Waarom kun je om te scheren geen schuim van handzeep of shampoo gebruiken? Dat kan wel. Als je niet een heel gevoelige huid hebt, kun je je best na het wassen of douchen met gewone zeep scheren. Ik doe mijn oksels altijd gewoon met een dot shampoo onder de douche.
Daarbij bevat het vaak hydraterende ingrediënten, wat het een best goed product maakt om mee te scheren. Bij shampoo zit dat anders: dat droogt de huid meer uit omdat het bedoeld is om vet uit je haar te halen. Dat geldt ook voor douchegel; dat droogt vaak je huid alleen maar uit.
Ook al denk je misschien dat shampoo of conditioner een prima vervanger is van scheerschuim, dat is het dus niet. Scheerschuim is namelijk zo samengesteld dat het perfect past bij de beweging van het scheerapparaat.
Conditioner. Een van de meest populaire vervangers voor scheerschuim is conditioner – en met een goede reden! Conditioner heeft doorgaans een dikkere formule en verzachtende, hydraterende ingrediënten, waardoor het gemakkelijk kan worden gebruikt als scheerschuim.
Gebruik een scheerproduct
Er zijn heel veel verschillende scheerproducten te krijgen. De meeste mannen gebruiken scheerschuim; maar scheergel, scheerzeep en scheerolie zijn ook populaire scheerproducten. Het is even uitproberen wat voor jou het fijnste werkt.
Babyolie
De gladde textuur van de olie helpt de mesjes om je huid zo glad mogelijk te scheren. Ook houdt het huidirritaties tegen en hoef je maar een paar druppels te gebruiken.
Was je handen om te voorkomen dat je scheerpuistjes die er al zijn geïrriteerd of ontstoken raken. Was je gezicht met lauw water om de huid te reinigen en laat het drogen. Een droge scheerbeurt veroorzaakt minder wrijving. Scheer je tenminste om de dag, zodat je haartjes niet te lang groeien.
Je kunt je altijd droog scheren, zonder scheerschuim. Een scheerapparaat met roterende bladen kan je snel schone en comfortabele resultaten geven zonder schuim, crème of water.
Als je maar iets gebruikt wat ervoor gemaakt is om je te helpen bij het scheren. Lees: geen conditioner, shampoo of douchegel. Dit zorgt er namelijk voor dat je jouw huid alleen maar meer uitdroogt. Dit conditioner kun je overigens wel gebruiken bij het scheren om de haartjes zachter te maken.
Geen scheerschuim gebruiken.
Hoeveel haast je ook hebt, gebruik een scheergel of creme om je huid en haartjes zacht te maken. Scheren zonder scheerschuim, of met gewone zeep, vergroot de kans op huidbeschadiging.
Scheer langzaam en rustig met de richting van de haargroei mee, dit is meestal naar beneden. Houd de huid zo strak mogelijk om wondjes te voorkomen. Anders blijven de haartjes in het scheermesje hangen en schuren ze langs je huid. Hierdoor krijg je soms een jeukende huid en rode bultjes.
Nat scheren is ideaal voor een glad resultaat en wanneer je genoeg tijd hebt voor scheren. Wanneer je huid wat gevoeliger is voor roodheid en puistjes, dan is nat scheren beter. Als je van comfortabel scheren houdt en wel tegen wat stoppeltjes kunt, dan is droog scheren de juiste keuze.
Laat je snor de hele maand groeien
Volg je de Movember-regels, dan mag je je snor in de hele maand november niet afscheren, hoewel een beetje trimmen en stylen wel mag - daarover later meer. Kijk nog een laatste keer goed naar de huid boven je bovenlip, deze zal je de komende vier weken niet meer zien.
Kun je het beste tegen de richting in scheren of met de haren mee? Als je gaat scheren, kan je het beste met de haren mee scheren. Wanneer je tegen de richting in scheert, kan je huid namelijk gaan irriteren. Ook heb je bij deze aanpak meer kans op ingegroeide haartjes.
Even snel je benen scheren zonder onder de douche te stappen klinkt dan verleidelijk en snel. Maar voor je huid is dit een nachtmerrie. Droog scheren doet meer kwaad dan goed, weet Glyonne van Vliet, huidtherapeut bij de Roosevelt Kliniek. “Als je droog scheert zullen haartjes eerder afbreken.
De Kristalpad draait de bovenkant van het haartje flinterdun af, net als bij een puntenslijper. Je hebt hierdoor veel minder snel last van ingegroeide haartjes. Het resultaat? Na iedere behandeling heb je een supergladde, gezond uitziende en zijdezachte huid!
Dat zit zo: nadat je je hebt geschoren, groeien de haartjes terug. Maar als de huid deze groei tegenhoudt, groeien de haartjes door onder de huid. Hierdoor ontstaan rode bultjes rond de haarzakjes. De bultjes gaan jeuken en kunnen ontsteken.
Het gevoel van een branderige huid ontstaat vooral door de wrijving die gecreëerd wordt als je telkens opnieuw over hetzelfde stukje huid scheert. Als je een gevoelige huid hebt, heb je na het scheren eigenlijk altijd wel last van huidirritatie en rode bultjes.
Sommigen ontdekken hun eerste baardgroei wanneer ze negen zijn, terwijl anderen het aan het einde van hun tienerjaren pas opmerken. De meeste mannen in Nederland (85%) krijgen hun eerste gezichtsbeharing tussen 12 en 16 jaar en 76% scheert zich voor de eerste keer tussen 14 en 17 jaar.
Om de twee dagen scheren is een goede standaard om mee te beginnen als je een snelle, volle baardgroei hebt. Het is gunstiger voor je huid om niet elke dag te scheren, maar helaas heeft niet iedereen deze optie. De huid heeft meer tijd om te herstellen als je minder vaak scheert.
Hoe vaak je je moet scheren, hangt van jouw situatie af. Wij raden eens per 2 of 3 dagen aan, niet elke dag. Bij stuk geschoren puistjes kunnen bacteriën ontstekingen en irritaties veroorzaken. Meer acne is dan het resultaat.