Bril strakker of losser maken: wanneer je bril te strak is kun je de brilpootjes voorzichtig naar buiten buigen. Zit je bril iets te los? Buig de pootjes dan naar binnen. De veren kunnen gemakkelijk omhoog, omlaag, naar binnen of naar buiten gebogen worden.
De bril moet stevig, maar niet knellend op je neus zitten. Zo glijdt de bril niet af, maar gaat het ook niet irriteren. Verder moet je pupil in het midden van het glas zitten en hoort de bril niet breder te zijn dan je gezicht.
Zorg ervoor dat de bovenste rand van het montuur de vorm van je wenkbrauwen volgt. Dat maakt dat de bril je natuurlijker staat. Ook is het belangrijk dat het frame meer dan de helft van je wenkbrauwen laat zien. Als de bril als het ware over je wenkbrauwen valt, kan dat een gek effect aan je ogen geven.
Het uiteinde moet richting het kuiltje achter het oor gebogen worden voor meer stevigheid. Als de bril in je oren of de zijkant van je hoofd prikt, buig dan het gedeelte van de poten dat rond de oren valt naar buiten. Als de bril te los zit, kun je het zachte gedeelte voorzichtig naar binnen buigen.
Plaats de bril in een kom met warm water voor ongeveer 60 seconden. Oefen zachtjes druk uit naar de binnenkant toe en naar beneden op het uiteinde van de slapen. Herhaal tot je een strakkere pasvorm achter de oren hebt.
Afstellen bril
Het verplaatsen van de bocht in de veer (ook wel het pootje genoemd) moet precies tussen oorschelp en schedel lopen. Vervolgens moet het uiteinde in het kuiltje achter het oor vallen voor meer stevigheid.
Vraag jij je af hoe vaak je jouw bril of brilglazen moet vervangen? De gemiddelde brildrager doet 3,8 jaar met dezelfde bril. Dat is behoorlijk lang als je bedenkt dat je jouw ogen best jaarlijks laat controleren.
Laat de bril opnieuw afstellen om afzakken te voorkomen
Een afzakkende bril is vaak het gevolg van een verkeerde afstelling. Soms is de bril te los afgesteld, maar ook een te strak afgesteld montuur kan afzakken. Dan duwt hij zichzelf omhoog en zakt vervolgens naar beneden.
Laat het montuur opnieuw afstellen bij een opticien
Vaak ligt de oorzaak van een afzakkende bril bij het verkeerd afstellen van de bril. Het kan zijn dat je brilmontuur te los is afgesteld. Ook een bril die te strak is afgesteld kan afzakken.
Daarnaast maken neussteuntjes je bril beter passend. Niemand heeft een symmetrisch gezicht. Door de steuntjes goed af te stellen, staat je bril toch recht. Tot slot hebben brillen met neuspads een betere ventilatie.
Als je een 'volle' wenkbrauw wil creëren, trek dan de lijn iets onder je natuurlijke vorm. Als je een 'natuurlijke' wenkbrauw wil, trek de lijn dan precies op jouw wenkbrauwrand. Als je dit hebt gedaan ga je verder met de bovenkant. Je doet nu precies hetzelfde als wat je bij je onderste wenkbrauwrand hebt gedaan.
Bij een smal gezicht dat in de lengte overal ongeveer even breed is, staat een vierkante of ronde bril het mooiste. Deze vormen zorgen ervoor dat je gezicht minder lang lijkt. Een langwerpig gezicht kan goed een iets groter montuur hebben, omdat dit vaak in balans is met de rest van het gezicht.
De afstand van je wenkbrauwen moet gelijk zijn aan de afstand tussen je ogen. Gebruik een potlood en leg die verticaal langs je neus.
Een randloze bril zorgt voor meer focus op je gezicht en zorgt voor een subtiele look. In de 21e eeuw worden randloze brillen meestal gemaakt van hoogwaardige, lichtgewicht en duurzame materialen, zoals titanium, omdat ze delicater zijn dan standaard brillen.
Terwijl de ander tot 3-4 weken ongemakken, zoals hoofdpijn, wazig zicht, dronken of duizelig gevoel met zijn nieuwe bril, kan ervaren.
Overcorrectie betekent dat de sterkte van de brillenglazen te hoog is voor de drager, terwijl ondercorrectie betekent dat de sterkte te laag is. Voor veel brildragers kan dit leiden tot vermoeide ogen, hoofdpijn, nekpijn en misselijkheid.
Het lijkt vanzelfsprekend, maar is toch het vermelden waard: leg uw bril nooit neer op de brillenglazen. Klap het montuur in en leg de bril neer zodat deze op het montuur rust. Om te voorkomen dat u er steeds weer naar moet zoeken, is het verstandig om de bril altijd op dezelfde plaats neer te leggen.
U went het snelst aan een nieuwe bril, door hem zoveel mogelijk te dragen. Ook al krijgt u er klachten door. Wissel beslist niet meer af met uw eventuele voorgaande bril, want dat vertraagt het wenproces juist. Kijk verder zoveel mogelijk recht naar wat u wilt bekijken en beweeg uw hoofd anders mee met de kijkrichting.
Extreem duur
De glazen zijn ragfijn geslepen en niet van geperst plastic, zoals de goedkope leesbrillen. Bij een goedkope leesbril is de sterkte niet overal gelijk. De geslepen glazen hebben in het hele glas dezelfde sterkte.
Een aluminium of titanium bril bijvoorbeeld is meestal duurder dan een kunststof bril. In het montuur komen vervolgens de brillenglazen. Dit is vaak het meest kostbare onderdeel van de bril. De prijs van een complete bril ligt meestal tussen de 60 en 400 euro.
Snel vieze brillenglazen
Meestal zijn het vingerafdrukken – en heb je geen idee hoe ze erop komen. Ongemerkt zit je dan toch vaak aan je bril en worden de brillenglazen vies. Zakt je bril vaak af? Check dan bij je opticien of je bril wel goed staat afgesteld.
Alles slijt
Helaas is alles aan slijtage onderhevig, zelfs het beste montuur. Dat er witte, doffe plekken op je kunststof bril verschijnen is volkomen normaal en heeft niets te maken met de kwaliteit van het materiaal (acetaat). Acetaat is namelijk een natuurproduct.
Antwoord: Het is niet mogelijk om brillenglazen te polijsten om krassen te verwijderen zonder de sterkte van het glas te veranderen. Kortom, u moet dan nieuwe glazen kopen. Wel is het mogelijk om glazen te beschermen tegen krassen door het gebruik van een speciale coating.
Aan een multifocale bril (varifocus bril) moet iedereen even wennen, omdat de glazen het zicht op alle afstanden verbeteren. Deze periode duurt maximaal 3 weken als je de bril voortdurend draagt. Het kost je ogen namelijk moeite om het verloop tussen sterktes op een juiste manier te registreren.