Geen magnetron in huis, dan kun je een kant-en-klaar maaltijd ook opwarmen in de oven of pan. Zet de oven op 180 graden Celsius en laat de maaltijden ongeveer 20 minuten in de oven staan.
Het duurt iets langer dan in een magnetron maar ook zo ontdooit het snel. Gerechten opwarmen gaat prima in de (hetelucht-)oven. Maar ook het opwarmen in de pan of koekenpan gaat goed. Persoonlijk vind ik stamppot die in de koekenpan is opgewarmd juist lekker doordat er een korstje op ontstaat.
Oftewel: je maakt het heel warm, warm of iets minder koud 😛 Daar is een magnetron dan ook een ster in, dat doet 'ie (vaak) snel en gemakkelijk. Heb je een magnetron met wat meer vermogen (500+ watt) dan kun je er ook mee koken. Maar dat koken, opwarmen en ontdooien kun je ook heel prima zonder magnetron.
Doe de ingrediënten of je gerecht in een schaaltje of bakje dat geschikt is voor de magnetron. Voeg 1 tot 2 eetlepels water toe om uitdrogen te voorkomen. Dek de schaal af met een deksel, bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan het goed heet worden.
Het enige nadeel van een magnetron is dat de warmte soms niet helemaal gelijk wordt verdeeld over het gerecht.
Oven en magnetron
Maar gemiddeld kost een elektrische oven je zo'n 37,50 per jaar. Een combimagnetron kost gemiddeld 15 euro per jaar aan energie. En een magnetron scoort daar nog onder, maar is wel een sluipverbruiker: in stand-by modus verbruikt-ie jaarlijks zo'n 35 kWh energie.
Een normaal stopcontact levert 3,6 kWatt aan stroom. Doorsnee magnetrons verbruiken ongeveer 2 kWatt. Je kan dus prima een normaal stopcontact gebruiken voor de magnetron en er een ander klein huishoudelijk apparaat op aansluiten.
Nee, niet als de functie er niet bij inzit. Een gewone gas of electra oven, kan je niet als magnetron gebruiken. Een zogenaamde "combi-magnetron" kan je weer wel als magnetron én oven gebruiken.
Opwarmen/bereiden en bewaren
Je kan de hutspot het beste afgedekt opwarmen in een voorverwarmde oven (180 graden), ca. 8-10 minuten. Het vlees met jus kan eventueel afgedekt mee in de oven.
Dit kun je het beste omzeilen door de puree na het bereiden in een ovenschaal te veredelen. Zet het koud. Vlak voor etenstijd strooi je er een laagje paneermeel en wat klontjes boter overheen. Zet de schaal in een voorverwarmde oven op 180 graden met aluminiumfolie eroverheen.
Echt veel kosten besparen doe je namelijk niet door de magnetron te gebruiken. Het gasverbruik in de keuken is slechts drie tot vijf procent van het totale verbruik in huis. "Dus ondanks het wel efficiënter is en minder energie verbruikt, scheelt het niet heel veel op je totale rekening", zegt Donat tegen EditieNL.
De ovenschotel zet je op hetzelfde aantal graden en even lang in de oven als normaal. De volgende dag warm je de ovenschotel op door deze 30 minuten in de oven te zetten op 140°C. Dek de ovenschotel na 10 minuten af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.
Daarnaast is het opwarmen in de airfryer ook een goede en nieuwe manier van opwarmen. De airfryer werkt eigenlijk hetzelfde als de oven maar maakt gebruik van hete lucht. Hierdoor wordt het eten snel en gelijkmatig opgewarmd. Ook krijgt het weten meer een bite door de knapperige textuur.
Een magnetron is ideaal om eten op te warmen. De magnetron warmt alleen het voedsel op, dus niet de ovenschaal en het apparaat zelf. Daardoor is hij efficiënter dan een elektrische oven. Het maximale vermogen van de magnetron heeft vrijwel geen invloed op het energieverbruik.
Met de microgolf is dat 2 minuten en met een gasvuur of elektrische kookplaat meer dan 3 minuten. Wat het verbruik van energie betreft: bij een waterkoker is dat 0,02 kWh, bij de microgolf 0,04 kWh en bij een kookpot op een gasvuur loopt dat met 0,07 kWh zelfs op tot meer dan het driedubbele.
Een nadeel van een magnetron is dat het voedsel soms niet gelijkmatig verhit wordt. Daardoor kunnen eventuele schadelijke bacteriën overleven in het voedsel dat niet goed heet wordt. Het is daarom verstandig om het voedsel een aantal keer om te scheppen tijdens het verwarmen.
“Er zijn geen schadelijke effecten gevonden van het eten van voedsel dat bereid is in de magnetron.” “Je moet wel goed opletten waarin je eten in opwarmt. Een plastic bakje dat niet geschikt is voor in de magnetron kan gevaarlijke stoffen zoals weekmakers afgeven.
Magnetron icoontje
Het is het type plastic dat u niet in uw magnetron moet gebruiken. Maar dat wil nu ook weer niet zeggen dat hard plastic wel goed is, want ook daarin kunnen hormoonverstoorders zitten. Gebruik daarom alleen plastic met het magnetron icoontje erop.
Of een magnetronmaaltijd gezond is, hangt af van de samenstelling. Net als bij een maaltijd die je zelf kookt. Je kunt een curry maken met alleen kip, saus en veel witte rijst. Of je maakt een curry met kip, veel groente, zilvervliesrijst en een beetje saus.