Elke dag je haar wassen heeft op zich geen invloed op haaruitval. Het lijkt misschien alsof je meer haar verliest, maar dat komt vooral omdat uitvallende haren tijdens het wassen meer opvallen. Wees wel voorzichtig als je je haar borstelt na het wassen: je haar is namelijk gevoeliger voor beschadiging als het nat is.
Denk dan vooral aan vitamine D, biotine, ijzer en zink. Naast bovengenoemde vitamines en mineralen kan ook eiwit, ook wel proteïne genoemd, helpen tegen haarverlies. Eiwitten bevatten namelijk keratine, waar ook ons haar uit is opgebouwd.
Wanneer je erg dik haar hebt, is één keer per week je haar wassen al genoeg. Dik haar heeft de neiging om langer vocht vast te houden, waardoor je haar minder snel uitdroogt en er gezond uit blijft zien. Te vaak je haar wassen kan de vochtbalans verstoren, dus zo min mogelijk wassen is het beste.
Haaruitval door stress is tijdelijke haaruitval. Als de stress afneemt kunnen de haren weer gaan groeien. Hoe korter de stressperiode heeft geduurd, hoe groter de kans op herstel. Binnen een paar maanden merk je dat je haar weer terug komt.
Iedereen verliest elke dag 100 tot 120 haren. Dit is normaal. Je merkt dat vaak niet, omdat er ook weer haren bijgroeien. Soms verlies je een tijd lang meer haren.
Dit kan bijvoorbeeld komen door stress, een bevalling, een ziekte, operatie of medicijnen. De behandeling hangt af van de oorzaak van de haaruitval. Een dieet, vitaminepillen, crèmes en shampoos helpen niet. Bescherm de huid op je hoofd goed tegen de zon.
Abnormaal haarverlies
Als je meer dan 100 haren per dag verliest, wordt het abnormaal. We spreken dan van haaruitval (ook wel kaalheid genoemd). Kaalheid bij mannen en vrouwen is meestal erfelijk bepaald.
Bij 80% van de vrouwen stopt het haaruitval na ongeveer vier maanden. Het is belangrijk dat je je haar de juiste haarverzorging blijft geven. Ga voor haarverzorging dat gericht is op het tegengaan van haaruitval.
Als je bijvoorbeeld je haar normaal los draagt, met een scheiding in het midden, en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen en niet langs de scheidin, dan is dit nieuw groeiend haar.
Met name vitamine B1, biotine (B8), folaat (B11) en vitamine B12 tekorten kunnen haaruitval veroorzaken1. Maar vrijwel alle b-vitaminen zijn belangrijk voor gezond haar! B-vitamines zijn nodig voor de vorming van hemoglobine en rode bloedcellen.
Maar gemiddeld zijn dit er tussen de 50 en 120 per dag. Dat lijkt best veel, maar er groeien ook altijd weer nieuwe haren bij. En als je kijkt naar het totale aantal haren dat je op je hoofd hebt (rond de honderdduizend!) dan valt het dus heel erg mee.
Geïrriteerde hoofdhuid
Bij de meeste mensen zal een week zonder shampoo zorgen voor een paar vervelende bijwerkingen. “Het niet wassen van je haar kan een ophoping van olie, vuil en dode huidcellen op je hoofdhuid veroorzaken.
Probeer je haar niet te vaak te wassen, zodat je de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de kans geeft om het werk te doen. Wanneer je je haar wel te vaak wast, kan de shampoo de natuurlijke, gezonde voedingsstoffen uit het haar verwijderen, waardoor je haar droog en beschadigd blijft.
De beste shampoos tegen haaruitval zijn Neofollics, Regenepure DR en Veta. Ze bevatten niet alleen diverse actieve ingrediënten tegen haaruitval, maar ook ingrediënten die haargroei stimuleren. Deze shampoos zijn geschikt voor mannen en vrouwen.
Meer haaruitval in de herfst en lente
Jaarlijks zijn er 2 perioden waarin er meer haren uitvallen dan in de rest van het jaar. Over het algemeen merken de meeste mensen dit in de herfst en de lente. Vanaf eind augustus, begin september neemt de dagelijkse haaruitval toe, met als hoogtepunt de maand oktober.
Gemiddeld verliezen we ongeveer 50 tot 100 haren per dag. In de herfst en lente is het zelfs mogelijk dat dit aantal nog hoger ligt, voornamelijk door wat het haar te verduren krijgt tijdens de zomer en winter (zon, hitte, koude, ...). De seizoensgebonden haaruitval duurt een tot drie maanden.
Haaruitval door stress begint vaak met een jeukende en schilferige hoofdhuid. Daarnaast merk je dat bij het wassen van het haar er meer haren in het doucheputje achterblijven en ook tijdens het kammen blijft er meer haar achter in de borstel. Kenmerkend is dat de haaruitval gelijkmatig verspreid is over het hoofd.
Bij de meeste mensen die voor het eerst één of meer kale plekken hebben, groeit het haar binnen een jaar weer terug. Dit is zo bij 50 tot 80 van de 100 mensen. Maar er zijn ook veel mensen die later opnieuw (voor korte tijd) kale plekken krijgen. Soms groeit het haar niet helemaal terug.
Het gebruik van een verkeerde shampoo is vaak de grote boosdoener. Meestal bevat shampoo agressieve bestanddelen die de hoofdhuid aanvallen. Beetje bij beetje gaan deze de hoofdhuid ontregelen. De huid is dan niet meer in balans, waardoor haarverlies kan ontstaan.
Stress kan een oorzaak zijn waardoor je haar ineens met bossen uitvalt. Tegelijkertijd is het zo dat haarverlies door stress meestal tijdelijk is. Vooral aanzienlijke emotionele stress kan verband houden met ten minste één type haarverlies: telogeen effluvium.
Alopecia areata betekent letterlijk: pleksgewijze kaalheid. Het is een ziekte van de haarwortels waarbij de aangetaste plekken rond of ovaal zijn. Vrijwel alle haren vallen op die plekken uit, terwijl de huid eromheen wel normale haren bevat.
Silica, biotine en vitamine B kunnen haaruitval helpen te voorkomen. Deze zijn verkrijgbaar als voedingssupplement en versterken niet alleen je haar, maar ook je nagels en bindweefsel. Door je haar de juiste zorg te bieden of extra aandacht te geven aan je haar kun je haaruitval bij vrouwen verminderen.