegt niet veel over hoe erg de ziekte is. Als het lichaam de ontsteking heeft opgeruimd, gaat de temperatuur weer omlaag. Heeft je kind 5 dagen of langer koorts? Bel dan met de assistent van uw huisarts voor advies.
Het RS virus kan worden aangetoond in het snot. Met een slangetje met zout water wordt wat snot uit de neus van je kind gezogen. Na laboratoriumonderzoek is de uitslag binnen een paar uur bekend. Het RS virus kan (net als andere virussen) leiden tot bronchiolitis.
Als u symptomen hebt die kunnen wijzen op een coronavirus-gerelateerde infectie, blijft paracetamol de eerste keuze in geval van koorts en pijn. Het FAGG heeft geen gepubliceerde klinische gegevens heeft over de mogelijke gevolgen van het gebruik van NSAID's en corticosteroïden op COVID-19.
Neem bij de warme maaltijd vlees, vis of een vleesvervanger zoals ei of peulvruchten. Eet liever hartig broodbeleg in plaats van zoet: (smeer)kaas, vleeswaar, paté, vis, salades, pindakaas, notenpasta, humus of ei. Plan uw lichamelijke activiteit vóór het nuttigen van een (eiwitrijke) maaltijd.
De belangrijkste symptomen zijn: hoest. kortademigheid. koorts.
In het kort. Als je kind koorts heeft hoef je meestal niet naar de huisarts. Maar in deze situaties moet je wel direct de huisarts bellen. Bij koorts is de temperatuur in het lichaam 38 graden of hoger.
Kinderen worden bij een GGD getest met een NAAT-test, zoals een PCR of TMA. Tijdens de test wordt er met een wattenstaafje wat slijm uit de keel- en neusholte weggenomen. Dit is in de meeste gevallen in een paar seconden gebeurd.
De uitslag is positief
Als uw uitslag positief is, is het niet langer nodig om 5 dagen in isolatie te gaan en afstand te houden van huisgenoten.
Raadpleeg een arts als de lichaamstemperatuur meer dan 39°C bedraagt.
Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts: boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen) gepaard gaat met specifieke symptomen zoals buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen, suf en slaperig zijn, zware hoofdpijn of huiduitslag.
Helaas blijf je niet eeuwig immuun tegen SARS-CoV-2 nadat je covid-19 hebt doorgemaakt. Ook na vaccinatie kan je opnieuw besmet worden en de ziekte doormaken, zij het vaker in een mildere vorm dan de eerste keer.
Vervolg CORONAthuis-studie
Daaruit bleek, dat 27,8 procent van de gezinsleden ook besmet raakten, wanneer één lid van hun huishouden besmet was. Op huishoudniveau was dat 45,7 procent, dus in bijna de helft van de huishoudens vond besmetting plaats.
Volgens de Gezondheidsraad is het risico dat uw kind ernstig ziek wordt door corona laag. Ook MIS-C, een ernstige ontstekingsreactie na een coronabesmetting, komt bijna nooit voor bij kinderen jonger dan 5 jaar. Daarbij komt deze complicatie minder vaak voor sinds de omikronvariant van het coronavirus dominant is.
Je hoeft niet meer in isolatie te gaan als je positief test op corona. Ook de richtlijn voor een zelftest bij klachten is komen te vervallen per 10 maart 2023.
De kans op vals-negatieve of vals-positieve resultaten is bijvoorbeeld hoger bij zelf-testen. Het tijdstip van aflezen is ook belangrijk om vals positieve resultaten bij te lang wachten te vermijden. De interpretatie van het resultaat van een RAT is dus afhankelijk van de situatie.
Een corona zelftest doen is niet meer nodig Nu gelden alleen de basisadviezen bij alle luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid Denk aan bijvoorbeeld thuis werken als u deze klachten heeft.