Koude kleuren zoals blauw, groen en paars zijn moeilijker te onderscheiden dan warme kleuren zoals rood, geel en oranje. Een kleurcodering waarin blauw naast paars gezet wordt doe je beter niet. Wanneer het belangrijk is voor de veiligheid om items te laten opvallen, wordt aangeraden om rood te gebruiken.
rood) beter zien dan kleuren met een kortere golflengte (bijv. blauw). Dit wordt versterkt door dementie. Om iets dus extra zichtbaar te maken voor iemand met dementie is het verstandig om dit een kleur als rood, oranje of geel mee te geven.
Mensen met dementie hebben moeite met het verwerken van informatie. Ze weten niet meer wat voor dag het is, halen namen door elkaar en raken spullen kwijt. Ook kan het gedrag veranderen. Iemand wordt bijvoorbeeld snel boos.
Het blauwe bloemetje is een symbool voor iedereen om te laten zien dat we ons samen inzetten voor een toekomst zonder dementie en om bewustwording over deze ziekte te vergroten. Daarnaast dragen veel mensen het als herinnering aan een dierbare met dementie.
Door heldere kleuren te gebruiken wordt het verlies van gezichtsscherpte tegen gegaan. Dat hoeft niet ten koste te gaan van de 'warmte' van kleuren; kleuren zoals 'perzik', 'warm bruin' en 'abrikoos', 'terra cotta' en roze zijn kleuren die lang goed zichtbaar blijven.
De zorgsector gebruikt veel blauw- en groentinten. Deze kleuren stralen rust uit en passen goed bij de zorg. Blauw staat voor betrouwbaarheid, verantwoordelijkheid en veiligheid.
Een levendige kleur die ontspannend werkt en frisheid en energie geeft. Groen is de rustigste van alle kleuren.
Vergeet-mij-nietje heeft een sterke symbolische waarde. De bloem staat voor trouw en oneindige liefde. De tuinbloeier zaait zich makkelijk uit in je tuin, je komt de bloemetjes het volgende jaar gewoon weer tegen.
Rood wordt geassocieerd met energie, opwinding, wilskracht, moed en vastberadenheid.
WHO World Health Organization Europe erkent in een officieel rapport dat de kleur groen belangrijk is voor Mental HealthCare, de geestelijke gezondheid. Blauw is onvoldoende onderzocht, er worden wel wat positieve belevenissen gevonden.
Middenfase dementie
Tijdens de middenfase van dementie worden de symptomen erger en breiden zich uit. Dagelijkse handelingen van tandenpoetsen tot aan autorijden gaan moeizamer. De persoon met dementie wordt steeds afhankelijker omdat het niet altijd meer lukt om vanzelfsprekende handelingen zelfstandig uit te voeren.
Waar je naaste vroeger dagelijks wilde douchen, kan ze nu het idee hebben dat wekelijks ook wel voldoende is. Ook kan het voelen als inbreuk als iemand anders jou komt helpen bij het wassen. Het voelt als doorbreking van de autonomie en daarom weigert je naaste hulp.
Iemand met vergevorderde dementie heeft nog steeds behoefte aan aandacht, troost en verbinding. Ook als het niet meer goed mogelijk is om dat duidelijk te maken. Hoe minder je naaste duidelijk kan maken, hoe belangrijker het is dat je dit als partner, familie en vrienden doet. Blijf daarom op bezoek gaan.
Ga je voor warme of koude muurverf kleuren? Daarvoor kijk je eerst naar de functie van de ruimte. In een actieve ruimte (inkomhal, keuken) wil je dynamisch en alert zijn en gebruik je beter koudere kleuren. In een passieve ruimte (slaapkamer, living) wil je vooral tot rust komen en gebruik je beter warmere kleuren.
Een mix van groen en blauw, groen en geel, rood en geel of rood en blauw is geen probleem. Maar roodgroen of geelblauw, dat mixt niet. De kleuren bestaan dus wel, maar we kunnen ze nooit zien. Dat geheimzinnige deel van het kleurenspectrum blijft voor altijd off limits voor ons beperkende oog.
Blauw combineren met neutrale basiskleuren
Wit, grijs en zwart, maar ook bruine tinten vormen steeds een mooie match met blauwe kleuren.
Anderzijds is zwart ook de kleur van verdriet, rouw en begrafenis. En wit heeft die rol voor een deel overgenomen.
In de Middeleeuwen werd groen bijvoorbeeld beschouwd als kleur van het kwade en werd het geassocieerd met de Duivel. Vandaag wordt groen soms geassocieerd met onzekerheid en instabiliteit.
Groen is een kleur die positieve associaties geeft. Natuur, groei, ontspanning, gezondheid en evenwicht. Het is een goede kleur om te gebruiken voor 'positief' en 'vooruitgaan'. Sommige merken zijn onlosmakelijk verbonden met een bepaalde kleur: voor groen is Interpolis daar een goed voorbeeld van.
Door ze op een goede plek te planten, regelmatig water te geven en te bemesten, kunnen ze tot vijf jaar lang leven. Het is ook belangrijk om vergeet-me-nietjes goed te verzorgen na de bloei.
Zaai de vergeet-me-nietjes uit in losse kalkhoudende en doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te droog en de plek niet te warm en licht beschaduwd is. De beste tijd om dit te doen is rond juni, juli of augustus. Plant de zaadjes zo'n 1 tot 3 mm diep en bedek ze daarna licht.
Vergeet-me-nietjes kunnen tegen een beetje vorst, maar zodra het erg gaat vriezen moet de plant beschermd worden. Vergeet-me-nietjes bloeien in het voorjaar. Omdat het een tweejarige plant is bloeien ze pas in het tweede jaar.
Groen maakt gelukkig
En die laatste schijnt de meest effectieve manier te zijn om gelukkiger te worden, blijkt uit onderzoek. Het gaat niet alleen om planten, maar ook om de kleur groen. In dit onderzoek keken de onderzoekers naar de link tussen groene ruimtes en het welzijn van mensen.
Bij negatieve, persoonlijke emoties als vijandschap, angst en haat is zwart een passende kleur voor velen.
Blauw is een kleur die kalmerend werkt, de concentratie bevordert en de verbeelding stimuleert. Om deze reden wordt blauw veel gebruikt in kantoren. Het werkt ook goed voor slaapkamers, kinderkamers (vooral voor schoolgaande kinderen) en studeer- of werkkamers. De meest aanbevolen tint is zachtblauw.